Om te voorkomen dat mijn mailbox volstroomt met appeltaart verzoekjes
hier het recept
Benodigdheden
Voor het deeg:
½ citroen
185 gr roomboter
185 gr witte basterdsuiker
Mespunt zout
375 gr zelfrijzend bakmeel
Voor de vulling:
1 ½ kilo appels (goudrenetten, Jonagold of Elstar)
75 gr blanke rozijnen
10 gr krenten
1 theelepel kaneel
2 eetlepels custard
10 eetlepels abrikozenjam
150 gr amandelspijs
1 eetlepel boter
1 eidooier
springvorm met een doorsnede van 24 cm
Bereidingswijze appeltaart
Voorbereiden
¬ Boen de citroen schoon, rasp 1½ theelepel van de gele schil en pers 1 eetlepel sap eruit.
¬ Verkruimel en wrijf de boter met de suiker, citroenrasp en een mespunt zout, totdat het geheel een egale massa is geworden. Voeg een eetlepel water toe, meng het helemaal door tot het water volledig is op genomen.
¬ Meng daarna pas het zelfrijzend bakmeel met een wrijvende beweging met het boter/suiker mengsel.
¬ Als alle ingrediënten volledig gemengd zijn, kan er nog een eetlepel water door het deeg.
¬ Laat het deeg een paar uur op een koele plaats rusten.
Bereiden
¬ Schil de appels en ontdoe ze van klokhuizen. Snijd de appels in stukjes. Schep de stukjes appel om met de rozijnen, krenten, kaneel, de custard en 4 eetlepels abrikozenjam.
¬ Verhit de oven tot 180 graden C. Maak het deeg soepel door het weer op temperatuur te laten komen en het even door te kneden.
¬ Rol 2/3 van het deeg uit tot een dunne ronde lap die iets groter is dan de taartvorm, druk het deeg goed tegen de randen aan.
¬ Kneed de amandelspijs met een eetlepel boter en de eidooier soepel.
¬ Rol het mengsel uit op een met bloem bestoven werkplank tot de grootte van de taartbodem.
¬ Leg het spijsmengsel op de taartbodem, druk de spijs goed aan en schep de appel erop.
¬ Rol de rest van het deeg uit en snijdt er in strookjes en maak een mooi ruitjespatroon over de taart en doe strookjes langs de rand.
¬ Bak de taart in 1 – 1¼ uur gaar en bruin.
Afwerken.
¬ Verwarm 6 eetlepels abrikozenjam met het citroensap in een steelpannetje en bestrijk hier mee de taart.