1

Onderwerp: chipolata mooi in de taart brengen

Nu heb ik een heerlijk recept geprobeerd voor chipolata voor de bruidstaart.
Nu nog oefenen gelukkig.
Nu heb ik dus onderstaand recept gemaakt, met als extra rozijnen, bitterkoekjes en coctailfruit erdoor.
Toen ik hem gemaakt had was ik heel bang dat het mislukt was: een dunne vla leek het wel, kon ik echt niet op de taart gieten, leek wel ganache.
Dus heb ik hem maar een nachtje in de koelkast gezet.
En gelukkig, vanmorgen kon ik de schaal op de kop houden.
Hij is ook erg lekker.
Maar nu zijn alle vruchtjes en zo naar beneden gezakt. Dus heb ik het nu met een lepel geroerd zodat alles weer door elkaar zit.
Nu ziet het er alleen niet mooi meer uit, lijkt wel een hutselpotje.
Moet dit nu zo op de taart? OF had ik iets anders moeten doen?


Dit recept van Nelleke:
Het recept is voor 6 puddinkjes, lijkt me genoeg om een taart mee te vullen,

15 bigarreau (kersjes)
2-3 el marasquin (likeur)
2,5 dl volle melk
5 dl slagroom
1 vanillestokje in de lengte opgengesneden
150 gram suiker
5 eidooiers
6-8 blaadjes witte gelantine

Stap 1
Week de bigarreaux in de marasquin. Breng de melk met 2,5 dl slagroom, het vanillestokje en 50 gram suiker aan de kook. Klop de eidooiers schuimig met 100 gram suiker. Voeg het hete roommengsel toe aan de eidooiers, schenk het mengsel terug in de pan en verwarm het, al roerende, op zacht vuur tot het gaat binden (maar laat het niet koken).

Stap 2:
Zeef het mengsel, schraap het vanillemerg uit het stokje en voeg toe aan het eidooiermengsel. Week de gelantine in ruim koud water. Knijp de blaadjes uit en los ze van het vuur af op in het warme eidooiermengsel. Laat dit afkoelen. Kloep 2,5 dl slagroom stuif en spatel deze samen met de bigarreaux en de marasquin door het gelantinemengsel vlak voordat dit gaat geleren.

Ik heb het nog niet geprobeerd, maar het lijkt me erg lekker. Vooral omdat het ook luchtig is zo te lezen... Ik zou er inderdaad nog wat rozijntjes bij doen denk ik....

2

Re: chipolata mooi in de taart brengen

Je kunt dit wellicht verkomen, door regelmatig nog even een keertje te roeren totdat het al wat opgesteven is (oftewel wat dikker is en de rozijnen etc niet meer zo snel naar beneden zakken. 
Of je kunt het in een platte ovenschaal leggen, Dus dan zakt het wel naar beneden, maar dan is de laag zo dun, dat dat niet meer uitmaakt.

Veel succes

Groetjes van Carina
http://www.taartwerk.nl

3

Re: chipolata mooi in de taart brengen

dank je. Ik heb nu een ander recept geprobeerd, en die werdveel sneller stijver, dus die kon meteen op de taart.
Dus die ga ik maar voortaan gebruiken.

Re: chipolata mooi in de taart brengen

Hoi!

Welk recept vond jij het beste?
(waarom zou ik het wiel uitvinden als jij het al hebt gedaan tenslotte)

Groetjes Renske

5

Re: chipolata mooi in de taart brengen

http://www.deleukstetaarten.nl/?Recepte … :Chipolata
Deze is dus veel sneller stijf. Al vond ik het moeilijk verschil te proeven tussen de 2 recepten. Van allebei wat op het schoteltje, en allebei proefden ze heerlijk.
Andere recepten heb ik niet uitgeprobeerd, die gaan als basis uit van bbc.
En ik maak het dan liever helemaal zelf.

6

Re: chipolata mooi in de taart brengen

Hallo!

Ik haal een heel oud topic naar boven... toen ik gisteren Chipolata-vla at (gewoon uit een literpak van de supermarkt), vroeg ik me af of dit m.b.v. gelantine ook "dik" gemaakt kan worden en dan als vulling kan worden gebruikt.
Die vla vind ik namelijk heerlijk, en op deze manier zou je zeggen dat je een snelle vulling kunt maken.
Iemand ervaring mee????

Ik hoor 't wel!

I don't believe in low fat cooking! (and baking)

7

Re: chipolata mooi in de taart brengen

ik gebruik de chipolatapudding van mona!