1

Onderwerp: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Hallo,

Ik heb pas 3 taarten gemaakt, waarvan 1 tijdens een workshop. Nu vroeg laatst iemand aan mij of ik misschien 3 taarten voor hun wilde maken. Ze willen de taarten op zaterdagmiddag hebben. Ik moet heel de week werken en heb alleen in de avond tijd. Hoe lang vantevoren beginnen jullie aan een taart oftewel hoe lang blijft een taart lekker/goed?? Met fondant kun je vantevoren al versiering maken, kun je die het beste in de koelkast bewaren of in een luchtdicht schaaltje in de kelder? HOe lang blijft het goed/lekker om het nog op de taart te gebruiken??

Als je een taart verkoopt 30 bij 30 bij 7,5 (taartblik) voor hoeveel personen is dat ongeveer? Hoeveel vraag je er ongeveer voor? HOeveel fondant heb je nodig om hem te bekleden?

Sorry het zijn erg veel vragen maar er komt ineens zoveel op me af nu, haha!

Groetjes Densie

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Hoi Densie!
Even zien hoor, wat vroeg je ook alweer allemaal....
Ik maak een taartje meestal de dag ervoor, maar in principe afhankelijk van je vulling, blijft een taart eenmaal bekleed rustig een dag of drie goed. Met botercrème en fondant over je taart is hij luchtdicht, dus als je geen slagroom ofzo gebruikt is er niks aan de hand.
Fondant kan nooit in de koelkast eigenlijk. Dan komt er condens op en smelt alles.
Ik maak altijd wat versieringen als ik tussendoor tijd heb, dan heb ik altijd iets klaar voor een spoedklusje ofzo. Ik heb drie laatjes hiervoor gereserveerd. Dus gewoon in een plastic bakje eventueel op wat tissuepapier liggen al mijn bloemetjes, krulletjes en frummels.
Luchtdicht liever niet, want lucht is nodig om de versiersels te laten drogen. En zolang er geen stof op komt kun je de versiersels nog weken gebruiken hoor!

Is je bakblik rond of vierkant?
Voor beide geldt dat het afhankelijk is van je recept en vulling. Een chocoladetaart met ganache e.d. is natuurlijk veel machtiger dan een biscuitdeeg met vers fruit.
Hier http://www.wilton.com/cakes/cake-cuttin … -guide.cfm een hulpje over hoe je een taart moet snijden. Let wel dat jouw taart 12 inch is, en zij een hoogte van 10 1/2 cm hanteren. Voor 7 cm hoog kun je ongeveer 4 of 5cm bij 5cm snijden.
Toch is het ook afhankelijk van het tijdstip. Is het een dessert of voor bij de koffie?
Mocht je geen zin hebben in rekenwerk kun je er voor het gemak van uit gaan dat je tussen de 25 en 30 personen blij kunt maken met een 12 inch pan.

Ik hoop dat het helpt!

groetjes,
Suuz

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

3

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Hey Suuz,
Hartstikke bedankt alvast voor je antwoord!! Het helpt mij weer een heel eindje vooruit. Mijn taartblik is vierkant. Ik ben overal aan het zoeken naar een goed schema voor hoeveel spullen ik moet gebruiken maar krijg het niet precies goed gevonden. Vooral omdat er ook overal alleen maar beschreven staat als je biscuit koopt. Ik wilde het eigenlijk gewoon met cakemix doen, dit kan toch of is dat niet werkbaar??

Alvast bedankt,

Groetjes Densie

4

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Maar een beklede taart moet toch ook in de koeling? Smelt die bovenste laag fondant dan niet?? Ik gebruik namelijk eigenlijk standaard ook banketbakkersroom in de taart.

Groetjes Densie

5

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Oohja het is voor bij de koffie of op een verjaardag, maarja dat is ook voorbij de koffie.

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Hey Densie!

Was zelf even bezig met een schoentje e.d. dus had je vragen niet meer gezien.
Ik heb zelf een grondige hekel aan biscuit, dus ik snap best dat je het met cake wilt doen! Ik gebruik alleen zelf vrijwel nooit een mix, dus dit zou ik ook niet weten eerlijk gezegd.
Als je wilt kun je mijn recept maken, heel simpel en lukt eigenlijk altijd als je het goed opvolgt.
Heb je wel een kenwood ofzo? Of heb je een handmixer? Kan ook hoor, maar dan sta je zolang met dat ding in je hand :)

250gr boter iets verwarmen tot het onderin het bakje gaat smelten. 250gr fijne kristalsuiker met de boter mixen tot de boter wit is en de suiker bijna opgelost. Eventueel tussendoor nog iets verwarmen in een bak heet water. Dit duurt ongeveer 10 minuten en is heeeel belangrijk!
Dan 1 voor 1 vier eieren erdoor en tussen ieder eitje minstens 2 minuten goed kloppen.
Dan 200 gr bloem erdoor zeven en nog een minuutje of twee goed kloppen.
Bakblik goed invetten en met bloem bestuiven.
Oven op 150 graden, 60 minuten bakken. Als je na een kwartiertje ziet dat hij niet egaal rijst, de oven wat lager zetten.

Ik denk dat je voor jouw blik 4x dit recept nodig hebt, maar dat past nooit in een standaard keukenmachine, dus beter 2x2.

Maak je de banketbakkersroom zelf? Kan eigenlijk ook wel een dag buiten de koeling als hij in de taart zit hoor omdat de eidooiers helemaal gaar worden tijdens de bereiding , maar een mix wordt gemaakt van eipoeder en is nog veiliger.
Fondant smelt namelijk altijd in de koeling. Ik loop dat risico gewoon liever niet, dus ik plan het zo dat mijn taartje binnen twee dagen klaar is en weg kan. Wel belangrijk dat je de taart als hij klaar is op een koele plaats zet, bijvoorbeeld in de bijkeuken of een ander koel kamertje.

Met jouw vorm, en cake met banketbakkersroom heb je ruim voldoende voor 40 personen, waarschijnlijk wel meer.

Succes ermee!

groetjes,
Suuz

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Maak je de banketbakkersroom zelf? Kan eigenlijk ook wel een dag buiten de koeling als hij in de taart zit hoor omdat de eidooiers helemaal gaar worden tijdens de bereiding , maar een mix wordt gemaakt van eipoeder en is nog veiliger.

Banketbakkersroom moet ten alle tijden in de koelkast! Of je het zelf of met mix en water hebt aangemaakt, echt in de koeling. Zeker niet een hele dag buiten de koeling!

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Fondant smelt namelijk altijd in de koeling.

Ik zet alle taarten in de koeling en er is nog nooit wat gesmolten  :nooo

groetjes Tirza     
www.facebook.com/TaartvanTirs

8

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

ik zet de taarten ook altijd in de koeling, maaaar ik gebruik marsepein.
Waarschijnlijk zit hier wel een verschil in.

Have a Nice day!

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Hoi Tirza!

Ik wist niet dat je boos werd....

Misschien gebruik jij andere fondant, maar die ik gebruikt heb tot nu toe komen niet echt mooier uit de koelkast of zelfs vriezer. Maar misschien verschillen we hierover gewoon van mening.

Waarschijnlijk had ik duidelijker moeten zeggen dat ik mijn cakes altijd heel koel zet, en na het vullen en bestrijken weer koel zet (5graden). Voordat het binneste van de cake op temperatuur is daarna zijn we wel weer even verder.
Ook is het zo dat een bekleedde taart luchtdicht is, zodat je niet hoeft te stressen met decoreren. Door de luchtdichtheid duurt het ook langer voordat de taart op temperatuur komt.

Uiteraard moet je oppassen met bederfelijke vullingen, dat lijkt me logisch. Toch is het zo dat banketbakkersroom eigenlijk ook maar maximaal 24 uur ín de koeling mag, omdat de kwaliteit daarna sterk achteruit gaat door de koeling.

Misschien verschillen we hierover ook van mening, ik heb alleen maar geschreven zoals ik het heb geleerd tijdens mijn twaalfjarige horeca carriëre, en van mijn opa die banketbakker was.

Groetjes,
Suuz

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

10

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Suuz, ik werd niet boos hoor   :)  Ik schrok alleen van jou reactie, ik had jou namelijk vrij professioneel ingeschat en in de reactie waarop ik reageerde begreep ik dat jij gerust je taart met BBR een hele dag buiten de koeling zet.
Maar goed, als je het ergens zet waar het 5 graden is, zijn dat dus toch gewoon koelkast temperaturen.

En die Fondant , ik gebruik bakels, maar ik ken geen fondant-merk of soort die gaat smelten.

Wel grappig dat je hier lid bent geworden trouwens. Ik had 2 weken geleden brenda een mail gestuurd, omdat ik jou webiste via via had gevonden en in de mail de opmerking dat er een van beide fan is van de ander! Brenda had het uitgelegd hoe het zat. Echt leuk dat we je nu hier treffen!

groetjes Tirza     
www.facebook.com/TaartvanTirs

11 Laatst bewerkt door Suikertaartjes-Suuz (27-05-2010 09:57)

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Gelukkig maar!

Waarschijnlijk was mijn uitleg gewoon niet duidelijk genoeg... Ik ga er altijd vanuit dat mensen op z'n minst wel wat basisbegrippen begrijpen.
Verder ben ik maar een amateurtje hoor, ik doe dit nog niet eens een jaartje! Bakken doe ik al vanaf dat ik kan lopen, dat komt door de familie :)
Maar ik weet wel praktisch alles wat er te weten is van HACCP en ik heb ook al mijn horecapapieren, dus op die manier ben ik wel wat professioneler waarschijnlijk.

Toch zet ik mijn taart alleen voor de bekleding ergens waar het 5 graden is, of ik vries hem in. Dan ontdooit hij na het bestrijken met botercrème in de koelkast op 5 graden, waardoor de binnenkant nog steeds lang bevroren blijft. Op die manier blijft mijn vulling echt nog wel een tijd goed buiten de koelkast. Met een prikthermometer heb ik het gechecked, en het duurt echt lang voordat de binnenkant opwarmt.
Maar eigenlijk gebruik ik liever nooit zo'n risicovolle producten. Er zijn zoveel andere overheerlijke vullingen die wel gewoon houdbaar zijn, dus ik begin er eigenlijk nooit aan.

Vervelend dat we een miscommunicatie hadden, ik zal volgende keer duidelijker zijn. (het was ook al laat gister)

Groetjes,
Suuz

PS
Ik ben trouwens fan van Brenda, zij kan werkelijk alles maken!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

12

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Zo zo, heel wat reactie's ineens! Het heeft heel wat teweeg gebracht mijn vragen  ;) !

Nog 1 vraagje suuz, je hebt in jouw berichten staan dat je vullingen gebruikt die lang houdbaar zijn. Wat voor vullingen gebruik je dan als ik vragen mag?

Ik gebruik namelijk wel eens jam maar na openen moet dat altijd gekoeld bewaard worden. toch?

Groetjes Densie

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Ik gebruik ganache, lemoncurd, caramel, jam, botercrème (in diverse uitvoeringen), nougat, vlaaivulling, etc....
Het suikeratelier in Beek heeft mij weten te vertellen dat dit prima kan in een taart die niet meer de koeling in gaat, en het is nog nooit mis gegaan.
Een boterham met jam loopt na een weekje of twee natuurlijk vanzelf weg, doordat er zuurstof bij komt.

Ik hoop dat je er iets aan hebt en dat Tirza het met me eens is :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

14

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Hahaha natuurlijk heb ik er iets aan, harstikke bedankt!!!

15

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Ik hoop dat je er iets aan hebt en dat Tirza het met me eens is :)

:lol: ja ben het met je eens! :+

groetjes Tirza     
www.facebook.com/TaartvanTirs

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Joehooeee  :lol:

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

17

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

250gr boter iets verwarmen tot het onderin het bakje gaat smelten. 250gr fijne kristalsuiker met de boter mixen tot de boter wit is en de suiker bijna opgelost. Eventueel tussendoor nog iets verwarmen in een bak heet water. Dit duurt ongeveer 10 minuten en is heeeel belangrijk!
Dan 1 voor 1 vier eieren erdoor en tussen ieder eitje minstens 2 minuten goed kloppen.
Dan 200 gr bloem erdoor zeven en nog een minuutje of twee goed kloppen.
Bakblik goed invetten en met bloem bestuiven.
Oven op 150 graden, 60 minuten bakken. Als je na een kwartiertje ziet dat hij niet egaal rijst, de oven wat lager zetten.


Hoi voor welke maat bakblik  is dit recept ik heb een 24 x 24 is dit dan voldoende?

Het leven is een feestje maar je moet wel  zelf de slinger ophangen!!!!!!!!!!
Opbouwende kritiek is altijd welkom

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Sorry, deze had ik even gemist...
Het recept is genoeg voor een 8 inch rond, dus dat is 20 cm.
24x24 is vierkant neem ik aan? ik zou het x twee maken dan!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

19

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Densie schreef:

Hey Suuz,
Hartstikke bedankt alvast voor je antwoord!! Het helpt mij weer een heel eindje vooruit. Mijn taartblik is vierkant. Ik ben overal aan het zoeken naar een goed schema voor hoeveel spullen ik moet gebruiken maar krijg het niet precies goed gevonden. Vooral omdat er ook overal alleen maar beschreven staat als je biscuit koopt. Ik wilde het eigenlijk gewoon met cakemix doen, dit kan toch of is dat niet werkbaar??

Alvast bedankt,

Groetjes Densie

hier kun je de schema's vinden  :Y

http://www.felicitaartjes.nl/

"Count your rainbows....not your thunderstorms...."

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Ja hoor, dat kan prima. In een pak cakemix zit wel minder dan in dit recept, wat trouwens echt mega simpel is om te maken!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

21

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Maar in botercreme zit toch boter? Moet dat dan niet in de koelkast?

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Door de gruwelijke hoeveelheid suiker in BC kun je hem wel even buiten de koelkast laten hoor. Cake kan ook gewoon buiten de koelkast, als hij afgedekt is.
Maar ik maak altijd bc van shortening en een beetje boter, dat is veel stabieler!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

23

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Hee Meiden,

Ik haak even in op dit topic..
Ik moet voor aankomende zondag een bestelling afleveren van 2 taarten en een mepper.
1 is gevuld met bc en de andere met gele room
Nu had ik het volgende schema in mijn hoofd.. kan dat?
vrijdag- 3 kapsels bakken
zaterdag ochtend - 1 kapsel vullen met bc en jam en bekleden en decoreren
zaterdag avond - 2e kapsel vullen met gele room en bekleden en decoreren.

Nu zit ik alleen met het probleem van bewaren.
Wel of niet in de koelkast?
Ik gebruik voor het afsmeren compacte botercreme, ik bekleed me marsepein en voor de decoratie en boetseersels gebruik ik fondant..

Wat raden jullie mij aan?

24 Laatst bewerkt door Esther68 (09-06-2010 16:27)

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Verder ben ik maar een amateurtje hoor, ik doe dit nog niet eens een jaartje! Bakken doe ik al vanaf dat ik kan lopen, dat komt door de familie :)
Maar ik weet wel praktisch alles wat er te weten is van HACCP en ik heb ook al mijn horecapapieren, dus op die manier ben ik wel wat professioneler waarschijnlijk.

Amateur?  :lol: Ik ben nu een maand of 9 bezig en haal het niet bij jouw taarten! Terwijl ik ook al lang bakte, maar dan simpele appeltaarten en zo. Ik hoop ook ooit van zulke taarten te kunnen maken, zeker de wave cakes vind ik mooi, ook die van Brenda. Jammer dat jullie beide zo ver weg wonen  :s . Ik had graag een workshop gevolgd.....

25

Re: Hoe lang vantevoren kun je beginnen met de taart te bekleden??

Ben ook maar een beginnende amateur maar heb voor de taarten die ik nu heb gemaakt aangevette slagroom gebruikt, ik vind dit veel lekkerder dan de botercreme, die gebruik ik alleen voor het afsmeren. Dus dat moet gekoeld ook na het bekleden, nu zet ik mijn koelkast(heb er een in de provisie staan) op stand 1 a 2 zodat het wel gekoeld blijft en heb tot nu toe geen enkel probleem gehad met de fondant of marsepein. Ik bekleed trouwens met marsefond.

Lekker doorbakken dan word ik steeds beter!