1 Laatst bewerkt door Tari (28-07-2010 14:22)

Onderwerp: meringue botercreme (lekker en romig)

Ik maak altijd heel veel en gok eigenlijk de hoeveelheden altijd, dus dat is niet een precisie-werkje.

150 (of iets meer) roomboter (uit de koelkast gehaald)
2 eiwitten
3 volle eetl kristalsuiker of 3 eetl fondant glazuur (is lekkerder en minder zwaar)

eiwitten en suiker/glazuur au-bain-marie verwarmen.
zorg er voor dat de temperatuur laag is. (niet te hoog dan zal het eiwit al gaan stollen)
klop ondertussen de roomboter met een mixer helemaal romig (wittig).
dit duurt over het algemeen lang, maar des te langer je mixt des te luchtiger.
neem de eiwitsuiker/glazuur van het vuur en klop het met de mixer tot schuim. dus dat je echt mooie pieken kunt vormen.
wees niet lui of gehaast!
voeg dan beetje bij beetje de romige boter toe. je zult eerst denken dat het mislukt, maar dat is niet zo. je komt vanzelf op een punt waarop de  merigue creme ineens mooi van dikte en structuur word. voeg dan nog heel iets boter toe en meng het dan nog even.
voeg als je wilt een smaakje toe (ik doe zelf vaak fleur d'orange).
en klaar!!

ik smeer er mee af en spuit er de dijkjes mee.
ook kun je een klein deeltje van de eiwitsuiker/glazuur opzij zetten voor lijm enz.

hopelijk hebben jullie er wat aan!

Enthousiaste groet, Maxime

2

Re: meringue botercreme (lekker en romig)

hoe groot is je taart die je hiermee afstrijkt?

Lijkt me lekker misschien iets voor mijn taart voor mn verjaardag zondag

3

Re: meringue botercreme (lekker en romig)

ik smeer er alleen mijn taart mee af en ik maak dan dus er ook dijkjes mee.
laatst heb ik deze hoeveelheid gebruikt voor 1 taart van 28cm.
en had zelf iets over (ik ben zuinig met het afsmeren denk ik).

dus ook genoeg voor 2 van 20cm als je het dus niet ermee vult.

^^

Enthousiaste groet, Maxime

Re: meringue botercreme (lekker en romig)

Hoi,

Dit recept staat ook bij het kopje recepten links op de site.
Ik vind zelf het 1-2-3 recept het lekkerst, dus 1 deel eiwitten, 2 delen suiker en 3 delen roomboter.

Groetjes Renske

5

Re: meringue botercreme (lekker en romig)

renskemorees schreef:

Hoi,

Dit recept staat ook bij het kopje recepten links op de site.
Ik vind zelf het 1-2-3 recept het lekkerst, dus 1 deel eiwitten, 2 delen suiker en 3 delen roomboter.

dat weet ik ;)
maar ik wou laten weten dat het ook lekker(der) is met glazuur ipv suiker. je kunt daardoor minder boter gebruiken.

Enthousiaste groet, Maxime

6

Re: meringue botercreme (lekker en romig)

De ei- boter verhouding is eigenlijk niet veel anders als de 1:2:3 recept... 2 eiwitten is 60-70 gram... 60x3=180.  Alleen wel veel minder suiker.. mssn een keertje probeeren heb toch een potje fondant glazuur in huis. 
oh en zelf maak ik mij meringue botercreme 1:2:2.5.... en ik smeer er ook mee af en gebruik et ook om dijkjes te maken.

Re: meringue botercreme (lekker en romig)

Ah ok  ;)

Weer iets om uit te proberen!

Groetjes Renske

8

Re: meringue botercreme (lekker en romig)

:think: Ik ben heel benieuwd naar andere ervaringen hiermee: ik begrijp nl. niet zo goed waardoor het lekkerder zou worden door glazuur te gebruiken? Dat bestaat nl voornamelijk uit...  suiker :+
En suiker is - hier in ieder geval  ;) - een stuk makkelijker voor handen :Y

Ik gebruik zelf het recept van Martha Stewart. Toevallig als eerste gemaakt en bij blijven hangen , maar die verhouding komt erg dicht bij de 1-2-3 versie :Y

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

9

Re: meringue botercreme (lekker en romig)

je kunt naar smaak minder boter toevoegen en minder suiker. omdat in glazuur ook een bindmiddel zit die hem mooi romig maakt.
en t gaat sneller ;)

Enthousiaste groet, Maxime

10

Re: meringue botercreme (lekker en romig)

Tari schreef:

je kunt naar smaak minder boter toevoegen en minder suiker. omdat in glazuur ook een bindmiddel zit die hem mooi romig maakt.
en t gaat sneller ;)

Dit kan wel kloppen omdat er in fondant gelatine zit.

11

Re: meringue botercreme (lekker en romig)

Wat ik niet snap is t volgende....

eiwitten en suiker/glazuur au-bain-marie verwarmen.
zorg er voor dat de temperatuur erg laag is.

Ik heb juist geleerd dat je het,omdat je het flink verhit,veilig kunt gebruiken ook voor kinderen en zwangeren ivm de samonella die aanwezig is in rauwe eieren..
(als de themperatuur teminste boven een bepaald aantal grd uitkomt.)

"Count your rainbows....not your thunderstorms...."

12

Re: meringue botercreme (lekker en romig)

het gaat er om dat er mensen zijn die het vuur heel hoog zetten. je kunt het beter langer en lager zetten dan hoog en kort. het eiwit zal dan gaan schiften.
het is namelijk scheikundig zo dat suiker steeds heter wordt ookal heb je een constante temperatuur er onder. dus om te voorkomen dat al het werk voor niets is, moet je er op letten dat de temperatuur niet te hoog staat.

;)

Enthousiaste groet, Maxime

13

Re: meringue botercreme (lekker en romig)

owwwww oke nu snap ik m  :Y

Dank je ;-)

"Count your rainbows....not your thunderstorms...."

14

Re: meringue botercreme (lekker en romig)

Haai ik heb net je recept gemaakt, maar het lijkt zo weinig  :/  :/
Om me taart mee af te smeren ????

15

Re: meringue botercreme (lekker en romig)

Haai ik heb net je recept gemaakt, maar het lijkt zo weinig  :/  :/
Om me taart mee af te smeren ????