Onderwerp: Kruidkoek met appel en kaneelcrème
Hier een recept alvast voor de sint of zomaar
Kruidkoek met appel en kaneelcrème
Ingrediënten:
125gr boter
2 eieren
125 gr donkere basterdsuiker
1,5 eetlepel koek/speculaas kruiden
mes puntje zout
3 appels
125gr zelfrijzend bakmeel
400ml appelsap
200gr mascarpone
2 eetlepels kaneelpoeder
Voor een bakvorm van 20cm
Bereiding:
1] Verwarm de oven voor op 170c, klop de boter tot een romige massa.Klop de eieren er een voor een door en klop nog 3minuten. Meng de basterdsuiker, koekkruiden en de zout door het botermengsel. Voeg tijdens het kloppen de zelfrijzend bakmeel er in gedeeltes door.
2] Vul de vorm met het beslag en bak de koek iets onder het midden in de oven circa 1 uur gaar. Als hij klaar is en je hebt met een prikker geprikt en deze is droog laat dan de koek afkoelen.
3] Schil de appels en snijd ze in schijfjes. Verwarm de appelsap en kook de schijfjes in 3 minuten beetgaar. Laat ze uitlekken en vang dit sap op en laat dit afkoelen.
4] Meng de mascarpone met 50ml appelsap en 1 theelepel kaneelpoeder. Haal de koek uit de vorm en strijk de kaneelcréme over de bovenkant en leg hierop de appelschijfjes. Stuif hierover nog wat kaneelpoeder.
[Je kan de kaneelcréme er ook tussen smeren moet je hem alleen even door snijden.Voeg eens 100gr blanke rozijnen of 50gr gehakte walnoten door het beslag. Of vervang de mascarpone door créme fraiche.