1

Onderwerp: Afsmeren met tevoren gemaakte vanillefrosting...het stijft niet op??

Hallo,

Nadat ik van de week de red velvet cupcakes naar recept van Kadohke had gemaakt, met de bijbehorende vanillefrosting, vond ik het spul zo lekker dat ik gisteravond een batch heb gemaakt voor een taartje dat ik vanavond wil (af)maken. Ik zag dat meerdere mensen op het topic van Kadohke al zeiden dat zij het daarvoor ook gebruiken.

Welnu, de frosting vanmiddag uit de koeling gehaald, een uurtje op kamertemperatuur laten komen en even op hoogste stand (met mijn simpele mixertje) doorgemixt. Mijn bedoeling was om het ongeveer 5 minuten te mixen, maar na enkele minuten heb ik hem snel uitgezet, omdat het spul helemaal waterig werd.

Toen mijn taart gevuld en met de frosting afgesmeerd en het ding gauw in de koelkast gezet. Net even gecheckt, maar het stijft dus niet op en blijft er een soort van waterig uitzien! Ik vrees dat mijn fondant enorm gaat smelten als ik straks moet gaan bekleden.

Heeft iemand ervaring met afsmeren met deze frosting? En sowieso met het gebruiken van het spul als je het tevoren hebt gemaakt en dus in de koelkast hebt gezet?
(Ik had zoiets pasgeleden overigens ook een keer met de bc mix van de shop, dat ook helemaal waterig werd toen ik het na een nachtje gekoeld te zijn wilde gebruiken).

Iemand enig idee wat ik fout doe? Is deze frosting (en ook eigenlijk de bc mix) eigenlijk voornamelijk geschikt om direct na bereiding gebruikt te worden? Of zie ik iets anders over het hoofd?

Ik hoop dat iemand tips heeft, want moet het taartje dus straks afmaken. Heb al zitten denken om snel nog 1:1 bc te maken en daarmee nog een x af te smeren, maar als de frosting niet opgestijfd is als ik dat doe, smeer ik dat er natuurlijk doodleuk doorheen.

Hellup :S :)

2

Re: Afsmeren met tevoren gemaakte vanillefrosting...het stijft niet op??

O, trouwens, voordat iemand enorm zou moeten gaan zoeken om te kijken wat er in die frosting zit: het bestaat uit 1:1 bc met daardoorheen een roux gemaakt van melk + bloem. Die dus gisteravond in elk geval perfect van structuur was.

3

Re: Afsmeren met tevoren gemaakte vanillefrosting...het stijft niet op??

Ik ben bang dta je de frosting te hard heb aangepakt.Volgens mij moet je het gewoon even doorroeren met een lepel, en niet met de mixer.Ik zou niet weten hoe je dat goed kan krijgen,als hwet zo ook niet stevig wordt in de koelkast.
BC kan je nadat het uit de koelkast komt op kamertemperatuur laten komen en dan doorroeren bc kan ook in de vriezer bewaart worden en dan laten ontdooien en doorroeren.Dus daar kan het niet aan liggen,ik denk echt dat het komt door de mixer.

groetjes van Ann

4

Re: Afsmeren met tevoren gemaakte vanillefrosting...het stijft niet op??

Ik denk dat je te vroeg gestopt bent met mixen. Ik heb het namelijk ook wel eens met bc mix en ook met merengue buttercream. Als het waterig wordt gewoon door blijven mixen en dan komt het vanzelf weer goed (tenminste dat is mijn ervaring)!

5 Laatst bewerkt door Freya (12-12-2009 23:32)

Re: Afsmeren met tevoren gemaakte vanillefrosting...het stijft niet op??

Ha, bedankt voor jullie reacties! Beide opties had ik al overwogen, dus ik ga ze beide gewoon een keer uitproberen als ik het weer heb.

Ik heb nu de laag frosting die erop zat er zoveel mogelijk afgeschraapt en opnieuw gesmeerd met nog een andere batch die ook in de koeling stond. Die heb ik inderdaad, na op temperatuur te zijn gekomen, alleen maar even doorgeroerd zodat 'ie goed smeerbaar was. Dus dat lijkt in elk geval goed te kunnen. Maar ik ga ook nog weleens uitproberen of het goedkomt als ik langer doormix, want ook de nieuwe laag werd niet echt stijf/hard na 2 uur in de koelkast.

Taartje is uiteindelijk heel goed geworden, zelfs wel enigszins strak ook nog :D . Hij staat in elk geval goed op de foto, ik ga zien hoe hij morgen uit de koelkast komt.

Thanks!