1

Onderwerp: Spongecake

Na het uitproberen en samenvoegen van diverse recepten heb ik het volgende recept verkregen voor een heerlijke spongecake.
De cake is super luchtig en licht vochtig.
Dit recept is voldoende voor 2 cakes van 20 x 20cm.

Benodigdheden:
8 eieren gesplitst
190 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
95 gram bloem
55 gram maizena
45 gram gesmolten boter

1. Verwarm de oven voor op 140˚C

2. Smelt de boter en laat het afkoelen. (Geen hete boter aan het beslag toevoegen, want dan verliest het beslag z'n luchtigheid)

3. Mix de eidooiers tot ze romig zijn. (ca. 1 minuut)
Voeg de vanillesuiker toe en ca. 2 eetlepels suiker en klop tot het volume verdubbeld is. (ca. 5 minuten)
Giet het eidooiermengsel over in een andere kom.

4. Maak de mixkom en de garde schoon en vetvrij.

5. Mix de eiwitten tot ze er wit en luchtig uitzien.
Voeg geleidelijk de rest van de suiker toe en klop tot het volledig stijf is. (ca. 5 minuten)

6. Voeg het eidooiermengsel toe aan het eiwitmengsel en spatel het voorzichtig door elkaar, zodat het mengsel luchtig blijft.

7. Zeef de bloem en de maizena en spatel het voorzichtig door het eiermengsel.

8. Voeg de gesmolten boter toe en spatel ook dit voorzichtig door het beslag.

9. Bekleed 2 bakvormen van ca. 20cm met bakpapier en vul ze voor iets meer dan de helft met het beslag.

10. Bak de spongecake in het midden van de oven ca. 15 minuten op 140˚C en dan nog ca. 45 minuten op 160˚C, tot de bovenkant goudgeel is en het kapsel gaar is. (prikkertest)

Veel plezier ermee!

Dat is toch een TAART waard!

2

Re: Spongecake

Klinkt yummie! Ik sla deze op! Bedankt!

Groetjes van Natascha!

3

Re: Spongecake

klinkt goed. Is deze dan ook wat steviger zodat je er makkelijker 3d mee kunt maken?

het hart neemt waar wat het oog niet kan zien. ( www.taartdesign.nl)

4

Re: Spongecake

@ppeltje schreef:

4. Maak de mixkom en de garde schoon en vetvrij.

Ik mix zelf eerst de witten en zet ze apart in een schaal. Daarna de rest. Dan kan je stap 4 dus overslaan.

If life gives you lemons, make lemoncurd.

5

Re: Spongecake

Zakt het eiwit niet in dan?

Dat is toch een TAART waard!

6

Re: Spongecake

Nee hoor. Al laat ik het een uur staan, dan gebeurt er nog niks mee.

If life gives you lemons, make lemoncurd.

7

Re: Spongecake

Fijn om te weten, dan keer ik de volgorde de volgende keer ook om.
Schelt toch weer.
Bedankt!

Dat is toch een TAART waard!

8

Re: Spongecake

is die even zacht als biscuit?

9

Re: Spongecake

:Y  en iets vochtiger doordat er ook boter doorheen gaat.

Dat is toch een TAART waard!

10

Re: Spongecake

Lijkt het misschien meer op de mix omdat daar ook een beetje vet in zit?

If life gives you lemons, make lemoncurd.

11

Re: Spongecake

Ja, maar ik vind deze iets minder zoet.

Dat is toch een TAART waard!

12

Re: Spongecake

Ik heb deze vandaag gemaakt. Hij smaakt heerlijk!!, maar hij is in het midden ingezakt na het afkoelen.
Iemand tips om dit te voorkomen?

Groetjes Megny...^_^

13

Re: Spongecake

Heb je de temperatuur geleidelijk laten oplopen?
Het zou ook kunnen zijn dat ie nog net niet helemaal goed gaar was.  :think:

Dat is toch een TAART waard!

14

Re: Spongecake

@ppeltje schreef:

Heb je de temperatuur geleidelijk laten oplopen?
Het zou ook kunnen zijn dat ie nog net niet helemaal goed gaar was.  :think:

Hmm..ik heb 15 minuten op 140 graden gedaan en daarna maar 40 minuten op 160 graden, want ik had er een stokje ingestoken en er bleef niks aan kleven. Het zag er gaar uit en smaakte ook goed.

Ik ga het gewoon nog een poging wagen en nu misschien iets langer in de oven? :)
Bedankt voor het meedenken!

Groetjes Megny...^_^

15

Re: Spongecake

Kan ik hier een 3d taart mee maken? Met bescuit gaat het heel lastig. Ik zocht een cake recept en kwam deze tegen. Is dit een optie voor een 3d taart? Iemand enige ervaring...

16

Re: Spongecake

Geen ervaring mee, maar dit is niet te vergelijken met gewone cake.
Dit is veel luchtiger, dus ik denk niet heel erg geschikt voor 3D.

Dat is toch een TAART waard!

17

Re: Spongecake

Ik maak 3D gewoon van biscuit. Als dit iets steviger is moet het dus prima kunnen!!!

If life gives you lemons, make lemoncurd.

18

Re: Spongecake

Het recept heb ik opgeslagen lijkt mij heel lekker. Heb meerdere pogingen gedaan om een sponscake te maken tot nu toe nog niet gelukt. Blijven oefenen.