Onderwerp: Italiaanse meringue botercreme
Kobusje opende vorige week een topic over deze heerlijke botercreme, dat ze deze op youtube had gezien, maar het recept zelf vond ik hier niet. Daarom ben ik zelf maar aan de slag gegaan om het te proberen en het resultaat wil ik graag met jullie delen.
Ik heb verschillende filmpjes gezien die min of meer hetzelfde waren maar vaak toch net weer ietsje anders.
Uiteindelijk heb ik gekozen om het te maken zoals Warren Brown van Cakelove het deed. Alleen ik heb de normale 1-2-(iets meer dan)2 verhouding aangehouden.
In mijn geval was dat:
3 eiwitten van eiwitpoeder
105 gr suiker
30 ml water
250 gr roomboter
ballongarde
Doe 84 gr suiker met het water in een steelpannetje. Roer dit ff door elkaar. Als je een suikerthermometer hebt gebruik je die, anders moet je het (net als ik) op de gok doen.
Het is de bedoeling dat de temp van dit mengsel 245 graden word, tussen firm ball/soft ball in.
Zet het vuur iets hoger dan half en laten pruttelen.
Ondertussen de eiwitten eerst op een lage stand even loskloppen. Daarna op de hoogste stand kloppen. Als het stijf is langzaam 20 gr suiker toevoegen.
Mijn suikerstroop was met een minuut of 3 wel klaar. Ik heb een druppel in koud water laten vallen om te testen. Het spul moet wel kleurloos blijven en net een balletje vormen als het in het water valt. (zo heb ik het tenminste aangehouden)
Als je eiwit goed stijf is en je suikersiroop klaar, giet dan terwijl de mixer draait, langzaam de siroop in je kom, tussen de klopper en de kom in.
Mixer zijn werk laten doen tot het mengsel afgekoeld is en voeg dan beetje bij beetje de boter de bij en mix nog even door tot het een egaal geheel is (dit is dus hetzelfde als bij de mbc van hier).
Smaken kun je naar keuze toevoegen.
Ik vond deze manier van mbc maken wel makkelijker omdat je niet eerst au bain marie 10 min. hoeft te kloppen. Plus dat ik daarbij nog wel eens het probleem had dat de suiker niet goed wou oplossen.
Dat is bij deze italiaanse mbc dus wel makkelijker vind ik. Alleen moet je de suiker wel goed in de gaten houden, want dat gaat echt heel snel hoor. Mijn goedje was opeens helemaal bruin en dus kon ik het opnieuw gaan maken.
Dit is het filmpje op youtube van Warren Brown waar ik het vanaf gekeken heb: