Onderwerp: Spongecake
Na het uitproberen en samenvoegen van diverse recepten heb ik het volgende recept verkregen voor een heerlijke spongecake.
De cake is super luchtig en licht vochtig.
Dit recept is voldoende voor 2 cakes van 20 x 20cm.
Benodigdheden:
8 eieren gesplitst
190 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
95 gram bloem
55 gram maizena
45 gram gesmolten boter
1. Verwarm de oven voor op 140˚C
2. Smelt de boter en laat het afkoelen. (Geen hete boter aan het beslag toevoegen, want dan verliest het beslag z'n luchtigheid)
3. Mix de eidooiers tot ze romig zijn. (ca. 1 minuut)
Voeg de vanillesuiker toe en ca. 2 eetlepels suiker en klop tot het volume verdubbeld is. (ca. 5 minuten)
Giet het eidooiermengsel over in een andere kom.
4. Maak de mixkom en de garde schoon en vetvrij.
5. Mix de eiwitten tot ze er wit en luchtig uitzien.
Voeg geleidelijk de rest van de suiker toe en klop tot het volledig stijf is. (ca. 5 minuten)
6. Voeg het eidooiermengsel toe aan het eiwitmengsel en spatel het voorzichtig door elkaar, zodat het mengsel luchtig blijft.
7. Zeef de bloem en de maizena en spatel het voorzichtig door het eiermengsel.
8. Voeg de gesmolten boter toe en spatel ook dit voorzichtig door het beslag.
9. Bekleed 2 bakvormen van ca. 20cm met bakpapier en vul ze voor iets meer dan de helft met het beslag.
10. Bak de spongecake in het midden van de oven ca. 15 minuten op 140˚C en dan nog ca. 45 minuten op 160˚C, tot de bovenkant goudgeel is en het kapsel gaar is. (prikkertest)
Veel plezier ermee!