1

Onderwerp: Schuimbodem

Om te vullen met bv slagroom, banketbakkersroom en vruchten.
http://www.mijnalbum.nl/Foto-OBDH68T7.jpg

Oven voorverwarmen op 150 graden (onder-en bovenwarmte). Teken een cirkel van 20 cm doorsnede op bakpapier, leg dit op je bakplaat.

Ingredienten:
4 eiwitten
1 kop (ong 250 ml) suiker
3 theelepels maizena
1 eetlepel witte azijn

Klop de eiwitten stijf met de mixer in een schone vetvrije kom. Voeg geleidelijk de suiker toe. Blijf kloppen tot de suiker is opgelost en je een stijve massa hebt verkregen.
Spatel de maizena en de azijn voorzichtig door het eiwit en stort alles in de cirkel op het bakpapier. Gelijkmatig verdelen, de randen evt een beetje omhoogduwen met een spatel of lepel.
Ong 45 minuten bakken totdat de bodem heel lichtbruin is. In de oven met de deur op een kier af laten koelen.
Vullen naar wens. (de taart op de foto is gevuld met 1:1 slagroom/banketbakkersroom en verse aardbeien)

Kijk ook voor De TaartenAgenda 2014 op www.lilotaart.nl !

Re: Schuimbodem

Lekker, doet me denken aan christoffeltaart!! Jeugdsentiment :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: Schuimbodem

Oeh lekker ziet dit eruit!
Is dat schuim dan zo stevig dat het niet gaat uitlekken naar de zijkanten? Ik ga het zeker een keer maken!

4

Re: Schuimbodem

de foto ziet er al zo lekker uit, moet het toch eens een keer gaan proberen

5

Re: Schuimbodem

Hmmmmmm... water loopt me in de mond... ;-)

Gr, Miriam

****** Mijn motto was altijd: Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd... maar gelachen kan je ook vervangen door: gebakken ;-) ******

6

Re: Schuimbodem

Dit is wel een heel lekker zomers recept, ik ga hem proberen! :9

Zondag 14 oktober loop ik 4 Mijl voor de Dierenbescherming afdeling Groningen. Je kan mijn actie steunen via http://www.geef.nl/sharon of http://www.geef.nl/actie/miles-4-animals - Alvast bedankt!

7

Re: Schuimbodem

thomasjanssens schreef:

Oeh lekker ziet dit eruit!
Is dat schuim dan zo stevig dat het niet gaat uitlekken naar de zijkanten? Ik ga het zeker een keer maken!

Na het bakken zakt de binnenkant een beetje in en de zijkanten niet, zo heb je vanzelf een soort bakje voor je room en vruchten. Dat loopt er dus niet uit. Heel stevig is het overigens niet, dus voorzichtig snijden... Maar je kunt het toch niet heel opeten, dus....  ;)

Kijk ook voor De TaartenAgenda 2014 op www.lilotaart.nl !

Re: Schuimbodem

Hoeveel persoons is ie? Ik ga hem binnenkort echt maken, die foto ziet er zooo lekker uit!  :lol:

9

Re: Schuimbodem

Ik heb hem nu in de voen staan. Ben heel benieuwd!

Re: Schuimbodem

En mattanja? Hoe ziet ie eruit?

11

Re: Schuimbodem

dat ziet er zeker lekker uit, ga ik gauw proberen.

12

Re: Schuimbodem

thomasjanssens schreef:

En mattanja? Hoe ziet ie eruit?

Mooi, maar vooral lekker!!!
Net als toetje een stukje gegeten, makkelijk te maken met een lekker resultaat.

13 Laatst bewerkt door lilo (07-06-2010 19:55)

Re: Schuimbodem

thomasjanssens schreef:

Hoeveel persoons is ie?

Dat ligt er maar er maar net aan hoe lekker je hem vindt en hoe groot de stukken die je snijdt  :lol:
Maarreh, wij hebben er gisteren 6 stukken uitgesneden, en er was nog over voor ongeveer 3 stukken. Waren wel lekkere punten hoor!

Kijk ook voor De TaartenAgenda 2014 op www.lilotaart.nl !

14

Re: Schuimbodem

Oeh, het recept voor de bodem is het recept dat ik ook altijd gebruik, en het is (vind ik) het beste recept voor schuimgebak! Volgens mij is het recept van Nigella :)

Groetjes Laura!

15

Re: Schuimbodem

Lautje. schreef:

Volgens mij is het recept van Nigella :)

Het komt niet van Nigella, maar uit een ander boekje. Maar ja Nigella heeft ook niet al "haar" recepten zelf bedacht natuurlijk ...

Kijk ook voor De TaartenAgenda 2014 op www.lilotaart.nl !

16

Re: Schuimbodem

Bewaar je deze taart buiten de koelkast? (Vanwege het schuim zou ik ja zeggen, maar de banketbakkersroom moet toch wel gekoeld blijven?)

Zondag 14 oktober loop ik 4 Mijl voor de Dierenbescherming afdeling Groningen. Je kan mijn actie steunen via http://www.geef.nl/sharon of http://www.geef.nl/actie/miles-4-animals - Alvast bedankt!

17

Re: Schuimbodem

Sharrr schreef:

Bewaar je deze taart buiten de koelkast? (Vanwege het schuim zou ik ja zeggen, maar de banketbakkersroom moet toch wel gekoeld blijven?)

Ja als je hem na het maken niet gelijk op wilt eten moet ie wel in de koelkast.
De bodem apart kan buiten de koelkast luchtdicht bewaard worden. Wat ik zelf doe is de bodem bv de avond vantevoren bakken en vlak voordat ie gegeten gaat worden slagroom en vruchtenerop, dat is relatief snel klaar. En dan weet je ook zeker dat je schruim niet klef gaat worden.
Hoewel dat laatste ook weer niet zo'n vaart loopt, want ik had de taart laatst mee in de auto genomen (wel in een gekoelde taartbox voor de zekerheid) en die werd pas 4 uur later ofzo opgegeten... geen probleem!

Kijk ook voor De TaartenAgenda 2014 op www.lilotaart.nl !

18

Re: Schuimbodem

Super dank je wel!
Ik wil de bodem vandaag proberen te maken, want als hij vandaag mislukt, kan ik morgen nog een poging doen en laat ik de visite die vrijdag komt niet op een houtje bijten :D
Maar het vullen had ik ook ingepland voor het laatste moment; water bij de mix doen en aardbeien in stukjes snijden vertrouw ik mezelf nog wel toe :lol:

Zondag 14 oktober loop ik 4 Mijl voor de Dierenbescherming afdeling Groningen. Je kan mijn actie steunen via http://www.geef.nl/sharon of http://www.geef.nl/actie/miles-4-animals - Alvast bedankt!

19

Re: Schuimbodem

Hoi Lieselotte Nou ik heb hem gemaakt hoor Super lekker jammie !!!

bedankt voor je leuke en lekker idee .


http://i958.photobucket.com/albums/ae67/Chantel67/aardbeienschuimtaart.jpg

20

Re: Schuimbodem

Ik blijf je lastigvallen, sorry hoor, maar heb totaal geen ervaring met schuimtaarten :o
Mijn taart staat nu in de oven af te koelen, maar ik betwijfel of hij wel gelukt is. Hij ziet er nog wat glanzend uit en niet zo mooi droog en stevig als de taarten op de foto's.
Nu heb ik het recept nagelezen en het enige dat ik kan bedenken is dat ik waar 'kloppen' en 'spatelen' staat, heb gemixt. Kan dat de fout zijn, of ben ik te ongeduldig en kan ie nog best goed opdrogen?

Zondag 14 oktober loop ik 4 Mijl voor de Dierenbescherming afdeling Groningen. Je kan mijn actie steunen via http://www.geef.nl/sharon of http://www.geef.nl/actie/miles-4-animals - Alvast bedankt!

21

Re: Schuimbodem

@ Sharr: zie je berichtje nu pas natuurlijk: hoe is het afgelopen met je bodem?

Beetje glanzend van schuimgebak kan wel voorkomen, was ie wel een beetje bruingekleurd? Anders kan het ook nog te kort in de oven geweest zijn (elke oven is weer anders tenslotte).
Daarbij is voorzichtig spatelen wel de bedoeling, om zoveel mogelijk lucht in je schuim te houden, maar als je heel kort gemixt hebt is het waarschijnlijk niet meteen een probleem met zo'n kleine hoeveelheid maizena en azijn...  :think:

Kijk ook voor De TaartenAgenda 2014 op www.lilotaart.nl !

22

Re: Schuimbodem

Chantelle schreef:

Hoi Lieselotte Nou ik heb hem gemaakt hoor Super lekker jammie !!!

bedankt voor je leuke en lekker idee .

Oh ziet er goed uit  :9
Leuk en lekker om weer eens iets heel ander te maken dan gedecoreerde taarten, he?!

Kijk ook voor De TaartenAgenda 2014 op www.lilotaart.nl !

23

Re: Schuimbodem

lilo schreef:

@ Sharr: zie je berichtje nu pas natuurlijk: hoe is het afgelopen met je bodem?

Beetje glanzend van schuimgebak kan wel voorkomen, was ie wel een beetje bruingekleurd? Anders kan het ook nog te kort in de oven geweest zijn (elke oven is weer anders tenslotte).
Daarbij is voorzichtig spatelen wel de bedoeling, om zoveel mogelijk lucht in je schuim te houden, maar als je heel kort gemixt hebt is het waarschijnlijk niet meteen een probleem met zo'n kleine hoeveelheid maizena en azijn...  :think:

Dank je wel dat je überhaupt reageert :)

Hij is nog steeds een beetje half/half: lichtbruin aan de randen en op sommige plekken droog, maar op andere plekken nog vochtig. Na een hele nacht denk ik niet dat dat nog opdroogt, dus ik denk dat ik vandaag nog een poging doe.
Dan verleng ik de baktijd met een paar minuten en zal ik me beter aan de aanwijzingen in het recept houden ditmaal O-)
Maar de stukjes die droog zijn, zijn trouwens wel erg lekker, dus ik zie wel potentieel succes :thumb:

Zondag 14 oktober loop ik 4 Mijl voor de Dierenbescherming afdeling Groningen. Je kan mijn actie steunen via http://www.geef.nl/sharon of http://www.geef.nl/actie/miles-4-animals - Alvast bedankt!

24

Re: Schuimbodem

@sharr: ik denk dat ie als er nog "natte" plekken zijn hij niet lang genoeg in de oven heeft gestaan... Als je erop klopt op het eind moet het ook hol klinken. De randen zijn dan wel helemaal droog en de bovenkant ook. Binnenin in het midden is het wel nog zacht, maar niet nat/plakkerig...
Suc6!

Kijk ook voor De TaartenAgenda 2014 op www.lilotaart.nl !

25

Re: Schuimbodem

Dan is het 'mysterie' opgelost, want op sommige plekken was hij inderdaad aan de buitenkant luchtig en droog als een schuimpje en aan de binnenkant zacht. Vanmiddag herkansing :Y

Zondag 14 oktober loop ik 4 Mijl voor de Dierenbescherming afdeling Groningen. Je kan mijn actie steunen via http://www.geef.nl/sharon of http://www.geef.nl/actie/miles-4-animals - Alvast bedankt!