1

Onderwerp: Mijn red velvet is half rood en half bruin???

Ik zal even tonen wat ik bedoel:
http://www.mijnalbum.nl/Foto-CR73OURA-D.jpg

Toch vreemd hé??  :think:

Heb een tijdje geleden ook een red velvet gemaakt en tot mijn verbazing 'steeg' de rode kleurstof precies tijdens het bakken. Toen ik de taart doorsneed was de bovenkant prachtig rood, maar de onderkant had de kleur van een gewone chocoladecake.

Is me een compleet raadsel en ik vind het nergens terug op dit forum; dus ..... iemand goede raad???

2

Re: Mijn red velvet is half rood en half bruin???

hij is mooi :Y ; probeer dat maar eens opzettelijk te maken, dat lukt je niet hoor. ;)  :lol:
Geen idee, ik heb ze het alleen als cupcakes gemaakt en die waren door en door rood (gebruik Sugarflair kleurstof)

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

Re: Mijn red velvet is half rood en half bruin???

hmmz... wat voor soort kleurstof heb je gebruikt?

groetjes Tirza     
www.facebook.com/TaartvanTirs

4

Re: Mijn red velvet is half rood en half bruin???

tipsytaartje schreef:

hmmz... wat voor soort kleurstof heb je gebruikt?

vloeibare voedingskleurstof uit een bakkersbenodigdhedenwinkel hier in de buurt. 3 Eetlepel in het deeg gedaan

Re: Mijn red velvet is half rood en half bruin???

hmmz.... wat vaag... wel de juiste kleurstof lijkt me...

groetjes Tirza     
www.facebook.com/TaartvanTirs

Re: Mijn red velvet is half rood en half bruin???

Wat voor recept gebruik je? Het valt me namelijk op dat je taart verder zo licht is. Heb je geen cacao gebruikt?

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

7

Re: Mijn red velvet is half rood en half bruin???

En genoeg baking soda/natrium bicarbonaat? Schijnt ook te helpen de dieprode kleur te behouden :)

Tutorials, Recepten, Tips en babbels ;)
http://karenannecakes.blogspot.nl/

8

Re: Mijn red velvet is half rood en half bruin???

Ik gebruik het volgende recept (van de site van de koekjesfee)

250 g gezeefde pattiseriebloem
1 theelepel baking soda
een half theelepeltje zout
2 eetlepels cacaopoeder
113 g boter (solo) op kamertemperatuur
300 g fijne suiker
2 grote eieren
1 theelepel vanille extract
240 ml botermelk
2 eetlepels rode vloeibare kleurstof
1 theelepel witte azijn
1 theelepel baking soda (ja dit is de tweede lepel, staat apart om het recept te volgen)

Hoeveelheid goed voor een 20 cm vorm
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng in een kom de gezeefde bloem, cacao, 1 theelepel bakpoeder en het zout.Aan de kant zetten om straks te gebruiken.
Klop de boter zacht, doe er de suiker bij en klop tot het mengsel zacht en fluffy is. De eitjes per 1 erbij doen en telkens nadat je er 1 bij gedaan hebt, verder kloppen.
Af en toe langs de wanden schrapen zodat alles goed gemengd is.
Doe er de vanille extract bij en meng verder.
Meng in een bekertje de botermelk met de rode kleurstof.
Zet de mixer op een lage snelheid en voeg om en om wat van het bloemmengsel en de gekleurde botermelk. Je eindigt met de bloem.
In een klein potje de azijn en de bakpoeder mengen, laten "fizzen" en bij het taart mengsel doen.
Het mengsel in de taartpan doen en 45 tot 60 minuutjes in de oven. Prikken om te kijken of de taart klaar is. Er mag geen beslag meer aan de prikker hangen.
Na het bakken de taart 10 minuutjes in de vorm laten afkoelen en dan ontvormen.
Het decoreren van de taart doe je best 1 dagje later.


Ik heb de benodigdheden wel maal 1,5 gedaan omdat ik een grotere braadvorm gebruikt heb.
Voor cacao gebruik ik Nesquick poeder
Ik heb de taart 60 minuten in de oven gelaten
De kleurstof is niet van een specifiek merk; er staat gewoon 'RED E110-E122' bij

Fijn dat jullie willen meedenken :Y  :)

9

Re: Mijn red velvet is half rood en half bruin???

Ik heb geen idee, maar weet wel dat nesquick poeder niet hetzelfde is als cacao....

Tutorials, Recepten, Tips en babbels ;)
http://karenannecakes.blogspot.nl/

Re: Mijn red velvet is half rood en half bruin???

Ten eerste: Ik zou toch echt gewone cacao gebruiken, geen nesquick  :nooo
En heb je baking soda of bakpoeder gebruikt? Want bij recepten staat baking powder, bij de beschrijving staat bakpoeder.

Hoe heet stond je oven, en was hij egaal gerezen? Of stond hij bol in de oven?

De kleurstof die je gebruikt is wel goed.
Wat ik me verder afvraag is waar het recept vandaan komt. Het is namelijk omgezet vanuit cups, en misschien is daar iets misgegaan.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

11 Laatst bewerkt door sam (18-12-2010 12:16)

Re: Mijn red velvet is half rood en half bruin???

Ik heb baking soda gebruikt.
Oven stond op 160°C (hete lucht), de taart is vrij egaal gerezen, alleen op het allerlaatste is er in het midden een kleine deuk gekomen (maar niet onoverkomelijk).
Het recept is inderdaad omgezet vanuit cups, maar aangezien het zo in het boek van de koekjesfee staat neem ik toch aan dat dit wel klopt.
Het allervreemdste is misschien wel dat ik enkele maanden geleden met hetzelfde recept ook een red velvet heb gemaakt die perfect egaal was?? Ik weet wel niet meer of ik toen heb gebakken met hete lucht of gewoon met 'boven en onderwarmte'?? Zou het daar aan kunnen liggen???
:think:  :think:  :think:

Dat van die cacao kan ik wel aanpassen volgende keer, bedankt voor de tip!

Re: Mijn red velvet is half rood en half bruin???

Het zou kunnen, aangezien de e122 kleurstof op warmte reageert. Maar ik zou dan eerder een omgekeerd resultaat verwachten.
Dus dat hij bij hete lucht wel mooi egaal is en bij boven- en onderwarmte juist niet. Maar misschien bakt jouw oven beter bij boven- en onderwarmte en is de circulatie bij enkel hete lucht niet optimaal. Maar het lijkt me echt stug dat dat zoveel verschil maakt.

Heb je exact hetzelfde gedaan als die keer dat het wel goed ging?

Misschien kun je de koekjesfee zelf om raad vragen :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

13

Re: Mijn red velvet is half rood en half bruin???

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Misschien kun je de koekjesfee zelf om raad vragen :)

Dat is nog eens een idee!! :)  Zal in de week eens langsfietsen om het haar te vragen

14

Re: Mijn red velvet is half rood en half bruin???

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Heb je exact hetzelfde gedaan als die keer dat het wel goed ging?

Ja hoor, helemaal hetzelfde! Eén van de raadsels van het bakken zeker?? Ik hoopte eigenlijk dat iemand van jullie al eens hetzelfde aan de hand had gehad?? (en een oplossing had gevonden uiteraard ;)