1

Onderwerp: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

ik heb een taart van 30x30 gemaakt na bakken was hij 5 cm hoog
verhouding 1ei, 30 suiker, 25 gr bloem, 5 gr maizena zout en zakje vanielle.

in totaal 10 eieren gebruikt.

ik heb het beslag in warm water gemixst een kwartier lang tot hij dik/lobbig was, daarna de bloem rustig dor gespateld en rustig in de bak gedaan.

dus alles hoe het moest zijn.
was niet hoog gerezen maar wel gaar maar gelijk al aardig zwaar.

na het insmeren en ales kon ik hem niet meer over tillen :rolleyes:

wie weet hoe dat komt?
doordat hij niet goed gerezen heeft.
kan dit komen door verse eieren of omdat ik handmixer heb gebruikt terwijl het er echt heel goed uitzag.

ik wil binnekort ook voor andere gaan bakken.

graag tips

ps was 2e taart

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

Niet lullig bedoeld hoor, maar als je nog aan het worstelen bent met bakken, waarom wil je dan al voor anderen gaan bakken?
Ik zou zelf wel graag alles willen weten en kunnen voordat ik daaraan zou beginnen als ik jou was.

Verder staat er bizar veel informatie hier op het forum over het al dan niet mislukken van biscuits. Toch denk ik dat de verhouding die gebruikt niet helemaal klopt, probeer eens op 1 ei 35 gram kristalsuiker, 30 gram bloem, 10 gram maizena en 1/4 gram zout. Die verhouding is meer hufterproof zeg maar :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

3

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

omdat over 2 weken mijn pa jarig is ;)
en iedereen de taart super lekker vond dus aan de de smaak lag het niet, was zelf bang dat doordat hij zo zwaar was ook machtig was maar dat was niet het geval.

ik heb al veel gelezen maar deze vragen kwam ik niet tegen.

het recept dat ik heb gebruikt kwam ik vaak tegen,
maar ga zeker de jouwe ook proberen

en nee hoor je bent niet lullig van kritiek leer je als het maar positief is.

hebben andere nog ideeen

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

Maar voor je pa bakken is niet echt bakken voor anderen vind ik, die valt in mijn geval onder de categorie "proefkonijn" :)

Succes!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

5

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

uhm de hele familie die komt, hij eet hem niet alleen op.
maar bedankt

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

Bij mij is de hele familie proefkonijn :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

7

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

hoi suiker taartje.

zijn jou taarten niet zwaar dan?
hoe breng jij de taarten over naar de gebaksdoos.

en van d week heb ik allemaal proef konijnen :Y

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

Die zijn zeker zwaar, maar ik ben gelukkig best sterk na jarenlang met borden en dienbladen gesleept te hebben.  :s
En anders mag mijn vriend me helpen, vereende krachten hè... of zijn dat verkrachtte eenden?  :lol:

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

9

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

Mijn taarten zijn megazwaar (beetje stapel zoals ik dit weekend gemaakt heb kan zo 15 kg wegen) , maar dan wel na het vullen. Het biscuit alleen is niet zo zwaar.
Voor dit soort grote taarten is een (mooi ingepakt) mdf plaatje aan te raden, dat buigt niet door en kun je het zo in een doos plaatsen.

Groet, Jolanda

10

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

werk je dan ook op de mdf plaatje?

lijkt me niet ik had het op een glazen plaat gedaan maar kon hem er zelf niet vanaf schuiven omdat hij vaccuum had getrokken.

en durf hem ook niet op te tillen ben dan bang dat hij door midden breekt O-)

weten jullie hier nog tips voor

11 Laatst bewerkt door Jol321 (07-09-2010 10:15)

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

Je moet er echt wat onder leggen! Je kunt 'm niet zonder breken overplaatsen na het vullen als er niet wat onder zit.
Ik plaats mijn biscuits altijd op taartkarton (en voor bruidstaarten of grote stapels vanaf de 2e laag op dikkere cakeboards).
Na het snijden, leg ik mijn biscuit op een flexibel snijmatje van Ikea. Daarop vul ik, smeer ik af en bekleed de taart. Ik zet 'm vervolgens weer even in de koeling en als ie steviger is geworden, dan buig ik het matje een beetje en pak de taart met karton op en plaats het op de mdf plaat.
Je zou ook kunnen afwerken op de mdf plaat, want het cellofaan kun je makkelijk weer schoon maken met een stukje keukenrol. Ik vind het frisser om er een taartkarton nog tussen te hebben, dan snij je het cellofaan niet kapot tijdens het snijden.

Groet, Jolanda

12

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

is het een idee,
dat ik de kapsel op schoonbakpapier vul en afsmeer/bekleed op de broodplank en dan zo in de taart doos schuif.

wat denk jij gaat dat goed.

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

Waarom gebruik je geen cakeboard dan? Ik snap dat niet zo goed....

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

14

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

omdat ik die nog niet heb en om daar alleen een bestelling voor te doen.

15 Laatst bewerkt door Suikertaartjes-Suuz (07-09-2010 10:30)

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

En een groot bord dan? Of een houten plankje?
Anders zou ik hem op de snijplank laten staan hoor. Je kunt er donder op zeggen dat je je taart beschadigt als je hem gaat verplaatsen zonder stevige ondergrond.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

16

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

Klopt wat Suuz zegt. Ga langs de bouwmarkt en laat een (beter nog meteen meer) plaatje(s) zagen. Je bent hiervoor tussen de € 0,30 en €0,50 kwijt, inpakpapier erover + cellofaan en klaar.
Plankje krijg je van je vader weer terug en kun je hergebruiken.

Groet, Jolanda

17

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

deze is voor me nichtje die word 4 jaar volgende week is me pa jarig.

zat net zelf aan te denken om zeil te gebruiken( heb ik genoeg), dat kan ik aan de randen naar beneden buigen zodat ik de onderkant naar binnen kan buigen en de marsepijn naar mooi af kan werken.

wat vinden jullie hiervan en evt daarna op hout te doen.
als het niet sterk genoeg is.

super fijn zeg dat jullie mee denken dat haalt een deel van de spanning weg :o

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

Eerst alleen op zeil?? Dat werkt dus niet. Leg het zeiltje dan liever meteen op het hout, anders beschadig je je taart alsnog.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

19

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

zeil is 2 a 3mm dik he is novilon?

dan ook

20

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

Als je jouw taart zo mooi en strak mogelijk wil krijgen: niet doen! Niet meer verplaatsen van de ondergrond (dus karton of harde onderplaat)

Groet, Jolanda

21

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

juta schreef:

zeil is 2 a 3mm dik he is novilon?

dan ook

het gaat erom dat je je taart nog wil gaan verplaatsen nadat je hem gevuld, afgesmeerd en bekleed hebt. Dat gaat de taart niet redden hoor.
Dus gewoon vullen, afsmeren en bekleden op de ondergrond waar je hem op wilt serveren.

Groetjes Karine

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

Als iets doorzakt als je er een pak suiker op legt is het niet goed. Novilon zakt door als je er een pak suiker op legt! En je taart zal heus nog wel wat zwaarder zijn dan 1 kilo.....
Dus niet zo eigenwijs zijn!  :lol:

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

23

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

oke even kijken of ik het helemaal begrijp :rolleyes:

de kapsel leg ik op een net zo grote karton met cillefaan en vul en bekleed hem laat hem dan opstijven en net zolang smeren tot hij glad is weer en dan weer opstijven.

en dan met karton en taart op het zeil daar bekleden en alles in de doos schuiven.

of moet dit echt hard matrilaal zijn.

doen jullie het wel altijd in een doos om te vervoeren?

24 Laatst bewerkt door Jol321 (07-09-2010 12:19)

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

Klinkt ingewikkeld.
Je legt het biscuit rechtstreeks op een taartkarton. Als je dat niet hebt, dan leg je 'm rechtstreeks op een bekleed mdf plaatje. Daarop maak je de gehele taart, dus alle stappen, niet meer verplaatsen.
Heb je wel taartkarton: dan maak ik 'm eerst hierop en na bekleden hevel ik 'm over, omdat ik dan het cellofaan niet hoef schoon te maken. Maar ieder zijn eigen werkwijze! Als je overplaatst, is het fijn, als ie wat stevig is.

En ja, ik vervoer altijd in een taartdoos. Heb je die niet, dan kun je voor je familie natuurlijk ook gewoon iets anders bedenken.

Groet, Jolanda

25 Laatst bewerkt door Ellen63 (07-09-2010 14:18)

Re: zijn jullie taarten ook zo zwaar?

Ik werk vaak ook niet met taartkartons (moet die ook nog bestellen, doe ik bij mijn volgende bestelling).
Ik plaats mijn cake (werk nooit met biscuit, maar dat maakt verder niet uit) direct op de onderschaal/dienblad. Om te voorkomen dat ik van alles moet schoonmaken, leg ik er een strookje bakpapier langs (net onder de cake). Na het vullen en afsmeren, verwijder ik het bakpapier. Mijn schaal/dienblad is dan nog mooi schoon. Daarna bekleed ik de taart met marsepein.

Maar ik geef toe, ik heb een paar keertjes taartkarton gebruikt en dat werkt toch wel prettiger.

Er is altijd wel een reden om een taartje te maken!
groetjes Ellen