1 Laatst bewerkt door @ppeltje (14-08-2010 23:36)

Onderwerp: Scheuren in fondant, wat doe ik fout?

Als ik mijn taart wil bekleden krijg ik altijd scheuren/scheurtjes in het fondant.
Ik dacht eerst dat ik te veel poedersuiker gebruikte voor het uitrollen, maar vandaag heb ik het met crisco geprobeerd en ik heb het probleem nog steeds.

Wat ik doe (deed):
Fondant kleuren met vloeistof van de toko en dan weer poedersuiker toevoegen tot het minder plakkerig is. Dan uitrollen op poedersuiker, waarbij ik telkens een kwartslag draai, zodat het niet aan het oppervlak blijft kleven. Over de taart leggen, [hier gaat het dus altijd mis] bovenkant smootheren en zijkanten glad strijken. Het maakt niet uit hoe dik ik de fondant laat, ik krijg telkens scheuren. (zie ook onderkant van de jurk)  :grr:
http://www.mijnalbum.nl/Foto-XIGERAFI-1.jpg

Vandaag heb ik crisco gekocht en het werkoppervlak hiermee ingesmeerd. Ook mijn handen hiermee ingesmeerd. Fondant weer gekleurd met vloeistof van de toko. Uitgerold, over de taart gelegd en toen ik de smoother erbij pakte bleef deze plakken aan de fondant, waardoor er scheuren ontstonden.   :s  :s
Nieuwe poging, nu met extra poedersuiker door de fondant, wederom scheuren.  :grr:  :grr:
Crisco of poedersuiker op de smoother hielp niet.  :nooo
Heb dus verder met de hand zo strak mogelijk gemaakt. Gelukkig zaten de meeste scheurtjes onder het puzzelplaatje, maar de zijkant krijg ik niet meer goed.
http://www.mijnalbum.nl/Foto-NGB8FCLP.jpg

Kan iemand mij vertellen wat ik verkeerd doe en hoe het wel moet?
Alvast bedankt.

Dat is toch een TAART waard!

2

Re: Scheuren in fondant, wat doe ik fout?

ja goede vraag. ik heb er ook vaak last van, maar soms gaat het ineens wel goed. Heb we gemerkt dat hoe wamer het hier thuis is hoe sneller het scheurt, maar als er iets anders is hoor ik het ook graag.

Groetjes Arjette

3

Re: Scheuren in fondant, wat doe ik fout?

Misschien is de kleurstof van de toko te vloeibaar?
Ik gebruik zelf altijd kleurpasta of gel en heb weinig last van scheuren.
Ik gebruik trouwens ook crisco om het plakken op het aanrecht en handen tegen te gaan :Y

groetjes mariska

4

Re: Scheuren in fondant, wat doe ik fout?

Ik had dat ook vaak voor en wou mijn smoother al de deur uit kegelen maar dan las ik hier de volgende tips:

- je fondant even laten rusten (in de koelkast) zodat deze een beetje harder wordt alvorens je gaat smoothen
- je smoother in kleine haaltjes over je fondant bewegen en niet plat op de fondant zetten.

Misschien helpt dat (bij mij in ieder geval wel)?

Belgische webshop taartdecoratie en bakkerij grondstoffen - www.prettysweets.be

5

Re: Scheuren in fondant, wat doe ik fout?

Die kleurstof van de toko is niet goed, veeeeeeeeel te vloeibaar. Je moet echt gel of pasta hebben. En goed doorkneden. Dan moet het goedkomen. Succes!

"Ik weet het zeker...........denk ik!"

6

Re: Scheuren in fondant, wat doe ik fout?

Ik denk ook dat het aan je kleurstof ligt. Zelf gebruik ik zelfgemaakte MMF en kleurstof van Wilton en mijn fondant scheurt niet, zelfs niet zonder crisco toe te voegen.

De lap oppakken doe ik niet meer tussentijds, want dat was ooit wel een reden dat het scheurde. Nu smeer ik het werkvlak goed in met criso, rol de lap uit, pak op en deponeer op de taart.

~ Never waste a good crisis... ~

7

Re: Scheuren in fondant, wat doe ik fout?

Ja, het ligt echt aan de vloeibare kleurstof :Y

Ben jij al wederom geboren ? Handelingen 2:38 ;)

8

Re: Scheuren in fondant, wat doe ik fout?

Oké, dan weet ik nu wat er boven aan op mijn verlanglijstje moet komen te staan!  :rolleyes:

Bedankt voor de tips.  :thumb:

Dat is toch een TAART waard!