Omrekenen is vrij eenvoudig. Je neemt het originele recept en kijkt voor welke vorm het is. Je berekent of meet de inhoud van de originele vorm. Dat is je deelcijfer. Vervolgens kijk je naar de vorm die je wilt bakken en berekent of meet daarvan ook de inhoud.
Je deelt het aantal grammen van het originele recept door de inhoudsmaat van de originele vorm en vermenigvuldigt het getal dat je dan krijgt met de inhoud van de nieuwe vorm. Et voilá... je hebt het neiuwe recept.
Hoop dat je het een beetje snapt....
Hieronder een voorbeeld:
Ik gebruik als recept voor een springvorm van 20 cm :
4 eieren (200 gram)
200 gram roomboter
200 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram suiker
2 eetlepels melk
snufje zout
De inhoud van mijn 20 cm ( 7cm hoog) vorm is 2,2 liter
Voor een vorm van 26 cm (7 cm hoog) met een inhoud van 3,7 liter gebruik ik:
(4 eieren (200 gram) : 2,2) x 3,7 = 336 gram (iets minder dan 7)
(200 gram roomboter): 2,2) x 3,7 = 336 gram roomboter
(200 gram zelfrijzend bakmeel: 2,2) x 3,7 = 336 gram bakmeel
(200 gram suiker: 2,2) x 3,7 = 336 gram suiker
(20 ml melk : 2,2) x 3,7 = 34 ml melk
snufje zout
Ik bak op 160 graden en dan 60 -75 minuten. Voor een grotere cake zal de baktijd iets langer zijn (maar niet veel, ik denk 5 minuten). Maar dat zal je even moeten checken met een satéprikker.