1

Onderwerp: Blanda mislukt...

Helaas... mijn eerste baksel is mislukt!

Mijn blanda is keurig gaar van binnen, maar niet gerezen (eerder een beetje ingestort) en zwart aan de bovenkant. Ik heb nu een soort van hoge eierkoek, haha!

Wie kan mij helpen? Heb al gezocht, maar kon nog niet echt de juiste antwoorden vinden. Ik ben als volgt te werk gegaan:

- recept van biscuit met maizena gebruik, eieren goed luchtig gemixt (duurde bijna 20 min). Kan het komen doordat de eieren te koud waren?

- bloem er doorheen geschept. Misschien teveel in 1 keer?

- blanda tot 2/3 gevuld

- in de oven op boven en onder warmte (is hete lucht beter?) 15 min op 150 graden, (toen was de bovenkant al bruin), 15 min op 165 graden (toen begon ie te verbranden) en 15 min op 175 graden (en toen was ie zwart, haha!)

- ik heb de oven na 3 min open gehad omdat het bakpapier dat ik er in repen in had gedaan om 'm er makkelijk uit te krijgen in het beslag was gevallen. Kan t hierdoor komen?

- van binnen is ie overigens wel keurig gaar, erg luchtig maar wel een beetje droog. Heeft dit er nog iets mee te maken?

- ik had 2 blanda's van 20 cm tegelijk in de oven. Kan t hiermee te maken hebben?

Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden.

2

Re: Blanda mislukt...

ik denk toch dat hij dan te heet heeft gestaan (je oven). Als de eieren koud zijn, dan rijst het inderdaad niet goed. Even 10 min. in warm water leggen of op kamertemperatuur bewaren.

Hij wordt droog omdat hij te lang of te heet heeft gebakken. Heb je een combi-magnetron?

Als je de volgende keer weer vind dat hij te snel bruin wordt aan de bovenkant, even een stukje aluminiumfolie op de bovenkant leggen.

Met een oventhermometer weet je precies hoe warm de oven wordt, dat klopt zeker niet altijd. Ik zou hem de volgende keer toch op een lagere temperatuur bakken en na 30 minuten al even checken of hij al gaar is.

I will have poetry in my life. And adventure. And cake. Cake above all - William Shakespeare & me

3

Re: Blanda mislukt...

ken het biscuit recept met maizena niet, maar ik gebruik onderstaand recept

ingredienten: 4 eieren, 125gr suiker, 125gr bloem
goed voor taart doorsnede van rond 20cm

eieren en suiker in een kom bij mekaar, kom in warmwaterbad (bv gootsteen) en het geheel ongeveer 10min opkloppen met de handmixer, tot er sporen in achterblijven , dan nog 5 min nakloppen buiten het warmwaterbad.
Daarna beetje bij beetje de bloem erdoor mengen met een houten lepel.
Blanda-schalen invetten en bloemen, waarna deeg overgieten tot 2/3.
Voorverwarmde oven van 175 graden, 15min en daarna laten nagaren gedurende 15min op 150 graden.

Zo doe ik het en het ging tot nu toe altijd goed.

Facebook fanpagina: Julie's Taarten

4

Re: Blanda mislukt...

Bedankt voor de tips! Doe je het warmwaterbad dan met handwarm of heet water?

5

Re: Blanda mislukt...

heet water!!

Facebook fanpagina: Julie's Taarten

6

Re: Blanda mislukt...

Ik heb de eieren nu in heet water gelegd, de bak in heet water en zelfrijzend bakmeel gebruikt. Verder de hete lucht stand en dan oplopend gebakken in 55 min van 120 naar 175 graden. Nu lijkt hij gelukt, dadelijk de binnenkant even bekijken, maar zo te zien gaat 't goed komen.

Bedankt dus!

Re: Blanda mislukt...

Ik heb anders nog wel een stuk of 10 biscuit recepten voor je :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

8

Re: Blanda mislukt...

Heb 'm aangesneden en hij is gelukt! Nu naar de volgende stap, de botercrème (hier heb ik ook al een topic voor gestart  :lol:  :lol: )

Re: Blanda mislukt...

Ik zal eens even gaan kijken...

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

10

Re: Blanda mislukt...

super!

Facebook fanpagina: Julie's Taarten