1

Onderwerp: Premiere nieuw recept

Dit weekend wat gespeeld me materialen om weer eens wat nieuws te maken, vooral ganache wilde ik eens mee rommelen......vaak toch wat zwaar, gekoeld vrij stevig en toegevoegd aan botercreme vaak veel te vet.....voor velen.....

Dus toen maar eens met eiwitten aan de slag (ik ben dol op meringues)

En dit kwam eruit.

1 eiwit
60 gram fijne tafelsuiker
40 gram zeer donkere chocolade
40 gram slagroom.

Chokolade fijnhakken en in kom doen, slagroom aan de kook brengen, toevoegen aan de chocolade en roeren totdat alle chocolade opgelost is en een mooie gladde ganache is ontstaan, opzij zetten.

Eiwit en suiker in een hittebestendige kom doen boven een pan met zacht kokend water )zorg dat de kom het water niet raakt), met de handmixer kloppen en tot een temperatuur brengen van 70 graden, kom afnemen en nu 5 tot 10 minuten op een hoge snelheid mixen, de ganache toevoegen en nog eens 30 sec mixen, nu in de koelkast af laten koelen.

Gebruik als vulling of voor decoratiespuitwerk, gekoeld bewaren.

De texture is uitermate cremig, de smaak is volle chocolade :)

Veel plezier ermee.

I believe in Sandy Claws

2

Re: Premiere nieuw recept

klinkt goed....maarre...die 70 graden van je eiwit..das wel een vereiste?? Mag zeker niet op de gok??

Moet toch maar es een kook thermo aanschaffen dan

3

Re: Premiere nieuw recept

chokoala schreef:

klinkt goed....maarre...die 70 graden van je eiwit..das wel een vereiste?? Mag zeker niet op de gok??

Moet toch maar es een kook thermo aanschaffen dan

Ik gok liever niet en zeker niet in dit geval, sommigen hanteren eht principe dat als de suiker gesmolten is in het eiwit (of beter gezegd opgenomen) de correcte temp is bereikt, maar ik gebruik een speciaal snel smeltend zeer fijne suiker dus die vlieger gaat niet op.

De 70 graden is nodig voor pasteurisatie, wordt het hoger dan beginnen je eiwitten te garen en dat wil je ook niet :)

Ik gebruik een thermometer met een 'spike' een soort breipen met daarbovenop een electronisch 'klokje' idee, daarop is de temp goed af te lezen en te gebruiken voor allerlei zaken, zelfs om te kijken of je cake al gaar is (in het midden steken zoals een satepen en als die mnimaal 75 graden aan geeft is de cake gegaard), vlees op temp, bij het maken van suikerzaken met gesmolten suiker/siropen/jam, ijsbasis etc.......

Koste mij een tientje of 2 bij een goede kookshop en ik zou hem niet meer willen missen.

I believe in Sandy Claws

4

Re: Premiere nieuw recept

vond het al een superrecept...zat alleen te bedenken of die 70 graden niet op een andere manier afgelezen kon worden dan met een kookthermometer. Maar nu ik je verhaal lees, bedenk ik opeens dat manlief voor zijn hobby bbq-en een kookthermo heeft. Precies met een staafje aan een draadje aan een computer die je kunt instellen met piepjes en al. Ga dit zeker een keertje proberen!

groet corinne

Groet Corinne