Onderwerp: Chocomousse stijft niet goed op
Zaterdag maakte ik chocolademousse op basis van een receptje dat ik vond op het net. Lekker makkelijk dacht ik. Bij het recept stond ook dat het van een sous-chef kwam, dus ik dacht: dat moet ik proberen.
Ziehier de bereidingswijze.
3 volledige eieren mixen met 100 g fijne suiker tot een luchtige massa.
150 g fondant (vb Callebaut Callets) smelten in de microgolf of au bain marie. Deze gesmolten chocolade onder de eiermassa mengen en nog eens goed mixen. 3 dl room (40% vet) opkloppen en er voorzichtig ondermengen met een klopper. Nu in glazen vullen en laten opstijven in de frigo.
Wat maakt dat chocomousse opstijft?
Het type chocolade? Melkchocolade ipv Fondant?
De hoeveelheid eieren?
Het vetgehalte van de room?
De stijfheid van de opgeklopte room?
Alles samen?
Ik paste namelijk het receptje aan en vraag me af of het daaraan lag dat de chocomousse niet echt stijf werd.
Ik gebruikte melkchocolade, minder suiker want melkchocolade is al zoet genoeg.
Ik gebruikte room met een vetgehalte van 30% ipv 40%. Ik klopte die stijf, kon 'm op z'n kop houden. Ik heb 'm er voorzichtig ondergespateld (eerst een lepeltje of twee gewoon onder het chocolademengsel, daarna voorzichtig te rest erbij scheppen).
De mousse werd nadien in de ijskast gezet tot de volgende dag.
Ik had zelfs een potje in de diepvries gezet omdat ik wou zien of het zo sneller zou opstijven... Maar dat was dus niet het geval.