1

Onderwerp: wie heeft ervaring met speksteenpoeder

Hallo ,

Ik heb het al eerder gevraagd maar was toen denk ik niet duidelijk. Ik wil graag weten of er iemand speksteenpoeder gebruikt om uit te rollen en zo ja of dat voordelen heeft ten opzichte van suikerbakkerspoeder of dat het eigenlijk niet uitmaakt.
Ik weet waar je het kan kopen  en heb geen klachten of suikerbakkerspoeder maar ben gewoon nieuwsgierig.

alvast bedankt susanne

2

Re: wie heeft ervaring met speksteenpoeder

Sorry, nooit van speksteenpoeder gehoord :/ . Maar lees wel even mee.......
Ik rol trouwens zelf nooit uit met poeder. Gebruik een zeiltje..

3

Re: wie heeft ervaring met speksteenpoeder

Heb even gegoogled....op fantasiewebwinkel.nl staat dat het idd gebruikt wordt om fondant en marsepein mee uit te rollen. Het is van een soort magnesium. Mij lijkt het dus dat poedersuiker meer plakkeriger is dan speksteenpoeder. Maar echt het verschil? Sorry, kan ik je niet wijzer mee maken :nooo

4

Re: wie heeft ervaring met speksteenpoeder

Nee, nog nooit van gehoord.
Ik rol uit op een bureaumat van Ikea en gebruik alleen bij hoge nood wat Crisco, verder niets.

Groetjes Melanie

5

Re: wie heeft ervaring met speksteenpoeder

op mn stage doen we dat, ik zie t voordeel niet echt, het is nogal lastig van je fondant/marsepein af te krijgen...

6

Re: wie heeft ervaring met speksteenpoeder

etmc schreef:

op mn stage doen we dat, ik zie t voordeel niet echt, het is nogal lastig van je fondant/marsepein af te krijgen...


Ik zie abel op tv het nl altijd gebruiken en die taarten zien er daarna helemaal egaal uit, maar ik geloof dat ik het maar bij suikerbakkerspoeder hou, maar bedankt

7

Re: wie heeft ervaring met speksteenpoeder

Vraag het eens aan Bart (marsepeinspecialist) in Alphen, die heeft altijd een zakdoekje poeder mee...

Groeten en nog meer bakplezier, Annemiek

8

Re: wie heeft ervaring met speksteenpoeder

ik dacht altijd dat Abel poedersuiker gebruikt. Wist niet eens dat speksteenpoeder eetbaar is. Dat is datzelfde spul (alleen dan met een lekker luchtje eraan) dat je bv op babybilletjes kan strooien tegen luieruitslag.

If life gives you lemons, make lemoncurd.

9

Re: wie heeft ervaring met speksteenpoeder

Mirjam5 schreef:

ik dacht altijd dat Abel poedersuiker gebruikt. Wist niet eens dat speksteenpoeder eetbaar is. Dat is datzelfde spul (alleen dan met een lekker luchtje eraan) dat je bv op babybilletjes kan strooien tegen luieruitslag.

Ja, of waar bv turners hun handen mee 'inpoeder'. Maar dan zonder lekker luchtje.....

10

Re: wie heeft ervaring met speksteenpoeder

Esther68 schreef:
Mirjam5 schreef:

ik dacht altijd dat Abel poedersuiker gebruikt. Wist niet eens dat speksteenpoeder eetbaar is. Dat is datzelfde spul (alleen dan met een lekker luchtje eraan) dat je bv op babybilletjes kan strooien tegen luieruitslag.

Ja, of waar bv turners hun handen mee 'inpoeder'. Maar dan zonder lekker luchtje.....

Turn(st)ers gebruiken magnesiumcarbonaat hoor!
Bij mijn weten niet eetbaar :nooo !

Tot taarts, Yvonne
Mijn lijfspreuk: "ik blink in niks uit, maar ik kan een heleboel een beetje!"

11

Re: wie heeft ervaring met speksteenpoeder

Nee dat is idd magnesium. Weer heel wat anders, maar ook wit poeder. ;)

If life gives you lemons, make lemoncurd.

12

Re: wie heeft ervaring met speksteenpoeder

Tom Poes schreef:
Esther68 schreef:
Mirjam5 schreef:

ik dacht altijd dat Abel poedersuiker gebruikt. Wist niet eens dat speksteenpoeder eetbaar is. Dat is datzelfde spul (alleen dan met een lekker luchtje eraan) dat je bv op babybilletjes kan strooien tegen luieruitslag.

Ja, of waar bv turners hun handen mee 'inpoeder'. Maar dan zonder lekker luchtje.....

Turn(st)ers gebruiken magnesiumcarbonaat hoor!
Bij mijn weten niet eetbaar :nooo !

Ik ben ook niet zo'n kenner :D . Maar bij de naam 'magnesium' had ik meteen zoiets van  :nooo .....

13

Re: wie heeft ervaring met speksteenpoeder

Ik gebruik altijd speksteenpoeder.
Speksteenpoeder is ook bekend onder de naam E553b, oftewel talkpoeder...
Het valt onder de antiklontermiddelen.

Het is een heel fijn wit poeder. Ik vind dat fondant zo uitdroogt van suikerbakkerspoeder. Met speksteenpoeder heb je daar totaal geen last van.

Ben wel benieuwd naar die bureaumat van ikea. Welke gebruik je dan? Blijft ie goed liggen?
Vind een zeiltje ook nogal schuiven namelijk.

Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat
www.facebook.com/cakebym

14

Re: wie heeft ervaring met speksteenpoeder

Mirjam5 schreef:

Nee dat is idd magnesium. Weer heel wat anders, maar ook wit poeder. ;)

Hihihi, zo weet ik wel meer wit poeder waar je wellicht beter niet op kan uitrollen  :lol:

Groetjes Karine

15

Re: wie heeft ervaring met speksteenpoeder

Ik gebruik gewoon vershoudfolie  :Y  dus ook geen geknoei met poedersuiker o.i.d.

Zo'n matje van de IKEA is wel een goed idee, niet zo slecht voor het milieu  :o

16

Re: wie heeft ervaring met speksteenpoeder

Kaatjekikker schreef:
Mirjam5 schreef:

Nee dat is idd magnesium. Weer heel wat anders, maar ook wit poeder. ;)

Hihihi, zo weet ik wel meer wit poeder waar je wellicht beter niet op kan uitrollen  :lol:

:lol:  :lol:  :lol:

17

Re: wie heeft ervaring met speksteenpoeder

cakebym schreef:

Ben wel benieuwd naar die bureaumat van ikea. Welke gebruik je dan? Blijft ie goed liggen?
Vind een zeiltje ook nogal schuiven namelijk.

Ideaal, groot genoeg voor het uitrollen en verschuift niet.

http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/66703500

18

Re: wie heeft ervaring met speksteenpoeder

Ik gebruik ook speksteenpoeder.
Ik vind het veel minder plakken dan poedersuiker. Daar gaan mijn handen zo van plakken. Bovendien neemt de marsepein of de fondant het snel op. Bij speksteenpoeder heb ik het idee dat dat veel minder gebeurt. Ik hoef iig lang niet zo vaak poeder onder de lap erbij te mikken als bij suiker. :nooo
Ik krijg het er verder prima af. Gewoon met mijn (schone) handen er even langs wrijven en het is weg. Met een vochtige hand lukt het ook.
Ondertussen heb ik hier heea op het forum gelezen en ben ik van mening dat crisco nog veel prettiger werkt!  :Y Dan heb je helemaal geen plakhanden meer! (ja, vette handen, ok... :rolleyes: ) Maar het rolt nog veel lekkerder uit dan welk poeder dan ook... Dus ik heb ondertussen de speksteenpoeder weer opzij gelegd en een pot crisco extra in huis gehaald.
Overigens is magnesiumpoeder heel anders, want magnesium is van een metaal (magnesiumoxide) en speksteenpoeder is van een steen. Ook wel bekend onder de naam zeepsteen. Veel hele gladde (zeperig aanvoelende) beeldjes worden ervan gemaakt.

19

Re: wie heeft ervaring met speksteenpoeder

bedankt allemaal, ik rol ondertussen uit op een non stickbord, het is even een investering maar ik ben er dol blij mee en verder hou ik het maar bij de poedersuiker, eigenlijk gaat dat best goed samen met marsepein waar ik het meest mee werk.

ben wel benieuwd of jullie ook na dat je speksteenpoeder hebt gebruikt daarna de taart insmeert/ afkwast met rauw eiwit?? zoals abel.