1

Onderwerp: ik voel me echt blonT.. gelatine vraagje

hmm. durf t bijna niet te vragen..
En ik kom nog wel uit een familie die graag toetjes maakt ( en EET!)

maar hoe doe ik gelatine in een gerecht?
Net als het recept van de aardbeienmousse van Koenie, staat: "De geweekte gelatineblaadjes vermengen met de aardbeien". Maar bedoel je dan gelatine geweekt in koud water? dat blijft toch 1 geheel?
Of moet je de aardbeien+limoensap+kristalsuiker in een pannetje doen, op t vuur zetten en dan de gelatine (die dan 5 min heeft geweekt in koud water) erbij doen?

en hoe doe je dat met vullingen waarvan je niet wil dat ze verwarmd worden (door smaakverschil oid)?

sorry, voel me echt dom om dit te vragen..
ik snap er dus niks van.. :o :o :o :o

en ja, je mag lachen om zo'n vraag.. en ja, ik ben echt blond van mezelf...

MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
nieuwsgierig naar mijn taartjes? : www.keetie.com

2

Re: ik voel me echt blonT.. gelatine vraagje

Ik kan je niet helpen, heb geen balle verstand van gelatine :D

3

Re: ik voel me echt blonT.. gelatine vraagje

Ik lees mee hoor, want bij mij ging het vorige keer heel erg klonteren en kon ik alles weggooien :(
Ik had koude gelantine in warme aarbeienprut gedaan........geloof ik.........heb het eigenlijk alweer uit mijn geheugen gewist. :Y

Als het pad der vriendschap niet regelmatig wordt betreden, groeit het dicht.

4

Re: ik voel me echt blonT.. gelatine vraagje

Taartje schreef:

Ik kan je niet helpen, heb geen balle verstand van gelatine :D

eigenlijk ben ik daar best blij om, dat er meer mensen niets vanaf weten.. :D

MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
nieuwsgierig naar mijn taartjes? : www.keetie.com

5

Re: ik voel me echt blonT.. gelatine vraagje

Ja daarom reageerde ik even, want ik heb er nog minder verstand van dan jij :)

6

Re: ik voel me echt blonT.. gelatine vraagje

ik had het gisteren ook... ben je aan t eten voel je in een keer een stuk rubber in de mond bah bah bah... ben ook erg benieuwd naar het antwoord

gr anke

7

Re: ik voel me echt blonT.. gelatine vraagje

Toevallig heb ik deze week ook de aardbeienmousse geprobeerd te maken.

Eerst met gelatine, geweekt in koud water, maar dat bleven dus velletjes in de aardbeien-suiker-limoensap-'prut'. Die heb ik er gewoon uitgevist en weggegooid.
Daarna 3 nieuwe velletjes gepakt, eerst geweekt in koud water (5 min) en daarna opgelost in een klein beetje heet water uit de waterkoker, dus dan lost de gelatine op.

Dit mengsel aan de 'prut' toegevoegd en in de koelkast gezet. Na een minuut of 20 even gekeken en het was alsnog ingedikt! Dus ik blij dat ik niet alles gelijk weggekieperd had.
Heb slagroom geklopt en dat erdoorheen gespateld en dat is echt mjammie!!!

Moraal: de gelatine toch even oplossen in een beetje heet water. (Ik denk dat het bij mij hoogstens 150 ml was, maar ik denk minder hoor, heb het op de gok gedaan)

'If you can dream it, you can do it' (Walt Disney)

8

Re: ik voel me echt blonT.. gelatine vraagje

o ok volgende keer maar proberen, ook ga ik er geen tot weinig suiker in gooien het was vond ik wel erg zoet (maar dat is persoonlijk)

9

Re: ik voel me echt blonT.. gelatine vraagje

Je kan ook alleen het limoensap verwarmen en ze daar in oplossen....

Je hart fluitsert, luister goed!

10

Re: ik voel me echt blonT.. gelatine vraagje

Je moet gelatineblaadjes inderdaad na het weken even oplossen in wat warme vloeistof. Bij voorkeur iets wat toch al in je vulling moest, een beetje citroensap of wat ander sap. Laat het wel weer even afkoelen, mik het er niet bloedheet bij want dan gaat het alsnog mis....
Hoe het is met gelatinepoeder weet ik eigenlijk niet, kan dat wel zonder weken in je massa?

Tot taarts, Yvonne
Mijn lijfspreuk: "ik blink in niks uit, maar ik kan een heleboel een beetje!"

11

Re: ik voel me echt blonT.. gelatine vraagje

Gelatine poeder kan zonder te weken in een verwarmde vloeistof verwerkt worden. Dus net als met de gelatineblaadjes moet dit verwarmt worden. Als de poeder helemaal is opgelost verwerk je het verder zoals het recept aangeeft.

Roosje

12

Re: ik voel me echt blonT.. gelatine vraagje

geweldig, aan deze antwoorden heb ik wat, thx dames!!

MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
nieuwsgierig naar mijn taartjes? : www.keetie.com

13

Re: ik voel me echt blonT.. gelatine vraagje

ok, laat me effe de gelatine specialist uithangen :cool:  ... voor de blaadjes in elk geval...

- laten weken in ijskoud water
- dan oplossen in een beetje warm water of ander warm liquid
- zorg ervoor dat het mengsel waaraan je het toevoegd op kamert° is zoniet maakt het klonter als je 't samenvoegd

- als je gelatine in een mengsel is en het is te stijf geworden (voor je slagroom of dergelijk hebt toegevoegd) dan kan je dit terug laten smelten, heel even in de microgolf


veel gelatine-succes!

groetjes, Katleen  - patissière en cakedesigner, met workshops!

14

Re: ik voel me echt blonT.. gelatine vraagje

Kan dit niet in het recept gezet worden, want ook ik zat dus met gelatine blaadjes in de aardbeien mix. Nu denk ik dankzij de zoekfunctie toch nog op kunnen lossen. Maar goed misschien is het handig als het in het recept gezet wordt.

Morgen gaan we proeven maar het rijkt al heeerlijk.

15

Re: ik voel me echt blonT.. gelatine vraagje

Nog een tip (al ben ik de klepel een beetje kwijt): gelatine moet je inderdaad eerst min. 5 minuten weken in koud water. Daarna vis je ze uit het water en verfrommelt ze in je hand en knijpt het water er zoveel mogelijk uit.

Ik scheur het dan in kleine stukjes en gooi het bij verwarmde vloeistof/massa (inderdaad bij voorkeur iets wat al aan het gerecht toegevoegd moet worden).
Maar let op: de vloeistof/massa moet niet te heet zijn, want dan gaat het gelerende effect verloren. Mijn klepel-probleem zit 'm bij hoe heet dan wel; ik meen me te herinneren dat het tot een graad of 67 Celcius ok is om de gelatine erbij te doen. Dus als je vloeistof/massa net gekookt heeft, even wachten.

Het mag echter ook weer niet te koud zijn, want dan lost de gelatine niet meer op (zoals sommigen al gemerkt hebben ;o).

Als je dan eenmaal de gelatine hebt toegevoegd aan de vloeistof/massa, dan even doorroeren om het oplossen te versnellen en de gelatine gelijkmatig te verdelen. Vervolgens het in de koelkast zetten om verder te laten afkoelen.

Vervolgens moet je in de gaten houden of de massa al gaat 'hangen'; dan begint het geleerproces op gang te komen. Dit zie je meestal doordat de massa aan de zijkant van de kom wat vaster lijkt te worden dan in het midden van de kom. Dat is het moment om de geklopte slagroom er doorheen te gaan spatelen (niet enthousiast gaan roeren, spatelen :)) tot het weer een egale massa is. In de koelkast verder laten opstijven.

Dat wachten tot het gaat 'hangen' is belangrijk; doe je het te vroeg (bijv. vanwege haast), dan is de kans heel groot dat de massa zich uiteindelijk weer gaat scheiden (ipv mooi gemengd tot bavarois op te stijven). Had ik met Pasen ;), eigen schuld dikke bult.

In mijn leerstof van een cursus staat dat geleerde producten zich niet laten invriezen, maar dat lijkt me sterk; ik heb dat op een cursus meermalen gedaan (bavarois ingevroren) en dat was geen enkel probleem; het ontdooide weer prachtig, ook smaaktechnisch.

Voor degenen met vegetarische klanten: Agar agar is een alternatief voor gelatine. Ik heb het zelf nog nooit gebruikt, maar volgens een leraar kun je de hoeveelheid gelatine 1:1 vervangen door Agar agar. Ik geloof dat je het bij de toko kunt krijgen, maar weet het niet zeker.

16

Re: ik voel me echt blonT.. gelatine vraagje

Gebruik zelf meestal gelatine, maar met agar agar heb ik ook goede evaringen, bij reformzaken en toko's is het vaak wle te krijgen.

17

Re: ik voel me echt blonT.. gelatine vraagje

Het staat toch gewoon op de verpakking van de gelatine hoe je het moet doen?

18

Re: ik voel me echt blonT.. gelatine vraagje

Neeltje schreef:

Het staat toch gewoon op de verpakking van de gelatine hoe je het moet doen?

Klopt....

Maar er staat vaak niet bij dat je het niet mag combineren met verse annanas en verse Kiwi, dan geeft het een reactie met de enzymen in dit fruit... en dan wordt de gelatine niet stijf, oftewel het fruit eerst blancheren :-)

En als niets anders werkt, glazuren we het met chocolade...