Onderwerp: Caramel siroop
Naja, eentje op mijn manier, maakte ik vroeger toen er niet of nauwelijks
aan maplesyrup was te komen en deze gebruikte ik dan om mee te koken en te
bakken. Maar hij verdween meestal als ik niet keek (in de yoghurt, ijs, pap,
pannenkoeken etc.........)
Proefbatch (voor diegene die niet veel gebruiken of gewoon om te proberen)
Zet 75 ml heet water klaar.
Neem 100 gram poedersuiker (liefst bakkerspoedersuiker, hier zit geen
toegevoegde troep in) en laat smelten in een pan met dikke bodem, roer als
het smelt proces halverwege is om de overgebleven suiker door de caramel
heen te werken want we willen geen zwarte caramel
Nu van het vuur afnemen en en al roerend het water toevoegen en blijven
roeren (eventueel op een laag pitje) totdat alles goed opgelost is en je een
homogene bruine doorzichtige siroop hebt. Heb je toevallig vloeibare glucose
in huis of maisstroop dan voeg in dit stadium een stevige dessertlepel toe
en roer totdat het geheel gesmolten is en goed opgenomen in de siroop.
Neem een potje of flesje, plaats daarin een vanillestokje en voeg de siroop bij,
sluit af en laat afkoelen, ontzettend lang houdbaar maar meestal snel op,
als je het 2 weken gesloten kunt laten is de smaak van de siroop op zijn
best.
Op deze manier kun je verschillende caramelsiropen maken, ieder met zijn
eigen smaak, maak een wat grotere batch en vul potjes af, in ieder potje een
ander kruid, bvb een pijpje kaneel, 1 of 2 stuks steranijs, een paar
gekneusde cardemompeulen etc.......