1

Onderwerp: cupcakeproblemen van een beginner

Hallo iedereen,

Het taarten bakken en decoreren begint al aardig te lukken.  Nu zag ik hier al die prachtige cc's passeren en begon het te kriebelen. 
Maar m'n eerste poging is niet echt goed gelukt. 
Dus graag wat tips van jullie!

- Ik heb een muffinbakblik van de ikea en papieren cups van wilton.  Bij het vullen van de cups klapten de randen van de papieren vormpjes naar binnen.  Ik vermoed dus dat de bakblikvormpjes net iets te klein zijn voor de papieren vormpjes die ik gebruik.  Dus heb ik al maar het wilton muffinbakblik besteld op de webshop in de hoop dat dit probleem opgelost is.

- Ik heb het recept van Nigella gebruikt voor 12 cc's.  De papieren  vormpjes waren maar voor de helft gevuld.  Ik heb hier al op het forum gelezen dat dit te weinig is en je het recept moet vermenigvuldigen met 1,5.  Klopt dit?
Nu rezen m'n cc's met een zeer spitse punt.  Ik heb er nadien een snijplank opgelegd, waardoor de punt wel wat afgestompt werd, maar de bobbel in het midden blijft erg 'spits'. Het deel dat mooi aansluit bij de papiertjes stopt ook al een halve cm onder de rand van de cups.
Ik vermoed dat dit deels komt door te weinig deeg. 
Als ik volgende keer m'n cups vul met 3/4 is dan dit probleem van de baan, of moet ik dan ook nog de oven langzaam laten opwarmen voor een gelijkmatigere rijs?

- M'n laatste probleem: het bekleden.  Door de spitse bobbel in het midden kon ik ze niet mooi bekleden.  Dit heb ik proberen op te lossen door de bobbel af te snijden.  Maar bij het bekleden bleef je de oneffenheden erdoor zien.  (Deed het gewoon met jam).
Smeer je cc's best af met boterroom om zo de oneffenheden weg te werken (dus zoals bij de taart) of dient de boterroom enkel maar als dun laagje plakmiddel voor de fondant? 

Ik vermoed dat al m'n problemen aan elkaar gerelateerd zijn, maar zou toch graag de mening willen van ervaren baksters  :)
Wie weet raad?
Ik moet half oktober bevallen en zou graag in het kdv van de oudste trakteren met pareltjes van cupcakes.   :lol:

2

Re: cupcakeproblemen van een beginner

Over t nigella recept kan ik je niet helpen dat gebruik ik niet... ben meer van de mixen  O-)

Als ze erg hoog en bol worden zou ik ze iets lager bakken als t goed is rijzen ze dan gelijkmatiger.

Zijn dan evengoed nog te hoog dan snij ik er altijd de bovenkant vanaf.. zelf vind ik de structuur van de cc veranderen door de snijplank er op te leggen.

Ik smeer de cc's altijd af met witte chocopasta.. Doordat ik ze meestal gelijk afsnij hoef ik dus ook niet veel te vullen met de paste..

3

Re: cupcakeproblemen van een beginner

De papieren cc cases van Wilton zijn vreselijk.
Ik had 2 weken geleden een opdracht voor 200 cc dus had 300 cases besteld van Wilton maar er zijn er zeker 100 weggegooit omdat ze los lieten.
Ik ga die cases dan ook niet meer gebruiken.

4

Re: cupcakeproblemen van een beginner

Dat Ikea muffinbakblik is alleen te gebruiken met de Ikea caisses, de standaard caisses passen er niet in. Het is dus goed dat je het andere blik hebt gekocht. Wiltonpapiertjes werken prima, zorg dat je mix niet te vet is. Ow en funcakesmix gebruiken, alleen al omdat ie zo lekker is  :9

Als je dan het muffinblik gebruikt, met goed passende caisses, funcakesmix gebruikt (Nigella's is ook goed ;)), de temperatuur niet te hoog zet, dan moet het goed komen. Als de cc's nog iets te bol worden (tot 2/3 vullen) kun je er een snijplank op leggen gelijk nadat je ze uit de oven hebt gehaald.

"Whatever you do, do it with chocolate"
https://regenbooghuisje.com

5

Re: cupcakeproblemen van een beginner

Ok, ik heb er de moed op dat met het nieuwe bakblik het helemaal goed gaat komen  :lol:
Wat bedoelen jullie met de temperatuur niet te hoog zetten. 
Is 10 min op 160°C goed om mee te beginnen en daarna op 180?
Ik had het nu meteen op 180°C gezet.

Groetjes

Re: cupcakeproblemen van een beginner

Ik maak altijd cupcakes van nigella's recept, en in het begin heel veel gevloekt  ;)  Maar nu bij mijn oven gebruik in de hetelucht NIET meer en pak de gewone conventionele oven dan begin ik op 150 gr en na ongeveer 15 minuten 170gr en de laatste minuten pas op 180gr voor de bruine kleur. Maar vooral langzaam beginnen en dan maar iets langer in de oven.
Nu zijn ze mooi gelijkmatig zonder punt, want dat probleem had ik de eerste 100 stuks ook steeds.
Maar het blijft vid ik een lastig recept, ik weeg continue alles af maar de nene keer perfect en de andere keer te vast.
Succes

Groetjes van Nicole!!