Onderwerp: Zoete kastanje creme (creme de marrons)
Ik zag dat iemand zoete kastanje creme had meegebracht uit Frankrijk, dit kun je zelf ook maken, erg lekker.
Ik koop altijd flink wat kastanjes als ze in seizoen zijn, het is even een werkje maar ik vries het in delen inzodat ik het altijd pakklaar heb liggen, verwerken in toetjes , cakes of sticky buns.
Kastanjes inkruisen en in de voorverwarmde oven (zo hoog mogelijk) bovenin op de hete bakplaat leggen en 10 tot 15 minuten poffen.
Af laten koelen tot hanteerbaar en allemaal pellen, kastanjes met zwarte of bruingrijze plekken in de noot weggooien.
Alle kastanjes in een pan doen met dikke bodem en zoveel volle melk bijgeven zodat ze ruim onderstaan, opengesneden vanillestokje bijgeven en langzaam aan de kook laten komen. Op het laagste pitje laten pruttelen en iedere paar minuten omroeren zodat het niet aan kan zetten, dit kan van een uur tot anderhalf uur duren, soms moet je een scheutje melk hier en daaar bijvoegen als nog niet alle kastanje gaar zijn om aanzetten te voorkomen oomdat de puree te dik is en teveel vocht is verdampt, er onstaat een dikke cremige puree.
Vanille stokje leeg schrapen en stokje verwijderen, schraapsel onderroeren.
Nu even de staaafmixer er doorheen en afzoeten met wat suiker, niet te veel, nazoeten kan altijd nog als je weet waar je het voor gaat gebruiken, ook kruiden achterwege laten, dat kan altijd nog.
Goed af laten koelen en in handzame porties verdelen en invriezen.
Veel plezier.