1 Laatst bewerkt door Siena (25-09-2010 22:01)

Onderwerp: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Wie kan me helpen?

Ik heb al met de zoekfunctie naar tips gezocht,
en ook wel wat gevonden, maar de gevonden tips helpen niet...


Ik heb al verschillende keren het basis recept van de site gebruikt.
(5 scharrel eieren medium, 150gr basterd suiker, zakje vanille suiker, 125 gr patent bloem, 25 gr maizena, wat zout)


Het beslag word wel heel mooi luchtig tijdens het mixen,
word ook duidelijk meer qua hoeveelheid/inhoud,
ik mix een kwartiertje op de hoogste stand,
ik spatel ook echt met beleid de bloem/maizena/zout mix erdoor,
die ik beetje bij beetje in de kom zeef.

Dit gaat allemaal goed, maar... tijdens het bakken word de biscuit niet hoger.
(ja eerst een centimeter, maar tegen de tijd dat de biscuit gaar is zakt hij ook weer een centimeter)

Dingen die ik heb gedaan om tot beter resultaat te komen zijn:

- de eieren verwarmen (ik mix wel altijd met de kom in een tijl met heet water)

- de mix direct als hij klaar is in de klaarstaande bakvorm doen en direct de oven in doen
(bij de eerste twee keer was de oven nog niet klaar met voorverwarmen)

- de temperatuur laten oplopen van 120-140-160 (ik bak hetelucht)

- met een constante temperatuur bakken van 140

- de vorm verhogen met bakpapier, en ook het bakpapier weer invetten

- meer mix gebruiken voor dezelfde vorm
(hij word dan uiteraard wel hoger als wanneer ik minder mix gebruik,
maar dan dus niet omdat hij in de oven nog hoger word,
maar gewoon omdat er meer mix in de vorm zit)


* de biscuit's zijn wel altijd snel klaar, met een half uurtje, dus de temperatuur lijkt me niet te laag.

* als ik in etappes bak zakt het biscuit nog meer in vlak na dat ik de temperatuur verhoogt heb

* buiten dat het biscuit tijdens het bakken niet hoger word, zit er ook altijd een kuil in, hij word hol
(terwijl ik nadat ik het beslag in de bakvorm doe, ik het niet glad strijk,
ik laat bewust het midden iets hoger omdat ik niet teveel aan het beslag wil zitten omdat in de lucht er zoveel mogelijk in wil laten)

wie o wie heeft DE tip?


(sorry dat het zo lang verhaal geworden is,
maar ik wilde zo volledig mogelijk zijn zodat jullie ook kunnen zien wat ik fout doe)

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

2

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

sorry ik kan je niet helpen, ik gebruik altijd de mix van de hebshop

groetjes cicindy......een enthousiaste beginneling

3

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Geen idee! Hoe ik het zo lees doe je alles gewoon goed. Het enige dat in me opkomt: Gebruik je wel de ballon kloppers en niet de deeghaken. Maar mij lijkt dat je dat wel doet, anders heb je het niet over meer volume...
Misschien moet je toch beginnen met een lagere temperatuur, dan kan je biscuit mooi rijzen om vervolgens op hogere temperatuur gaarder te worden.
Succes ermee.

4

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Ik heb dit recept ook een paar keer gebruikt, bij mij lukte hij wel.

Ik gebruikte geen patent bloem, maar gewone bloem. Weet niet of dit het zelfde is.

Ik bak ook hetelucht, maar beginnen op 120 is volgens mij echt te laag. Ik begin altijd op 140 (20 min) dan 160 (15 min) en dan 175 (5 min). Tussentijds mag de oven niet open, want dan gaat hij inzakken.

Om zeker te weten hoe warm je oven is kan je bij de blokker voor een paar euro een temperatuur meter kopen. De warmte kan nogal veel schelen. Bij mij scheelde het bij sommige temperaturen zelfs 20 graden.

Nou succes.

5

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Dag dames, bedankt voor het meedenken!

Ik heb een handmixer, en ik gebruik idd de kloppers en niet de deeghaken.


Ik zal maar eens een tripje naar de Blokker gaan maken om de temperatuur te gaan controleren,
wie weet dat dat het inderdaad is...


Verder weet ik niet 100% zeker of patent bloem hetzelfde als gewone bloem is, maar volgens mij wel.
Ik heb ook eens gewone bloem (blanke bloem, geen zelfrijzend) gebruikt,
maar daar krijg ik geen ander resultaat mee.



Het gekke is nog, hoe meer ik probeer, hoe meer ze lijken te mislukken.
Op mijn laatste baksel na was het allereerste biscuit toch het beste gelukt.




Ik baal hier zo van he, mag/ moet binnenkort een taart gaan maken voor een collega als kraamcadeau.
Wil natuurlijk wel dat die echt goed lukt, en niet wel ok....

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

6 Laatst bewerkt door Siena (26-09-2010 09:55)

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Ik heb overigens het idee dat de oven veel heter is als dat hij aangeeft.

Ik heb net croissants gebakken, zelf maak van Danerolles.

Ze moeten op 180 graden hetelucht voorverwarmd 15-20min volgens het recept.

Ik heb de oven op 160 voorverwarmd en na 10min zijn ze toch al zwart bij de puntjes.... :rolleyes:

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

7 Laatst bewerkt door Siena (26-09-2010 21:52)

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

niemand nog een tip????


maakt het uit dat ik een springvorm gebruik?
(had hem wel met bakpapier verhoogd, die ik ook weer ingevet had)

en hoe warm moet het water eigenlijk zijn in de bak waar je je mixkom in zet als je het ei gaat mixen?
ik doe altijd net gekookt water, is dat dan te heet misschien?

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

8

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Zakt je bisquit als hij uit de oven is of nog in de oven?
Als hij buiten de oven zakt dan is hij nog niet gaar.

Als ik je verhaal lees lijkt het inderdaad alsof je oven te heet is. Het bisquit gaat dan aan de buitenkant te snel waardoor hij uiteindelijk instort.
Het checken van je oven temperatuur is dan ook geen overbodige luxe.

Heb je al eens geprobeerd om op een constante temperatuur te bakken? Ik lees vaker bij mensen dat het misgaat zodra ze de temperatuur verhogen.

Ik bak mijn bisquits (met en zonder mix) op een continue temperatuur van 160 graden hetelucht.

Hoop dat je hier wat aan hebt.

9

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Djehr:

bedankt voor het meedenken!
Het biscuit zakt in terwijl hij nog in de oven staat.
Als ik de temp. opvoer gebuurt dat na de eerste keer de temp te verhogen.
Als ik op een constante temperatuur bak zakt hij later wat in,
maar inderdaad niet zo erg als dat ik in etappes bak.


Ik ga een oventhermometer kopen, en blijf toch maar bakken op een constante temperatuur denk ik.
Nu alleen nog de juiste temperatuur vinden dan...

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

10 Laatst bewerkt door Vizzstick (26-09-2010 22:50)

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Aangezien ik eigenlijk alleen met de mix bak kan ik misschien beter m'n mond houden  :D  maar ik gooi gewoon maar even wat op. Misschien heb je er iets aan.

Ik lees dat je basterdsuiker gebruikt. In de recepten op de site zie ik zie alleen suiker staan. Ik zou niet weten waarom basterdsuiker niet zou werken, maar probeer het is met kristalsuiker just to be sure.

En misschien is je water voor je au bain marie opkloppen wel te heet waardoor de eieren op een of andere manier veranderen en het dus niet goed meer wil rijzen in de oven?
Met de mix moet je zorgen dat de eieren warm zijn, verder niet

Nogmaals, dit hierboven zijn brainstorm ideeën en misschien totaal niet relevant of onjuist, maar wie weet zit er wat in.  ;)

Ik hoop dat t gaat lukken.  :thumb:

11

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

ooo...dat van die basterdsuiker had ik niet eens gezien. Basterdsuiker reageert inderdaad wel anders dan gewone suiker. Ik gebruik in mijn biscuit altijd fijne tafelsuiker. Dat is kristalsuiker maar wat fijner gemalen.

12

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Bedankt weer!

volgens mij heb ik de allereerste keer wel kristalsuiker gebruikt,
en dat ging, geloof ik..., beter,

ik zal eens fijne kristalsuiker gaan kopen en proberen,
je weet idd maar nooit of het uitmaakt.

Ik zal dan ook eens gewoon warm water proberen ipv net gekookt,

ik laat het nog horen wat het resultaat was.

Merci!

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

13

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

basterd suiker bakt heel anders dus dat is sowieso niet goed, spatel je niet te lang? en een deuk erin duidt erop dat ie nog niet gaar is of teveel beweging heeft gehad waardoor de lucht erin ontsnapt en een kuil achterlaat.
en op school maken we de boel nooit warm en dat gaat altijd prima

14

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

djehr schreef:

Ik bak mijn bisquits (met en zonder mix) op een continue temperatuur van 160 graden hetelucht.

Doe ik ook. Mijn kapsels worden 7-8 cm.
Ik denk trouwens ook dat je beter tafelsuiker ipv basterdsuiker kunt gebruiken.

15

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Etmc: ik ga inderdaad fijne kristalsuiker proberen.
Naar mijn idee spaten ik niet te lang, ik spatel dusdanig dat de bloem etc er net goed door gevouwen zit.

Esther68: ik ga de temp. van mijn oven controleren en probeer het idd dan op constante temperatuur.

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

16

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Hou je ons op de hoogte? Ben benieuwd of het nu beter gaat lukken. Ga voor je duimen  ;)

17

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

djehr schreef:

Hou je ons op de hoogte? Ben benieuwd of het nu beter gaat lukken. Ga voor je duimen  ;)

Yeps, zal ik zeker doen.

Ik hoop morgen weer een kapsel te gaan bakken,
mits mijn dochtertje zich wat beter voelt.

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

18

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Vandaag mijn eerste taart gemaakt.  :9 En had in eerste instantie hetzelfde probleem. Heb er toen een klein zakje bakpoeder bij gedaan,( dr. Oetker) toen rees de taart wel goed. Maar zou dus zonder ook moeten lukken. Misschien ligt het dan toch aan het meel. Ik gebruik patent.

Groetjes

19

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

meel en bloem zijn andere dingen nienbakgraag en patentbloem is prima voor biscuit

20 Laatst bewerkt door Siena (27-09-2010 22:46)

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Nienbakgraag schreef:

Vandaag mijn eerste taart gemaakt.  :9 En had in eerste instantie hetzelfde probleem. Heb er toen een klein zakje bakpoeder bij gedaan,( dr. Oetker) toen rees de taart wel goed. Maar zou dus zonder ook moeten lukken. Misschien ligt het dan toch aan het meel. Ik gebruik patent.

Groetjes

ik vind je tip lief bedoeld hoor, maar zoals je kunt lezen in mijn eerste bericht gebruik ik al patent bloem.(en idd, meel en bloem zijn twee andere dingen)

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

21

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Hoi Siena,

Volg je vorderingen omdat ik eenzelfde probleem ervaar. Heb vandaag 6 kapsels gebakken met nuance verschillen in de ingredienten en gevogeld met temperatuur en baktijd. Mix ook met de hand en heb ook een hetelucht.

Inzakken kan ik nu met zekerheid de "schuld"aan het bakpoeder geven. Als ik dat gebruik rijst de boel veel te snel en de lucht ontsnapt en poef weg mooie hoogte en hallo krater.

Heb ook zelfrijzend bakmeel i.p.v bloem gebruikt en hier krijg ik hetzelfde resultaat als met het basisbiscuit. Ik merk geen verschil in hoogte, luchtigheid ed.

Oventemperaturen maakt zeker verschil. Opvoeren heeft bij mij altijd inzakken tot gevolg. Constant werkt voor mij het beste.

Maar ondanks het vogelen vandaag nog steeds geen hoge kapsels. Gebruik springvorm verhoogd met ingevet bakpapier.

Zou de oventermometer van de blokker "het"zijn. Moet wel zeggen dat de beste ervaring nu met 160 is op mijn oven. Misschien toch nog iets hoger. Dat moet ik nog eens proberen een hogere contante termperatuur. Ben benieuwd of jij vandaag nog een poging hebt gedaan. En wat je resultaat is natuurlijk.

22

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

Tamara 2380:

Wat leuk dat je mee leest en probeerd, wie weet kunnen we elkaar nog van DE tip voorzien  :)


Ik heb net een kapsel in de oven gedaan, dingen die ik nu anders gedaan heb zijn:

- in de bak met water heet water gedaan ipv kokend water

- fijne kristalsuiker gebruikt ipv basterdsuiker

- de vanillesuiker meegewogen met de basterdsuiker

- eerst de eieren apart 2 min gemixd op hoogste snelheid, daarna met de suiker/fijne kristalsuiker erbij nog 13 min.

- voor dezelfde springvorm het basisrecept gebruikt, maar nu met 6 eieren.

- bakken op een constante temperatuur van 150 graden

- wat vlotter de bloem/maizena/zout erdoor gezeeft en gespateld,
en rap (maar uiteraard met liefde en beleid) het kapsel in de oven gezet

- een andere mixer gebruikt met wat meer Watt


Ben blij dat ik de rand van de springvorm verhoogd had,
want toen ik de mix erin deed kwam deze tot exact de hoogte van de springvorm zelf.
Gelukkig kan het kapsel door de verhoging toch rijzen, als het aan mij ligt tenminste wel   :D


Zo, dat was een best verslagje, haha  :+

Ik laat jullie weten hoe het afloopt!

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

23

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

10min later:

(dus na 10min baktijd)

Kapsel is 1cm omhoog gekomen, jippie!

Maar de bovenkant is al best bruin...  hij ruikt wel erg lekker al.

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

24

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

hmm, nu 6 min later is mijn kapsel toch alweer langzaam aan het zakken...

hij komt nog net 2mm boven de rand v/d springvorm uit...

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

25

Re: biscuit wil maar niet lukken (wordt niet hoger tijdens bakken)

nog 4 min later, dus na 20min totale baktijd,
is het kapsel weer evenhoog als toen hij de oven inging, en hij begint verbrand te ruiken...
de bovenkant is redelijk donker...

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!