1

Onderwerp: Biscuit en fondant

Ik heb van de week mijn eerste taartje gemaakt (zie bij taartenparade). Helaas was hij niet zo lekker.
Ik heb zelf biscuitbeslag gemaakt, tijdens het bakken zag het er allemaal goed uit, hij kwam goed omhoog, maar smaakte droog en helemaal niet luchtig. Ik heb de biscuit 1 dag in de koelkast gezet en de volgende dag de taart afgemaakt. Het recept dat ik heb gebruikt is: 3 eieren, 90 g suiker, 75 g bloem, 15 g maizena, vanille (van een stokje) en zout. Ik heb de eieren en suiker au bain marie handmatig opgeklopt (ca. 12 minuten) tot het lichtgeel en lobbig was. Daarna de bloem, maizena en zout voorzichtig erdoor gespateld en toen in de heteluchtoven gedurende ca. 30 minuten. Ik heb de temperatuur geleidelijk laten oplopen van 140 naar 180 graden. Iemand nog tips hoe ik hem de volgende keer wel luchtig kan krijgen?
Ik heb zelf mmf gemaakt, dat ging prima, het is ook fijn spul om mee te boetseren, maar ik vond het wel mierzoet. Ik denk dat marsepein minder zoet is? Dat wil ik de volgende keer uitprobern.
Als vulling had ik tobleronemousse. Ik heb 125 ml slagroom verwarmd en daarin 125 g tobleronechocolade erin laten smelten. Toen 1 nacht in de koelkast gezet en de volgende dag opgeklopt met een beetje klopfix, maar het was al helemaal stijf door een nacht in de koelkast, dus dat werd ook niet erg luchtig.
Al met al werd het een zwaar en machtig taartje. Alle tips zijn welkom.

Groetjes,
Elly

Groetjes, Elly

2

Re: Biscuit en fondant

Hoi Elly (is 67 je geboortejaar?? De mijne wel...),

Ik zal eens met je meedenken! In de eerste plaats is handmatig kloppen bijna nooit goed genoeg om je biscuit luchtig te krijgen. Over het recept kan ik niet echt oordelen, ik tegenwoordig meestal biscuitmix, wordt altijd heerlijk luchtig en is gemakkelijk in gebruik. Maar mij lijkt het recept van Evelien wat eenvoudiger:

http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … 90&p=1

De biscuit in de koelkast zetten is ook niet aan te raden. Zeker "kaal" droogt je biscuit namelijk erg uit in de koelkast. Je kunt hem beter goed verpakt in plastic op kamertemperatuur bewaren. W

Eigen taart is goud waard! ;)
Klik HIER voor mijn linksite allesovertaart.nl met how to's en HIER voor links van medebaksters!

3

Re: Biscuit en fondant

Hoi Jozien,

Bedankt voor je snelle reactie. En 1967 is inderdaad een goed bouwjaar.
Ik heb met de hand gemixt omdat ik de klopper van de staafmixer niet kon vinden. Inmiddels heb ik hem weer teruggevonden. Volgende keer zal ik het recept van Evelien proberen.
Ik ben gek op zoetigheid, maar de mmf was zelfs voor mij te zoet. Ik vind marsepein ook erg lekker, dus die ga ik de volgende keer proberen. Ganache lijkt mij trouwens ook erg lekker. En de volgende keer maar eens een luchtiger vulling proberen. Ik ga nog maar eens verder neuzen hier op het forum.
Groetjes,
Elly

Groetjes, Elly

4

Re: Biscuit en fondant

Ik zou de mix van de webshop eens proberen. (Tenzij je niet met mixen wilt werken natuurlijk.)

5

Re: Biscuit en fondant

Ik heb inmiddels een nieuw kapsel gemaakt volgens het recept van Evelien. Deze lijkt wel luchtig te zijn. Hij ligt nu in de diepvries. Morgen maak ik hem af met als vulling een laagje crispy chocolade, een laag sinaasappel-limoen-gelei, misschien nog een laagje crispy chocolade, en dan overgieten met ganache.
Als de biscuit weer niet lekker is, ga ik de mix uit de webshop proberen.

Groetjes, Elly