1

Onderwerp: fondant met ingredi

Ik heb een recept gekregen van fondantglazuur dat minder snel moet uitdrogen doordat er boter inzit.
Het geeft een satijnglans:

doe 50 g boter, 2 el citroensap en 2 el water in een steelpan en verwarm dit tot het gesmolten is.
Doe er 1/3 van de 700 gr. poedersuiker bij en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Draai het vuur hoog en laat het pannetje op het vuur tot het mengsel net begint te koken.
Haal het van het vuur.
Roer er nog 1/3 van de suiker bij en klop goed tot alles gelijkmatig met elkaar is vermengd.
Doe het in een kom.
Doe er zoveel van de resterende suiker bij tot een stevige massa ontstaat. Bestrooi het werkblad met poedersuiker en kneed het glazuur tot een sopel deeg. Voeg evt. kleurstof bij. Luchtdicht enkele weken houdbaar in de koelkast. BIj gebruik eerst op kamertemp laten komen.

2

Re: fondant met ingredi

Het is dus gewoon fondant
en geen glazuur- vloeibaar??

3

Re: fondant met ingredi

Ga het proberen.....

"Kijk nooit op iemand neer, tenzij je hem helpt opstaan."

4

Re: fondant met ingredi

Nee, je kan het gewoon uitrollen en taart mee bekleden.

5

Re: fondant met ingredi

oke, omdat je het in je eerste berichtje over fondantglazuur hebt.. en dat woord wordt gebruikt als je de vloeibare fondant gebruikt.
maar bedankt voor het recept! daarom werk ik niet met fondant, omdat het zo snel uitdroogt.

6

Re: fondant met ingredi

Zou het ook zonder citroen kunnen?
Dan zou t nl. geschikt zijn voor mn allergische dochter....

Groetjes,
Marianne

7

Re: fondant met ingredi

wat een geweldig recept :)

8

Re: fondant met ingredi

mhkriekaard schreef:

Zou het ook zonder citroen kunnen?
Dan zou t nl. geschikt zijn voor mn allergische dochter....

Ik denk wel dat het zonder citroen kan, ik vermoed dat de citroen voor de smaak is en je kan volgens mij dezelfde hoeveel vanille gebruiken hoor....

Vele en lieve groetjes Nicole

9

Re: fondant met ingredi

o mooi recept! maar werkt het ook fijn en het blijft dan zeker ook zacht (er) de bekleding van de taart?

Kijk gerust eens in mijn taartenalbum
http://www.creabrigitte.mijnalbums.nl

10

Re: fondant met ingredi

Heb je het zelf al geprobeerd?

11 Laatst bewerkt door witje75 (18-01-2009 14:09)

Re: fondant met ingredi

birgitta schreef:

Heb je het zelf al geprobeerd?

Nou, toen nog niet, maar net even geprobeerd.
Helaas door de boter, heeft hij een licht gelige kleur, dus lijkt op marsepein.
Je kan er wel mee boetseren, heb even snel een duifje geprobeerd:
http://www.mijnalbum.nl/Foto-QAQEV7H6.jpg
Misschien was ik nog wat te snel, het is nog warm, maar zoals je ziet kan het wel.
Voordeel, het is heel soepel, dus makkelijk te vormen,
Het plakt helemaal niet aan je handen, als je het maakt. Het voelt gewoon als deeg.
Nadeel, het scheurt vrij snel.

maar zoals ik al zei, het is nog warm, misschien als het koud is, dat het minder scheurt, al zal het dan ook minder soepel zijn denk ik.
Zal straks nog eens proberen.

12

Re: fondant met ingredi

heeft iemand het al geproeft??? hoe smaakt het???

bakken met Chez-Ami
www.facebook.com/chezami.nl binnenkort online op www.chezami.nl

13

Re: fondant met ingredi

Nu het afgekoeld is nog eens geprobeerd, maar viel me tegen.
Als ik het uit wil rollen om over de taart te leggen, dan blijft de onderkant wel mooi, maar waar ik met de roller opkom, krijg je allemaal barstjes.
Dan heb ik al 100 gr. minder suiker gebruikt, misschien dus nog minder gebruiken?

Helaas, het viel me dus tegen. Als iemand het wel goed krijgt, hoor ik het graag.
En geproefd heb ik het nog niet, ben aan het lijnen.
Ook droogt het snel uit, ondanks de boter.

14

Re: fondant met ingredi

Zou proberen er wat vet onder te kneden, lijkt met wel logisch!

I eat, sleep and breathe cakes!
Kijk voor mijn taarten en workshops op  www.Kataartjes.nl

15

Re: fondant met ingredi

Witje vind het tof dat je het blijft proberen :)

Als het echt goed gaat lukken, laat het mij dan maar weten.

16

Re: fondant met ingredi

super! Hopelijk gaat het toch nog werken! Lekker makkelijk recept, en niet duur!

17

Re: fondant met ingredi

Kadohke schreef:

Zou proberen er wat vet onder te kneden, lijkt met wel logisch!

Nou, ik had het toch nog liggen in de koelkast, dus laat ik het eens proberen.
En ja, je hebt gelijk, er moet meer boter in.
Dus 100 gr. minder suiker, en ong. 100 gr. meer boter.
Nu kan je het wel goed uitrollen, maar niet heel dun.
En komen er kleine barstjes, kan je met de hand zo weer gladmaken.
En de kleur viel me ook erg mee, nu het goed koud is, is het bijna helemaal wit.
Wel kan je het best wat poedersuiker op je roller doen. Dit om barstjes te voorkomen.
En boetseren gaat ook goed.
Al moet ik eerlijk zeggen, marsepein vind ik lekkerder werken.
Het proeft trouwens beetje naar citroen.

18

Re: fondant met ingredi

dag witje,

Ik ga straks een keer proberen ,als het niet lukt ga ik huilen hahahaha.

Liefs

19

Re: fondant met ingredi

googa schreef:

dag witje,

Ik ga straks een keer proberen ,als het niet lukt ga ik huilen hahahaha.

Liefs

en is het gelukt?

bakken met Chez-Ami
www.facebook.com/chezami.nl binnenkort online op www.chezami.nl

20

Re: fondant met ingredi

verder nog iemand dit geprobeerd??

21

Re: fondant met ingredi

is het gelukt bij anderen?

Be in love with what you have

22

Re: fondant met ingredi

Ik denk het niet, niemand laat het hier weten.
Zelf gebruik ik het ook niet meer. De marsmellowfondant is ook heel makkelijk en goedkoop zelf te maken, en werkt echt stukken beter.

23

Re: fondant met ingredi

als je een beetje gum tex (wilton) bijvoegt dan wordt de fondant iets elastiescher dus gaat hij niet barsten.

ivanka
www.taartparadijs.nl

24

Re: fondant met ingredi

Ik ben niet zo een kenner (nog maar juist begonnen met taarten bakken en decoreren) maar heb je recept uitgeprobeerd. Van smaak valt het heel goed mee (vond het zelfs lekkerder dan de fondant uit de winkel) maar het smelt heel snel eens het uit de frigo is. Ik heb het uiteindelijk gebruikt om cupcakes mee te decoreren en dit ging wel heel goed.