Onderwerp: Cinnamon Rolls
Deeg:
2 1/4e tl droog gist
225 ml melk, 40-43 Cº
100 gr suiker
75 gr roomboter, gesmolten
1 tl zout
2 eieren
vanille-extract
600 gr bloem
Vulling:
220 gr bruine basterdsuiker
3 tl kaneel
eventueel gember en kardemon naar smaak
75 gr roomboter, op kamertemperatuur
topping (heb ik zelf niet gemaakt, vind ze zo al lekker genoeg):
50 gr roomboter, op kamertemperatuur
50 gr roomkaas
180 gr poedersuiker
2 el volle melk
vanille- en/of citroenextract naar smaak
Bereidingswijze:
- Los het gist op in de warme melk in een grote (niet metalen) kom.
Meng er de suiker, boter, eieren, vanille en zout bij. Voeg de bloem toe en roer
tot goed vermengd.
Kneed het geheel tot een samenhangend deeg, handen licht met bloem inwrijven en meer bloem aan het deeg toevoegen tot het er goed uitziet en goed aanvoelt.
Dek de kom af met plasticfolie of theedoek en laat het deeg op een warme plek een uur
rijzen, of tot wanneer het in grootte verdubbeld is.
Rol vervolgens het deeg uit op een met bloem bestrooide werkplek.
Rol het uit tot een lengte van ongeveer 50 cm. en een breedte van 40 cm.
De lap deeg zal dan iets meer dan een halve centimeter dik zijn.
- Roer voor de vulling de basterdsuiker, kaneel en eventuele andere kruiden goed door elkaar.
Verspreid de zachte boter gelijkmatig over het deeg en strooi er
eveneens gelijkmatig het suikermengsel over.
Rol het deeg voorzichtig in de lengte (van de ene 50 cm. kant naar de andere) op en snijd het in plakken met
een dikte van 4-5 cm.
Plaats ze met gelijke (niet te grote) tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat
en laat de rolls rijzen tot dubbele grootte (30 min.).
Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 Cº (180Cº hetelucht).
Bak de rolls 10 minuten of tot de bovenkanten goudbruin zijn.
- Maak de topping terwijl de rolls bakken en afkoelen.
Mix hiervoor de boter los en voeg de roomkaas toe. Mix tot de twee gemengd
zijn. Voeg poedersuiker toe tot het opgenomen is en voeg dan de melk
en vanille toe. Mix op hoge snelheid tot een zacht en luchtig geheel.
Bestrijk de afgekoelde rolls met de topping.
Zelf vind ik ze overigens het lekkerst als ze warm uit de oven komen met een beetje smeltende roomboter erop
Het is een lang verhaal maar het is enorm makkelijk te maken en het resultaat is superlekker