1

Onderwerp: Merenque botercreme

Jolanda had het bij een van mijn vragen over merenque botercreme.
Heb al bij de recepten gekeken, ik denk dat het iets met eiwit is. Kan er niets over vinden bij de recepten.
Heeft iemand hier misschien een recept van?
En is er heel veel verschil met gewone botercreme?

2

Re: Merenque botercreme

Staat op de website van de koekjesfee.

Naar mijn mening, als je het eenmaal hebt gemaakt dan wil je nooit meer iets anders haha! Echt heel lekker..

Neem je ook een kijkje op mijn facebook pagina? Cake Dutchess

3

Re: Merenque botercreme

Oh die is zoooo heerlijk, ik wil in ieder geval niet anders meer!
Komt ie!
1 deel eiwit
2 delen suiker
2 of 3 delen boter (naar eigen smaak, ik doe meestal 2 1/2)
Eiwit en boter op kamertemperatuur.

Eiwit en suiker bijelkaar, even loskloppen.
Vervolgens au bain marie met de handmixer kloppen tot suiker in eiwit is opgenomen.
Overgieten in keukenmachine en vervolgens op de hoogste stand stijf kloppen (pieken blijven rechtop staan).
Vervolgens de boter in blokjes toevoegen (niet alles in een keer) en op middel snelheid mixen.
Als alle boter is toegevoegd nog 1 minuut op de hoogste stand laten doordraaien.
Indien gewenst op dat moment ook nog smaakje toevoegen.
Resultaat; zijdezachte creme!

Ik vul, spuit, smeer af...de hele rattaplan wordt met Merengue botercreme gedaan!
In de ijskast trouwens 1 week houdbaar en in de vriezer 3 maanden houdbaar.
Laatst gemaakt met eiwitpoeder, was ook een succes!

Trouwens, met dank aan www.tartacadabra.nl (die volgens mij niet meer online is!)

4

Re: Merenque botercreme

chantal74 schreef:

Trouwens, met dank aan www.tartacadabra.nl (die volgens mij niet meer online is!)

Jawel hoor, maar tegenwoordig met .com erachter in plaats van .nl

www.bakselsvanbientje.nl - Voor gezellige workshops & winkel in Meteren
www.shopvanbientje.nl - Voor alle benodigdheden en ingrediënten online

5

Re: Merenque botercreme

Ik maak het in de verhouding 1-2-2 en vindt het geweldig lekker en gebruik het voor zowel vullen als afsmeren! Echt heeeel lekker! Heb geen ervaring met toeven spuiten, kan me voorstellen dat de verhouding dan 1-2-3 moet zijn.

Hoera! Het is vandaag!

6

Re: Merenque botercreme

Lijkt me erg lekker,  maar hoeveel gram is een deel? Hoeveel boter en hoeveel gram suiker? Ga het weekend een taart maken, en ga dit absoluut proberen.

7

Re: Merenque botercreme

Gewoon 1:2:3. (Dus b.v. 25 gram: 50 gram: 75 gram.Kan ook met meer/minder)
Net hoeveel je zelf wil als de verhoudingen maar kloppen.

ik doe vaak 90 gr. eiwit (ongev. 3 eieren): 180 gr. suiker: 250gr boter.(eigelijk270gr)
verhouding klopt niet helemaal maar wel makkelijke gewichten. en iets minder boter dan vinden wij het lekkerder.

8 Laatst bewerkt door AnjaS (20-11-2009 18:27)

Re: Merenque botercreme

Heb ik iets verkeerd gedaan? Klopt het dat het niet stijf wordt als je het klaar hebt? Heb het nl net gemaakt en het is lobbig. Moet zeker opstijven in de koelkast? Omdat er roomboter in zit moet dat toch lukken? Het is wel ontzettend lekker, heb er wat lemon curd doorheen gedaan.

9

Re: Merenque botercreme

Gisteravond nog even gekeken bij de creme, prachtig stijf geworden, en ontzettend lekker zeg. Geweldig zeg al die tips hier.

10

Re: Merenque botercreme

Waarmee kan ik de botercreme van smaak voorzien...?
En wat zijn jullie voorkeuren..?

Lees het graag.

Gr, Miriam

****** Mijn motto was altijd: Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd... maar gelachen kan je ook vervangen door: gebakken ;-) ******

11 Laatst bewerkt door Mimi2 (26-11-2009 14:08)

Re: Merenque botercreme

misschien ook nog een stomme :O vraag van mij...
kloppen in de keukenmachine doe je dan hierin het mes of echt de garden?
en au bainmarie mixen die je dat met de hand of met de mixer?

Ik wil het zeer zeker ook gaan proberen!!!
Zeker wanneer je ermee kan vullen en afsmeren en het ook nog extra lekker is!

Groetjes Mimi

12

Re: Merenque botercreme

nog een vraag hierover...
is het nu wel samonela vrij ondanks er eiwit doorheen zit?
Of word het voldoende door de au bainmarie gekookt?

Groetjes Mimi

13

Re: Merenque botercreme

Mimi2 schreef:

misschien ook nog een stomme :O vraag van mij...
kloppen in de keukenmachine doe je dan hierin het mes of echt de garden?
en au bainmarie mixen die je dat met de hand of met de mixer?

Ik wil het zeer zeker ook gaan proberen!!!
Zeker wanneer je ermee kan vullen en afsmeren en het ook nog extra lekker is!

Bij boter in de keukenmachine de K-klopper gebruiken :)

Verdwalen in zoetigheid
www.hettaartenbos.nl voor al uw zoete creaties

14

Re: Merenque botercreme

Mimi2 schreef:

nog een vraag hierover...
is het nu wel samonela vrij ondanks er eiwit doorheen zit?
Of word het voldoende door de au bainmarie gekookt?

Ik zou eiwitpoeder gebruiken en geen verse eieren.

Verdwalen in zoetigheid
www.hettaartenbos.nl voor al uw zoete creaties

15

Re: Merenque botercreme

Boska schreef:
Mimi2 schreef:

nog een vraag hierover...
is het nu wel samonela vrij ondanks er eiwit doorheen zit?
Of word het voldoende door de au bainmarie gekookt?

Ik zou eiwitpoeder gebruiken en geen verse eieren.

Ja dat zou natuurlijk ook kunnen, maar dat heb ik nu niet in huis en hierboven staat toch echt eiwit (eieren) geschreven, dus ben benieuwd of au bainmarie heet genoeg word om samonella tegen te gaan.

Groetjes Mimi

16

Re: Merenque botercreme

Probeer het nog even een keertje... anders gaat mijn vraag misschien verloren in de rest :)
Waarmee kan ik de botercreme van smaak voorzien...?
En wat zijn jullie voorkeuren..?

Lees het graag.

Gr, Miriam

****** Mijn motto was altijd: Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd... maar gelachen kan je ook vervangen door: gebakken ;-) ******

17

Re: Merenque botercreme

ik heb het gister ook gemaakt, het was supermooi glad... todat ik er vruchtjes doorheen heb gedaan :( de structuur was helemaal verpest! :(

18

Re: Merenque botercreme

MirKool schreef:

Probeer het nog even een keertje... anders gaat mijn vraag misschien verloren in de rest :)
Waarmee kan ik de botercreme van smaak voorzien...?
En wat zijn jullie voorkeuren..?

Lees het graag.

Gr, Miriam

Neem eens een kijkje op die link die hierboven ergens beschreven is, daar vandaan kom het recept en daar staan ook diverse toegevoegde smaken bij als tips.

Zou jij het wel met echte eieren doen of eiwitpoeder?

Groetjes Mimi

19

Re: Merenque botercreme

Je hoeft bij eiwit echt niet bang te zijn voor salmonella, zolang je niet echt oude eieren gebruikt. Als de eieren al besmet zijn, dan is dat de dooier en niet het wit.

Ik gebruik voor mijn botercreme altijd italiaanse meringue; dan kook je een suikerstroop die je bij de geslagen eiwitten doet. Die vind ik erg lekker; maar heb de Duitse meringue (au bain marie) nog nooit geprobeerd... Een smaakje voeg ik altijd toe direct na de boter, maar voordat het lekker romig is geslagen.

Groet, Chris

Groet, Chris
Want een taart is nietzomaareentaart.nl

20

Re: Merenque botercreme

Heerlijk hoor die meringue botercr

Mijn taartjes bekijken? Ga dan naar http://www.hookedtocreativity.nl - nu meer dan alleen taarten!

21

Re: Merenque botercreme

Dank jullie Zilverbeuk en cckarman!!!
Ik ga zeer zeker die botercreme eens proberen te maken.

Zilverbeuk, hoe maak jij die banketbakkersroom?

Groetjes Mimi

22

Re: Merenque botercreme

Waar zou ik eiwitpoeder voordelig kunnen krijgen??

Er is een tijd van komen, er is een tijd van gaan.

23

Re: Merenque botercreme

Cckarman, ik heb even jou site bekeken en vroeg me af of jij ook het kapsel van biscuit maakt? Want ik zie als je bv die knuffel giraf maakt dat je dan toch ook stukken eraf snijd en later afsmeert. Ik vraag dit vanwege mijn vraag die ik hier gesteld heb op het forum "een klein stapeltaartje maken van een groot kapsel" Ben dus erg benieuwd hoe jij dit doet?

Groetjes Mimi

24

Re: Merenque botercreme

@ Mimi2

Dit recept gebruik ik voor banketbakkersroom: http://www.deleukstetaarten.nl/index.ph … akkersroom

Ik gebruik alleen ma

Mijn taartjes bekijken? Ga dan naar http://www.hookedtocreativity.nl - nu meer dan alleen taarten!

25

Re: Merenque botercreme

thanks :)

Groetjes Mimi