1

Onderwerp: moscovisch gebak

ik heb gisteren voor het eerst geprobeerd moscovisch gebak te maken, ik was er erg tevreden over, maar na een tijdje toch niet, ik heb het idee dat hij te veel lucht heeft verloren.
Kan iemand mij helpen??
ik schrijf hieronder hoe ik het gedaan heb.


Ingrediënten
100 gr. boter
100 gr. bloem
25 gr. maizena
5 eieren
100 gr. suiker
beetje zout
22cm bakvorm

oven op 175 C voorverwarmen,   de eieren splitsen en de suiker bij het eigeel.

de bloem en de maizena in een kom met de boter in kloten erbij. laten mengen totdat kruimelig deeg ontstaat. snufje  zout erbij

het eigeel met de suiker laten mengen totdat het luchtig is.  en het eiwit opkloppen totdat er pieken onstaan.

en dan heel rustig alles door elkaar spatelen .

hij kwam er goed uit ik dachtdat die gelukt was, maar naar 5 minuten was die gekrompen en zag die er niet meer goed uit,

kan gist dit voorhelpen, of heeft iemand andere tips.
DANKJULLIEWEL

Re: moscovisch gebak

Gist??? Nee hoor  :nooo
Ik vind die werkwijze van de boter met de bloem ook wat dubieus.

Ik zoek even mijn receptje voor je op...

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

3 Laatst bewerkt door Suikertaartjes-Suuz (19-12-2010 12:30)

Re: moscovisch gebak

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Gist??? Nee hoor  :nooo
Ik vind die werkwijze van de boter met de bloem ook wat dubieus.
Edit: dit klopt trouwens wel, was in de war met genoise :)

Ik zoek even mijn receptje voor je op...

De verhouding:
Op 1 ei (M=50 gram), 20 gr kristalsuiker, 18,75 gr bloem, 6,25 gr maizena, 1/4 gr zout, 20 gr harde boter.

Boter met bloem, maizena en zout heel fijn hakken en koel wegzetten.
Eieren scheiden, eigeel met helft suiker opkloppen tot stijf. De eiwitten opkloppen en geleidelijk aan de andere helft suiker toevoegen.

Op het zeer stijve eiwit eerst het bloemmengsel scheppen dan het eigeel.
Alles heel vlug maar luchtig omscheppen en alles zo snel mogelijk in de goed ingevette en bloembestoven bakblik. DIt moet je echt heel snel doen, anders mislukt het.
De vorm op z'n hoogst tot 3/4 vullen en in een vrij hete oven op 175 graden plaatsen.
De oven niet openenen en na 40 minuten eens kijken of hij al gaar is.
Als hij klaar is, 5 minuten in de open oven laten staan en dan direct storten op een rooster.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

4

Re: moscovisch gebak

Oke dankjewel,

Ik snapte er al niets van, er kwam wel lucht in maar die zakte nadat ik de cake uit de oven haalde er weer allemaal uit. :grr:

5

Re: moscovisch gebak

heej ik gebruik altijd dit recept:
4 eieren (M)
150 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
100 gr bloem
100 gr maizena
6 gr bakpoeder

de eieren scheiden. Het eiwit met 1/3 deel van de suiker goed stijf kloppen. dan de eidooiers met 2 el heet water loskloppen en dan met de rest van de suiker ongeveer een minuut of 5 met de mixer mixen. Dan het stijfgeklopte eiwit bij de dooiers doen en eronder scheppen (niet mixen of roeren!) als laatse de maizena, bakpoeder en bloem zeven en ook eronder scheppen.
oven voorverwarmen op 175 graden en 35 min bakken

deze is mij nog nooit mislukt en gebruik deze aantallen voor een ronde 20cm vorm

groetjes

Re: moscovisch gebak

Dat is geen moscovisch gebak Dominique.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

7

Re: moscovisch gebak

wat voor bloem gebruik jij dan??

ik gebruik zelf patent bloem, dat kan toch ook??

Re: moscovisch gebak

@ Stefantje:

Waarschijnlijk heb je te lang gedaan over het mengen, dit moet je echt proberen binnen de minuut te doen. En je eiwit opkloppen met suiker, zorgt ervoor dat het de lucht beter vasthoudt en dus stabieler is.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: moscovisch gebak

Patentbloem is prima, dat is namelijk type 45 oftewel patisseriebloem.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

10

Re: moscovisch gebak

Oke dan ga ik dat opnieuw proberen, was het niet gelukt je eigen recept op te zoeken??

Re: moscovisch gebak

Jawel, maar das hetzelfde. Voor Moscovisch gebak is eigenlijk maar 1 vaste verhouding.
Ik heb alleen de werkwijze even bekeken, want die ken ik niet uit mijn hoofd :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

12

Re: moscovisch gebak

Oke ik ga nu bakken, fingers crossed dankjewel!!

13

Re: moscovisch gebak

zo de taart staat net 5 minuten in de over, maar de eerste lucht begint nu al te ontsnappen..

ophoopvanzegen... :rolleyes:

14

Re: moscovisch gebak

Zo hij is afgekoeld en heb net een stukje  geproefd hij is heerlijk,
dank je wel Suikertaartjes-Suuz

Re: moscovisch gebak

Graag gedaan :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

16

Re: moscovisch gebak

Er zit in ieder geval veel meer lucht in dan de vorige poging, maar hij is nog niet luchtig genoeg,  jammer zeg :|