1

Onderwerp: verschil tussen gingerbread en speculaas

wat is het verschil?
Ik wil zo'n huisje maken, maar het moet stevig zijn

met wat "lijm" ik die muren aan elkaar?

Groetjes,
Vivke

2

Re: verschil tussen gingerbread en speculaas

gingerbread is taai-taai

lijmen weet ik niet, maar ik denk icing of misschien chocolade...

www.lindelicious.nl       Elke taart uniek!

3

Re: verschil tussen gingerbread en speculaas

hmm, ik vraag me af wat de belgen prefereren...

Groetjes,
Vivke

4

Re: verschil tussen gingerbread en speculaas

gingerbread is zeker niet hetzelfde als taaitaai. In taaitaai wordt geen boter gebruikt en in gingerbread wel. Gingerbread is meer geschikt voor het maken van huisjes, het loopt ook minder uit dan speculaas. Je kan ook taaitaai gebruiken, maar dan moet je de achterkant met getempereerde chocolade insmeren en de afmetingen van de huisjes zijn dan beperkt.

5

Re: verschil tussen gingerbread en speculaas

Ik ga het vandaag met gingerbread proberen

Groetjes,
Vivke

6

Re: verschil tussen gingerbread en speculaas

Gingerbread is vaak minder bros dan speculaas, ( hoewel er daarvoor ook heel veel verschillende recepten zijn), meer zoals de koekjes van Ikea, ken je die? Ook zijn de kruiden van speculaas meer kaneel-ig, en van Gingerbread meer gember-ig :)

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

7

Re: verschil tussen gingerbread en speculaas

meer ik hou idd wel niet zo erg van gember
toevallig het recept van die ikea koek bij de hand?

Groetjes,
Vivke

8

Re: verschil tussen gingerbread en speculaas

http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=126683
:)

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

9

Re: verschil tussen gingerbread en speculaas

dankje wel!

Groetjes,
Vivke

10

Re: verschil tussen gingerbread en speculaas

hmm is het normaal dat het deeg zo grof is?
speculaas is fijner van structuur

Groetjes,
Vivke

11

Re: verschil tussen gingerbread en speculaas

Ik heb 't nooit zelf gemaakt, dus geen idee :nooo

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

12

Re: verschil tussen gingerbread en speculaas

ik krijg geen mooie homogene bal :(
hij valt in stukken uit elkaar

Groetjes,
Vivke

13 Laatst bewerkt door CakeStudio (04-01-2011 21:20)

Re: verschil tussen gingerbread en speculaas

Dat klinkt alsof het deeg te droog is, je kan misschien een drupje water door het deeg kneden. Ik doe zelf trouwens speculaaskruiden en extra kaneel door mijn 'gingerbread' omdat ik dit lekkerder vind. In de speculaaskruiden die ik heb zit o.a. ook gember, dus dat telt voor mij als gingerbread  ;)

14

Re: verschil tussen gingerbread en speculaas

Je kunt het allebei even goed gebruiken :) afhankelijk van het type speculaas dan, wel een recept gebruiken dat geschikt is voor koekhuisjes (zoals het speculaaskerkje van Evelien uit de winter Mjam van 2009 of mijn recept voor koekhuis dat op All recipes staat.

En gingerbread kun je zelf precies zo kruiden als je het lekker vindt, dus als je geen gember lust laat je die kruiden weg :) Je kunt gewoon de kruiden uit het recept vervangen door eenzelfde hoeveelheid speculaaskruiden bijvoorbeeld. Gingerbread is erg geschikt voor koekhuizen, in Amerika wordt dat vrijwel altijd gebruikt. Op mijn linkjessite heb ik heel veel leuke koekhuislinks staan onder het kopje Koekjes, o.a. mijn favoriet gingerbread house heaven. Het recept dat ik heb gebruikt (ik meen van gingerbread lane, heb ik vertaald en omgezet naar NL-inhoudsmaten)

2 tl gember
200gr suiker
1 tl kaneel
1 tl nootmuskaat
1/2 tl zout
240 gr boter
113 gr gesteriliseerde melk (uit blikje friesch meisje)
340 gr stroop
1 1/2 tl bakpoeder
3/4 tl vanille extract
3/4 tl citroen extract
500 gr bloem


Aanwijzingen:
1.    Doe de gember, suiker, kaneel, nootmuskaat, zout en bakpoeder in een grote kom en roer.
2.    Voeg de gesmolten boter toe, de stroop, de melk, vanille en citroenaroma en roer door de mix.
3.    Voeg de bloem toe, beetje bij beetje, roer goed.
4.    Koel het deeg voor enkele uren om het makkelijker te verwerken (optioneel). Als het deeg plakt, voeg dan extra bloem toe.
5.    Warm de oven voor tot 190 graden
6.    Vet een bakblik lichtjes in
7.    Rol het deeg uit op een goed met bloem bestoven oppervlak. Rol uit tot ongeveer een halve centimeter dikte.
8.    Snijd of steek de gewenste vormen uit.
9.    Plaat de koekjes ongeveer een cm of 2 uit elkaar op bakpapier
10.    Bak 10 tot 12 minuten (of totdat de bovenkant terugveert ) op 190 graden.
11.    Laat de koekjes op een rooster afkoelen voor gebruik.

Eigen taart is goud waard! ;)
Klik HIER voor mijn linksite allesovertaart.nl met how to's en HIER voor links van medebaksters!

15

Re: verschil tussen gingerbread en speculaas

Als je deeg wat droog is, kun je ook een klein beetje ei toevoegen

Eigen taart is goud waard! ;)
Klik HIER voor mijn linksite allesovertaart.nl met how to's en HIER voor links van medebaksters!