1

Onderwerp: meringue botercreme waterdun

Ik heb de meringue op deze manier gemaakt http://www.cupcakesenmuffins.nl/topping … otercreme/

Maar ipv dik is hij waterdun geworden, terwijl eiwit goed stijf was... gewoon weggooien nu?

Re: meringue botercreme waterdun

Welke boter heb je gebruikt? Waren de eiwitten goed afgekoeld?
Was de suikersiroop wel echt 120 graden? En is de suikersiroop goed gemengd met de eiwitten?

Overigens is dit niet de zwitserse maar de italiaanse manier.
De zwitserse is naar mijn mening eenvoudiger en meer fool proof.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

3

Re: meringue botercreme waterdun

c1000 boter, Eiwitten zijn niet opgewarmd geweest (zie recept) suikerstroop is op de gok geweest (geen thermomether en kon nergens youtube over suikerballetjes vinden) en ja

Re: meringue botercreme waterdun

Natuurlijk zijn de eiwitten wel opgewarmd, door de hete suikersiroop :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: meringue botercreme waterdun

En wat bedoel je met suikerballetjes??
De temperatuur is juist heel erg belangrijk, dat kun je niet op de gok doen hoor. Daar valt of staat je bc mee...

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: meringue botercreme waterdun

Ik heb gisteren ook meringue botercreme gemaakt (voor t eerst), maar dat was zonder water. Misschien dat t daardoor komt?

Via deze site had ik een link gevonden naar een youtube filmpje waar t precies word uitgelegd. Ik had alleen de verhoudingen wat anders gemaakt. 1 deel eitwit, 2 delen suiker, 2 delen boter. Aan het eind heb ik zelf nog 2 theelepels aroma (uit een flesje) er door gedaan. Echt ideaal.

Ik weet niet of ik de link mag neerzetten, maar dit is t youtube filmpje; http://www.youtube.com/watch?v=uBBoRMWcfNc

Ik kon nl zo snel niet meer vinden waar dat filmpje op de site staat...

Re: meringue botercreme waterdun

Met water (suikersiroop) is de italiaanse manier, zonder water maar door de eiwitten au-bain-marie te verwarmen is de zwitserse manier.

Als je je dus niet strikt aan juiste bereiding en temperatuur houdt, kan het zijn dat je bc dus behoorlijk mislukt of in de schift schiet.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

8

Re: meringue botercreme waterdun

Wat zijn de NL'se verhoudingen van de 1-2-3 creme

ook gewoon 1-2-3 (domme vraag dan?)

Re: meringue botercreme waterdun

Ja maar in volumes, niet in grammen.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

10

Re: meringue botercreme waterdun

Ik heb 4 eieren nog, hoeveel suiker & boter moet daarbij dan?

Re: meringue botercreme waterdun

En wat bedoel je met die suikerballetjes??

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: meringue botercreme waterdun

Pfff.... zijn die eieren M??
Anders het eiwit scheiden van de dooier. Alles in een maatbekertje en dan twee keer zoveel suiker en tweeëneenhalf of drie keer zoveel boter.

Let er nu op dat je eiwitten minimaal 73 graden bereiken om ze te denatureren.
Net als bij de Italiaanse werkwijze is de temperatuur dus weer belangrijk.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

13

Re: meringue botercreme waterdun

Ik las dat je suiker in water moest laten vallen ofzo? In dit filmpje las ik dat je het makkelijk kon voelen doordat er geen suiker meer voelbaar is....

Re: meringue botercreme waterdun

Nee suiker met water is de Italiaanse manier, de eiwitten au-bain-marie verwarmen met de suiker is de Zwitserse manier.
En geen suiker meer voelen is geen leidraad, want gewone tafelsuiker is veel groffer dan fijne kristalsuiker en smelt dus minder snel.
Buiten dat moet je gewoon even met je vinger voelen. Als je je vinger bijna verbrandt is hij wel goed (afhankelijk van je pijngrens :)).
Dus ik zeg, koop een thermometer.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: meringue botercreme waterdun

http://suikertaartjes-wavy-taart.blogsp … creme.html

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

16

Re: meringue botercreme waterdun

Ik heb 130 CC eiwit - 260 gram suiker - 390 gram boter?

Re: meringue botercreme waterdun

130 cc eiwit dus 260 cc(!!) suiker en 390 cc boter.
De boter kun je eventueel op het oog doen hoor. Je ziet vanzelf wanneer je bc een mooie en werkbare structuur heeft.
Minder dan 280 gram zou ik niet doen.

Ik vind trouwens je manier van vragen stellen en reageren een beetje onvriendelijk..... :o

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

18

Re: meringue botercreme waterdun

Dankjewel, ik bedoel het niet onvriendelijk... maar met mijn handen vol vet/suiker e.d. kan ik niet uitgebreid typen. Ik ben geen fan van veel emoticons, maar als het dan vriendelijker overkomt  :D

Botercréme staat in de Kitchenaid dus ben benieuwd... *D

Re: meringue botercreme waterdun

Nou, het was ook geen aanval hoor. Het viel me gewoon op dat je amper reageerde op mijn vragen en berichtjes, en alleen maar meer vragen stelde....
Ik snap dat je met vette handen niet zo uitgebreid gaat typen :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

20

Re: meringue botercreme waterdun

Ow en had ik het ook over een piepende peuter aan mijn benen zie hangt er ook nog bij....  :cool:

Maar het ziet er nu naar uit dat het wel is gelukt/gaat lukken.... boter draait nu in mijn Kitchenaid rond.... zo te proeven smaakt hij heerlijk  :Y

Voor het eerst in de bijna 3 jaar dat ik bak dit gemaakt, volgens mij ben ik verkocht!

Heel erg bedankt voor je EHBB (Eerste hulp bij bakken)

Re: meringue botercreme waterdun

Graag gedaan :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

22

Re: meringue botercreme waterdun

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Ja maar in volumes, niet in grammen.

Volgens mij heb ik het al een keer gevraagd aan iemand(misschien zelfs wel aan jou), maar waarom in volumes?  :)

Ik doe het altijd gewoon in grammen cq. gewicht en mijn swiss MBC is voor zover ik weet nooit mislukt!

Of ik zou hem dus nog veel beter kunnen krijgen als het echt niet met gewicht zou kunnen.  :lol:

Re: meringue botercreme waterdun

Nou, over het algemeen staan deze recepten in cups aangegeven. DIe kun je niet zomaar in grammen zetten omdat suiker, boter en eiwitten alledrie een andere massa hebben.
Het scheelt niet heel veel, maar als ik dan toch advies geef, dan toch wel advies dat klopt (verhoudingsgewijs dan :))

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

24

Re: meringue botercreme waterdun

ahja, dat wist ik idd wel dat je cups niet per definitie zomaar om kan zetten in grammen. Misschien komt het inderdaad niet zo nauw waardoor het niet mislukt.

Ga het wel een keertje proberen met volume. Es kijken of ik verschil zie.  :)   Thanks voor je antwoord.  :thumb: