1

Onderwerp: Hoelang kan ik mascarpone (met ei) bewaren???????

Ik heb net mascarpone (met ei geel erin)gemaakt, maar weet iemand hoelang ik dat kan bewaren???
Ik heb zaterdag weer een taart bestelling, kan ik het denken jullie dan nog als vulling gebruiken???

Mijn taarten zien?? Kijk dan op www.cakecompany.nl

2

Re: Hoelang kan ik mascarpone (met ei) bewaren???????

Elisa schreef:

Ik heb net mascarpone (met ei geel erin)gemaakt, maar weet iemand hoelang ik dat kan bewaren???
Ik heb zaterdag weer een taart bestelling, kan ik het denken jullie dan nog als vulling gebruiken???

Nee.........mascarpone met eigeel is slechts 24 uur houdbaar en zelfs dat is niet echt een garantie...dat is vers maken, vers gebruiken......

Maar wat voor recept werkt met een mascarpone met rauw ei erin als ik vragen mag?

I believe in Sandy Claws

3

Re: Hoelang kan ik mascarpone (met ei) bewaren???????

Dat vroeg ik me ook al af (waarom rauw ei en mascarpone in je taart).
Voor tiramisu gebruik ik wel rauw ei en mascarpone! Lekkerrrr :P

Mijn website: Presentaart

4

Re: Hoelang kan ik mascarpone (met ei) bewaren???????

mascha schreef:

Dat vroeg ik me ook al af (waarom rauw ei en mascarpone in je taart).
Voor tiramisu gebruik ik wel rauw ei en mascarpone! Lekkerrrr :P

Helemaal goed!
Ik heb een tiramisu taart gemaakt op verzoek.
Maar als ik tiramisu maak staat het ook, zeker 3 dagen!
?????

Mijn taarten zien?? Kijk dan op www.cakecompany.nl

5

Re: Hoelang kan ik mascarpone (met ei) bewaren???????

Mascarpone en rauw ei, zelfde dag maken als opeten, hoogstens tot de volgende dag bewaren zeer goed gekoeld. *onder de 4 graden Celsius*

De AW waarde is erg slecht voor dit soort combi's.

I believe in Sandy Claws

6

Re: Hoelang kan ik mascarpone (met ei) bewaren???????

O MY GOD!!!!
En nu?????
Het zit in een taart die morgen pas op gaat?
Maar toch mijn schoonmoeder en nog meer mensen die ik ken, die bewaren Tiramisu ook langer!
oHHHH ALS ZE MAAR NIET ZIEK WORDEN  (GELUKKIG IS HET EEN BEKENDE)

Mijn taarten zien?? Kijk dan op www.cakecompany.nl

7

Re: Hoelang kan ik mascarpone (met ei) bewaren???????

Elisa schreef:

O MY GOD!!!!
En nu?????
Het zit in een taart die morgen pas op gaat?
Maar toch mijn schoonmoeder en nog meer mensen die ik ken, die bewaren Tiramisu ook langer!
oHHHH ALS ZE MAAR NIET ZIEK WORDEN  (GELUKKIG IS HET EEN BEKENDE)

Zorg dat ze hem goed gekoeld bewaren, dus net boven het vleesvak, en goed afgeschut van andere zaken in de koelkast, niet een paar uur op de tafel laten staan voor en na het aansnijden maar meteen weer terug in de koeling.

Niet paniekeren, ik houd heel veilige marges aan als ik iets maak voor anderen, aangezien er kleine kids en oudere of zieke mensen mee kunnen eten voor wie zelfs een klein probleem een groot probleem kan zijn.

Met dit soort taarten geldt gewoon op de maken en op de dag afleveren, maar het zijn eigenlijk geen combi's die je zou moeten leveren aan 'het publiek' omdat je niet weet hoe zij er mee omgaan als het buiten je zicht verdwenen is.

Onthoud dat in veel melkproducten nog werkzame melkzuurbacterien aanwezig zijn, op zich geen probleem, maar eiwit en suikers toevoegen geeft een zeer rijke voedingsbodem voor bacteriele groei.

Zowel mascarpone als rauw eigeel hebben een belabberde AW waarde, de 1 een melkproduct met vrij weinig vet (25 %) en de andere een vers product dat snel aan bederf onderhevig zo gauw het uit de eischaal wordt genomen en aan zuurstof blootgesteld.

Wil je dit soort dingen toch blijven maken dan zo vers mogelijk werken, liefst met gepasteurizeerd eigeel of nog beter een goed recept zoeken waar je geen eigeel hoeft te verwerken.

I believe in Sandy Claws

8

Re: Hoelang kan ik mascarpone (met ei) bewaren???????

@ Granny W: je geeft aan om met gepasteuriseerd eigeel te werken.
Hoe moet je dat precies pasteuriseren?

Ik maak namelijk graag zelf tiramisu en wil natuurlijk graag 'veilig' werken.
Nu eten we het de andere dag op, in verband met dat rauwe eigeel.
Alvast bedankt voor je uitleg.

Groetjes, Marielle

9

Re: Hoelang kan ik mascarpone (met ei) bewaren???????

Marielle14 schreef:

@ Granny W: je geeft aan om met gepasteuriseerd eigeel te werken.
Hoe moet je dat precies pasteuriseren?

Ik maak namelijk graag zelf tiramisu en wil natuurlijk graag 'veilig' werken.
Nu eten we het de andere dag op, in verband met dat rauwe eigeel.
Alvast bedankt voor je uitleg.

Gepasteuriseerd eigeel kun je kopen in de betere supermarkten.

Ik maak niets met rauw eigeel, als er eigeel wordt verwerkt dan meestal in een kookprocedure zoals bvb in een recept zoals ik in de recept sectie heb gepost onder Fruity ganache.

Je kunt eigeel wat je gebruikt met suiker op de volgende manier zelf maken, eigeel vermengen met 20 tot 30 gram fijne suiker en mixen tot cremig, je beslagkom boven een pan zachtjes kokend water zetten en blijven roeren (ik gebruik een pannelikker) totdat je eigeel tussen de 70 en 80 graden is (blijven roeren, in beweging houden) gebruik een kooktermometer, gelijk afnemen, blijven roeren totdat het voldoende is afgekoeld, door een zeef (zodat eventueel eigeel dat toch gegaard is achterblijft). Het is even oefenen maar dit werkt goed, de houdbaarheid verleng je zo toch met een 2 dagen gemiddeld.

Ikzelf heb ooit een voedselvergiftiging gehad lang geleden waar ik bijna aan gestorven ben dus ik ben een gewaarschuwd mens :)

I believe in Sandy Claws

10

Re: Hoelang kan ik mascarpone (met ei) bewaren???????

Dank voor je uitleg!

Groetjes, Marielle

11

Re: Hoelang kan ik mascarpone (met ei) bewaren???????

Dank je Granny

Mijn taarten zien?? Kijk dan op www.cakecompany.nl