Onderwerp: verschil tussen gingerbread en speculaas
wat is het verschil?
Ik wil zo'n huisje maken, maar het moet stevig zijn
met wat "lijm" ik die muren aan elkaar?
Vivke
Je bent niet ingelogd. Inloggen of registreren.
DeLeuksteTaarten.nl Forum » Bakken & Vullen » verschil tussen gingerbread en speculaas
Pagina's 1
Log eerst in inloggen or registreren om te reageren
wat is het verschil?
Ik wil zo'n huisje maken, maar het moet stevig zijn
met wat "lijm" ik die muren aan elkaar?
gingerbread is taai-taai
lijmen weet ik niet, maar ik denk icing of misschien chocolade...
hmm, ik vraag me af wat de belgen prefereren...
gingerbread is zeker niet hetzelfde als taaitaai. In taaitaai wordt geen boter gebruikt en in gingerbread wel. Gingerbread is meer geschikt voor het maken van huisjes, het loopt ook minder uit dan speculaas. Je kan ook taaitaai gebruiken, maar dan moet je de achterkant met getempereerde chocolade insmeren en de afmetingen van de huisjes zijn dan beperkt.
Ik ga het vandaag met gingerbread proberen
Gingerbread is vaak minder bros dan speculaas, ( hoewel er daarvoor ook heel veel verschillende recepten zijn), meer zoals de koekjes van Ikea, ken je die? Ook zijn de kruiden van speculaas meer kaneel-ig, en van Gingerbread meer gember-ig
meer ik hou idd wel niet zo erg van gember
toevallig het recept van die ikea koek bij de hand?
http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … ?id=126683
hmm is het normaal dat het deeg zo grof is?
speculaas is fijner van structuur
Ik heb 't nooit zelf gemaakt, dus geen idee
ik krijg geen mooie homogene bal
hij valt in stukken uit elkaar
Dat klinkt alsof het deeg te droog is, je kan misschien een drupje water door het deeg kneden. Ik doe zelf trouwens speculaaskruiden en extra kaneel door mijn 'gingerbread' omdat ik dit lekkerder vind. In de speculaaskruiden die ik heb zit o.a. ook gember, dus dat telt voor mij als gingerbread
Je kunt het allebei even goed gebruiken afhankelijk van het type speculaas dan, wel een recept gebruiken dat geschikt is voor koekhuisjes (zoals het speculaaskerkje van Evelien uit de winter Mjam van 2009 of mijn recept voor koekhuis dat op All recipes staat.
En gingerbread kun je zelf precies zo kruiden als je het lekker vindt, dus als je geen gember lust laat je die kruiden weg Je kunt gewoon de kruiden uit het recept vervangen door eenzelfde hoeveelheid speculaaskruiden bijvoorbeeld. Gingerbread is erg geschikt voor koekhuizen, in Amerika wordt dat vrijwel altijd gebruikt. Op mijn linkjessite heb ik heel veel leuke koekhuislinks staan onder het kopje Koekjes, o.a. mijn favoriet gingerbread house heaven. Het recept dat ik heb gebruikt (ik meen van gingerbread lane, heb ik vertaald en omgezet naar NL-inhoudsmaten)
2 tl gember
200gr suiker
1 tl kaneel
1 tl nootmuskaat
1/2 tl zout
240 gr boter
113 gr gesteriliseerde melk (uit blikje friesch meisje)
340 gr stroop
1 1/2 tl bakpoeder
3/4 tl vanille extract
3/4 tl citroen extract
500 gr bloem
Aanwijzingen:
1. Doe de gember, suiker, kaneel, nootmuskaat, zout en bakpoeder in een grote kom en roer.
2. Voeg de gesmolten boter toe, de stroop, de melk, vanille en citroenaroma en roer door de mix.
3. Voeg de bloem toe, beetje bij beetje, roer goed.
4. Koel het deeg voor enkele uren om het makkelijker te verwerken (optioneel). Als het deeg plakt, voeg dan extra bloem toe.
5. Warm de oven voor tot 190 graden
6. Vet een bakblik lichtjes in
7. Rol het deeg uit op een goed met bloem bestoven oppervlak. Rol uit tot ongeveer een halve centimeter dikte.
8. Snijd of steek de gewenste vormen uit.
9. Plaat de koekjes ongeveer een cm of 2 uit elkaar op bakpapier
10. Bak 10 tot 12 minuten (of totdat de bovenkant terugveert ) op 190 graden.
11. Laat de koekjes op een rooster afkoelen voor gebruik.
Pagina's 1
Log eerst in inloggen or registreren om te reageren
DeLeuksteTaarten.nl Forum » Bakken & Vullen » verschil tussen gingerbread en speculaas
Powered by PunBB, supported by Informer Technologies, Inc.