Onderwerp: Strik
Ik maak de strik altijd van fondant met tylose, neem 250 gr fondant met 1 theelepel (5 ml) tylose, goed doorkneden en het beste is om dit dan 24 uur te laten rusten.
http://www.bakedecoratecelebrate.com/te … .cfm?cat=4
Hier kun je dan zien hoe je de strik in elkaar zet.
Ik zelf maak altijd eerst een rondje (fondant met tylose) met een doorsnede van zo'n 7 a 8 cm (in de kleur van de taart), die laat ik ook een tijdje drogen (maak ik meestal gelijk met de lussen) en plak (doe ik altijd met icing) daar dan de lussen op. Ik snijd altijd schuine hoekjes van de punten af dan kan je ze mooi naast (in een cirkeltje) elkaar leggen. (en niet zoals op de foto's op elkaar). Ik gebruik meestal voor een kleine taart zes lussen voor de onderste rij, vijf lussen voor de tweede rij en dan een of twee in het midden, even kijken hoeveel ruimte er is. Voor een groter taart doe ik acht, zes en dan een/twee of drie. Als de onderste rij vast zit dan maak ik weer een cirkel (maar dan kleiner in de kleur van de strik en die hoeft niet eerst te drogen) die er mooi tussen past en plak daar dan de tweede rij lussen op. Als laatste een dot icing in het midden en daar plak je dan de middelste lus of lussen op. Je kan dan de strik mooi laten drogen en op het laatst op je taart zetten met een heel klein tipje icing in het midden zodat ze hem er zo af kunnen halen. Nou ik hoop dat het een beetje duidelijk is.
Binnenkort komt er een howto over (onderandere) de strik bij Lara op haar site, die zijn we samen aan het maken zijn.
De randjes langs mijn lussen maak ik altijd met mijn (heel ouderwets hoor, krijg je ook hele zere handen van) kleipistool, die plak ik dan (met een beetje water met een druppel glucose, maar kan ook alleen met water) eerst op de ene kant en als het droog is op de andere kant (dit doe ik natuurlijk voor dat ik de strik in elkaar zet). Het is wel belangrijk dat je het steeds goed laat drogen dan krijg je gewoon een hele mooie strik. Dus een dag of twee van te voren beginnen. Succes!!!
Inmiddels staat er een duidelijke how-to op de site www.tartacadabra.nl
Groetjes, KARIN www.taartvankarin.nl