1

Onderwerp: Chocomousse stijft niet goed op

Zaterdag maakte ik chocolademousse op basis van een receptje dat ik vond op het net. Lekker makkelijk dacht ik. Bij het recept stond ook dat het van een sous-chef kwam, dus ik dacht: dat moet ik proberen.


Ziehier de bereidingswijze.

3 volledige eieren mixen met 100 g fijne suiker tot een luchtige massa.
150 g fondant (vb Callebaut Callets) smelten in de microgolf of au bain marie. Deze gesmolten chocolade onder de eiermassa mengen en nog eens goed mixen. 3 dl room (40% vet) opkloppen en er voorzichtig ondermengen met een klopper. Nu in glazen vullen en laten opstijven in de frigo.



Wat maakt dat chocomousse opstijft?
Het type chocolade? Melkchocolade ipv Fondant?
De hoeveelheid eieren?
Het vetgehalte van de room?
De stijfheid van de opgeklopte room?
Alles samen?

Ik paste namelijk het receptje aan en vraag me af of het daaraan lag dat de chocomousse niet echt stijf werd.
Ik gebruikte melkchocolade, minder suiker want melkchocolade is al zoet genoeg.
Ik gebruikte room met een vetgehalte van 30% ipv 40%. Ik klopte die stijf, kon 'm op z'n kop houden. Ik heb 'm er voorzichtig ondergespateld (eerst een lepeltje of twee gewoon onder het chocolademengsel, daarna voorzichtig te rest erbij scheppen).
De mousse werd nadien in de ijskast gezet tot de volgende dag.

Ik had zelfs een potje in de diepvries gezet omdat ik wou zien of het zo sneller zou opstijven... Maar dat was dus niet het geval.

Re: Chocomousse stijft niet goed op

Ik vind het vreemd dat de eieren niet au-bain marie opgeklopt worden om ze te laten garen. Eigeel zorgt pas voor binding na verwarming namelijk... En het lijkt me ook niet veilig i.v.m. salmonella!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

3

Re: Chocomousse stijft niet goed op

Ik dacht dat eieren gesplitst moesten worden voor zulke bereidingen.
Eigeel bij chocolade. Eiwit opkloppen en eronder spatelen.

Ik zie recepten met ei en chocolade, ofwel chocolade met room, ofwel chocolade met ei en room. Ik zie recepten met eieren gesplitst, en ook met gehele eieren, opkloppen of niet.
Ik zie door de bomen het bos niet meer.

Die opmerking over salmonella is terecht. Maar als het voor eigen gebruik is, durf je zo'n risico te nemen, toch?

4

Re: Chocomousse stijft niet goed op

Het enige wat ik zie in je recept wat mij opvalt, naast de opmerking van Suuz, is dat je de gesmolten chocolade bij de eieren moest scheppen, heb je ze er heet doorheen geschept??? want de chocolade moet wel eerst afkoelen tot kamertemp...

Tutorials, Recepten, Tips en babbels ;)
http://karenannecakes.blogspot.nl/

5

Re: Chocomousse stijft niet goed op

Wat de salmonella betreft (volgens de voedselinspectie). Je weet pas zeker dat alle bacteriën dood zijn als het ei volledig doorkookt of doorbakken is. Desserts zoals bavarois, tiramisu, zabaione/zabablione, diverse mousses enz... bevatten allemaal rauw of maar gedeeltelijk gegaard ei. Je kan best het ei zo vers mogelijk gebruiken en eieren van de supermarkt hebben sowieso minder risico wegens de vele controles. Alles moet ook zo snel mogelijk de koelkast in en in de koelkast blijven tot consumptie.

Re: Chocomousse stijft niet goed op

Of gepasteuriseerd eiwit, eigeel of heelei gebruiken :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

7

Re: Chocomousse stijft niet goed op

Lol heelei. Dat is dus ei.. ??
:lol:

Tutorials, Recepten, Tips en babbels ;)
http://karenannecakes.blogspot.nl/

Re: Chocomousse stijft niet goed op

Ja dat heet zo :)
Ik moest er ook wel om lachen toen ik dat voor het eerst zag  :Y

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

9

Re: Chocomousse stijft niet goed op

mamakaat schreef:

Het enige wat ik zie in je recept wat mij opvalt, naast de opmerking van Suuz, is dat je de gesmolten chocolade bij de eieren moest scheppen, heb je ze er heet doorheen geschept??? want de chocolade moet wel eerst afkoelen tot kamertemp...

Daar kan het natuurlijk ook aan liggen.

Weer een reden om nog een keertje dat recept te proberen.

10

Re: Chocomousse stijft niet goed op

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Of gepasteuriseerd eiwit, eigeel of heelei gebruiken :)

idd, maar de meeste bakkers werken met de 'gewone' eitjes. Ik denk dat vooral industrieel gemaakte desserts daarmee gemaakt worden.

Re: Chocomousse stijft niet goed op

Die gepasteuriseerde producten worden ook wel door bakkers gebruikt hoor, maar inderdaad meer door restaurants en hotels. Ik gebruik altijd gepasteuriseerd eiwit voor de mbc en ri.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

12

Re: Chocomousse stijft niet goed op

En ik eiwitpoeder, dat is voor mij handiger om te stockeren en ik verkoop het ook in mijn winkeltje.

Re: Chocomousse stijft niet goed op

En zo leren we weer van elkaar.... jouw manier is inderdaad wel slim dan  :Y

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

14

Re: Chocomousse stijft niet goed op

Ik heb gedroogd kippe-eiwit in emmertjes van 2kg. Dit werkt perfect voor mij en het maakt een kwalitatief goeie RI voor als ik nog eens met een 00 wil spuiten. Het maakt ook een mooi italiaans schuim of meringue voor in mijn botercrème of crème-au-beurre zoals wij dat zeggen.

Re: Chocomousse stijft niet goed op

Ik zal binnenkort eens op je site kijken, misschien ga ik het ook wel eens proberen dan!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

16

Re: Chocomousse stijft niet goed op

Ik heb al gekeken en wauw!! Je hebt er een fan bij hoor!!

Tutorials, Recepten, Tips en babbels ;)
http://karenannecakes.blogspot.nl/