26

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Halverwege het proces kan hij inderdaad wat korrelig worden, en het ziet er echt niet uit dan.

Gewoon blijven doorkloppen tot alles weer een romige massa wordt.
Als dat ook niet lukt weet ik ook niet zo gauw wat er mis is gegaan...

Ik heb een half uur doorgeklopt.. dus dat lukt ook niet... Zetten jullie het mengsel (suikersiroop & eiwit) eerst in de koelkast? miss is het gewoon te warm buiten de koelkast??

Ik ben in vorm! Rond is toch ook een vorm??

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

Volgens mij gaat het juist schiften als het te koud is....
Ik ga het even opzoeken voor je!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

28

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

:thumb: lief van je!

Ik ben in vorm! Rond is toch ook een vorm??

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

Heb je de eiwitten wel helemaal stijf geklopt voordat de boter erbij ging trouwens?

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

Zoals ik het begrijp, kun je eventueel wat zuur toevoegen bij het kloppen van de eiwitten, zoals een beetje citroensap.
En als de eiwitten stijf zijn, beetje bij beetje een klontje zachte boter erdoor doen. En de volgende pas erbij als de vorige helemaal is gemengd met het eiwit.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

31

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

Dank je wel!

Nou, ik ga nog 1 poging wagen.. heb al 2 pakjes boter 'verspilt' beetje zonde...  :/

Ik ben in vorm! Rond is toch ook een vorm??

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

Succes!!

Ik bedenk me trouwens dat het ook kan zijn dat je siroop te dik is geworden, of dat je die te snel bij de eiwitten hebt gekieperd.
De siroop moet nog best vloeibaar zijn (temp weet ik even niet uit mijn hoofd) en die moet je voorzichtig bij de eiwitten gieten terwijl de mixer langzaam draait, anders stollen je eiwitten direct en krijg je een suikeromelet/roerei...

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

33

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

Ow! miss is dat het, moet het eerst afkoelen dan? dat wist ik niet.

Maar het rare is, het ziet er in eerste instantie goed uit. Ik maak het bv 1 dag van te voren en dan de dag erna is het geschift. das zo raar

Ik ben in vorm! Rond is toch ook een vorm??

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

Nee de siroop moet absoluut niet afkoelen, maar je moet ervoor zorgen dat het in een dun straaltje bij de eiwitten gegoten wordt terwijl de machine klopt.

Als het de dag erna geschift is kun je proberen het opnieuw op te kloppen.
Maar waarschijnlijk zijn de eiwitten niet warm genoeg geworden doordat de siroop niet warm genoeg was. Dan kunnen de eiwitten de boter niet "dragen" namelijk.
De moleculen van de eiwitten moeten veranderen (denatureren) door zowel de warmte als het eventuele zuurtje.
Ze veranderen dan van ruimtelijke structuur waardoor ze de boter kunnen dragen.
Gebeurt dit niet, veranderen de eiwitten bij afkoeling weer terug in hun oorspronkelijke staat, en ontstaat er schifting.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

35

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

Dit is mijn recept (van een Rineke van het forum gekregen, die heeft het ook weer van iemand gekregen)

Meringue botercréme (italian)

100 gr (fijne) kristalsuiker
3 eetl water
1 eiwit (of 5g eiwitpoeder met 30 gram water)
100 gr roomboter

* Klop eiwit (of dus de 5gr eiwitpdr met 30 gr water) tot schuim
* doe de suiker met de 3 eetl water in pannetje en kook tot mooi helder is
* Voeg al mixend de het siroop toe aan het opgeklopte eiwit en blijf kloppen tot mengsel beetje is afgekoeld
* voeg de zachte boter toe aan het afgekoelde schuim meng alles tot homogeen geheel
* Evt. even opstijven en créme is klaar voor gebruik.

Ik doe het met eiwitpoeder. Maar ik moet het eitwit/suikersiroop mengsel dus niet helemaal af laten koelen??

Ik ben in vorm! Rond is toch ook een vorm??

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

Nee je moet het helemaal niet laten afkoelen :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

37

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

Ow... ik ik dacht dat dan juist de boter ging schiften... hmmm ok, ga ik dat maar weer proberen.. thnx!! je hoort wel of het nu wel lukt of niet!!!

Ik ben in vorm! Rond is toch ook een vorm??

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

Succes!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

net gemaakt en het is een vloeibare (heerlijk) substantie geworden. stijft het nog verder op in koelkast ? of is het toch mislukt  ?

ik hoop het niet  :nooo

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

Ik snap niet hoe je een vloeibare substantie hebt gekregen...

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

ok dus mislukt  :nooo . Dan heb ik vast de boter er te snel doorheen  :o gedaan.

Ik heb het trouwens met eiwitpoeder gedaan en het was romig en piekerig en toen suikerwater en ging volgens mij ook goed en toen in een keer de boter  :o  en las toen dat het eigenlijk in gedeeltes moest. bedankt voor je snelle reactie. Ik laat het toch nog even in koelkast staan of kan ik beter nieuwe boter gaan kopen en overnieuw beginnen?

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

Waarschijnlijk moet je ook de eiwitten langer laten kloppen en dan als laatstecklontje voor klontje de boter erdoor.
Ik denk niet dat dit nog te redden is, sorry!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

ik was dus te ongeduldig  O-)  bedankt in ieder geval. Ga bedenken of ik het nog een keer ga proberen of niet. Ik laat het wel weten als het me een keer gelukt is

44

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

ik zit dit topic met belangstelling te lezen. Nu heb ik een vraag tussendoor. Smelt je de suiker ook voor de smaak?
Ik heb nl de merenguecreme eens als volgt gemaakt en ging als een speer!
Ik heb een pak gepasteuriseerde eiwitten gekocht bij de Sligro. Ik moest nl toch heel veel maken...
De eiwitten opgeklopt, de (gezeefde poedersuiker) bijgevoegd en nog vanillesuiker (omdat ik dat lekker vind :P ). Daarna alles goed gemixt totdat de eiwitten helemaal stijf waren. Daarna de boter in stukjes bijgevoegd. Ik vond het persoonlijk erg lekker. Ook werkte het heerlijk om af te smeren

Is dit wellicht een handigere manier, of heb ik iets heel stoms gedaan :O

Groetjes van Carina
http://www.taartwerk.nl

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

Als dat werkt is het prima, maar eigenlijk moet je de eiwitten op de een of andere manier verwarmen om ze te laten garen. (dit ook i.v.m. salmonella!!)
Op de Italiaanse manier maak je dus hete siroop, die giet je bij het eiwitschuim, en hierdoor veranderen de eiwitmoleculen waardoor de eiwitten de boter kunnen dragen.
Op de Zwitserse manier zet je de eiwitten au bain marie met de suiker, tot de suiker is opgelost (wel goed roeren!!). Daarna klop je de eiwitten stijf en dan gaat de boter erbij.
Beide manieren zijn hetzelfde principe van garing van de eiwitten.

Gepasteurizeerd eiwit is dus wel veilig, maar niet gegaard omdat het niet de temperatuur heeft bereikt van 70 graden. Hierdoor kan het voorkomen dat de boter niet goed wordt opgenomen in het mengsel, of naderhand gaat schiften.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

46 Laatst bewerkt door Carina (25-06-2010 12:17)

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

Ik probeer graag wat uit, dus vandaar dat ik het op een andere manier had geprobeerd. Ik denk dat het een super makkelijke methode is.

Bedankt in ieder geval voor de duidelijke uitleg.
Misschien was het geluk, want ik heb het tot nu toe nog maar 2 x gemaakt, maar het is niet gaan schiften en ook de boter werd goed opgenomen. Het was op die dag wel warm, dus wellicht met koudere dagen zal het moeilijker worden.
Ik heb zowieso gezorgd dat alle producten op dezelfde temperatuur waren. Dus het eiwit had ik al even op kamertemperatuur laten komen.
Ik had ook al bedacht, dat als het gaat schiften ik de kom gewoon warm maak/verhit aan de buitenkant. dat deden ze op school ook en dat werkt best goed. Dus wellicht een tip voor degenen die met dit probleem zitten.

Nu moet ik alleen nog eens de 'gewone' merengue proeven om te weten hoeveel smaak verschil erin zit.

Groetjes van Carina
http://www.taartwerk.nl

47 Laatst bewerkt door Carina (25-06-2010 12:23)

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

sonnig schreef:

Dit is mijn recept (van een Rineke van het forum gekregen, die heeft het ook weer van iemand gekregen)

Meringue botercréme (italian)

100 gr (fijne) kristalsuiker
3 eetl water
1 eiwit (of 5g eiwitpoeder met 30 gram water)
100 gr roomboter

* Klop eiwit (of dus de 5gr eiwitpdr met 30 gr water) tot schuim
* doe de suiker met de 3 eetl water in pannetje en kook tot mooi helder is
* Voeg al mixend de het siroop toe aan het opgeklopte eiwit en blijf kloppen tot mengsel beetje is afgekoeld
* voeg de zachte boter toe aan het afgekoelde schuim meng alles tot homogeen geheel
* Evt. even opstijven en créme is klaar voor gebruik.

Ik doe het met eiwitpoeder. Maar ik moet het eitwit/suikersiroop mengsel dus niet helemaal af laten koelen??

Iset h recept wel goed? Ik zag dat je schreef dat je een vloeibare substantie hebt gekregen. Heb je bovenstaand recept gebruikt of een ander. Want volgens mij heb je meer boter nodig? Ik weet het ook niet precies hoor, maar daar kan het probleem wellicht in zitten.

Groetjes van Carina
http://www.taartwerk.nl

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

ik heb inderdaad meer boter gebruikt. heb de verhouding 1/2/3 aangehouden., maar waarschijnlijk te kort geklopt en de boter te snel erbij gedaan

49

Re: waarom kan ik dit niet!!? (Merengue botercreme)

ach ja, van al onze foutjes leren we ook heeeel veel  :cool:
Volgende keer beter, toch :)  ik heb ook de 123 verhouding gebruikt.
Met de eiwitten, moet je bewijze van spreke de kom ondersteboven kunnen houden  :+  , dan zijn de eiwitten goed opgeklopt . Komt het eruit zetten, dan had je iets langer door moeten kloppen  :lol:   ;)

Groetjes van Carina
http://www.taartwerk.nl