1

Onderwerp: Dulce de leche

Dulce de leche is een karamelpasta en deze is heel makkelijk te maken.

Neem een blikje gezoete gecondenceerde melk.
Zet het blikje ONGEOPEND in een pan met water en breng het water aan de kook.

Als het kookt het vuur laag zetten en een deksel op de pan en laat dit 1 uur en 15 min zachtjes doorkoken.

Zorg dat het blikje altijd onderwater staat , vul indien nodig het water aan met gekookt water.

Als de kooktijd voorbij is laat je het blikje volledig afkoelen en maak het dan open en stop de inhoud in een schone pot met deksel.

Het klinkt een beetje raar misschien maar ik heb het uitgeprobeerd en het werkt.

In combinatie met een chocolade taart is het erg lekker, met marsepein vind ik het persoonlijk iets te zoet.

2

Re: Dulce de leche

Inderdaad heel lekker!! Riteke heeft dit receptje al eens met  ons gedeeld en heb het onmiddelijk uitgeprobeerd. Ik was wel zo stom om het blikje heet te openen en dan spuit het als een lava.

3

Re: Dulce de leche

Ik heb het ook geprobeerd!
En lekker dat het was! En dat vond mijn familie ook. Heb het bij pure chocomousse gegeten als toetje. Mjam!!!!

Groetjes Ingrid :+

4

Re: Dulce de leche

Ik ga binnenkort mijn eigen chocolade ijs maken (Ben&Jerrys na-apen) en dit gaat er zeker met slierten door heen :D

5

Re: Dulce de leche

Gek... ik heb dit nu 2 keer gemaakt... eerste keer weggegooid omdat het niet eens karamel geworden was.
Tweede keer weggegooid... het was wel karamel geworden, althans zo zag het eruit... het smaakte alleen nergens naar...

Helaas. Wat deed ik verkeerd??

Groetjes, Carin
If at night you cannot sleep, count your blessings instead of sheep

6

Re: Dulce de leche

Carin schreef:

Gek... ik heb dit nu 2 keer gemaakt... eerste keer weggegooid omdat het niet eens karamel geworden was.
Tweede keer weggegooid... het was wel karamel geworden, althans zo zag het eruit... het smaakte alleen nergens naar...

Helaas. Wat deed ik verkeerd??

Omdat je het niet echt naar caramel smaakt in jouw beleving....echte caramelfreaks vinden de bijsmaak niet lekker.....je zou dus gewoon echte creamcaramel moeten maken :)

Als je intersse hebt wil ik wel even een paar recepten posten.

I believe in Sandy Claws

7

Re: Dulce de leche

Granny W. schreef:
Carin schreef:

Gek... ik heb dit nu 2 keer gemaakt... eerste keer weggegooid omdat het niet eens karamel geworden was.
Tweede keer weggegooid... het was wel karamel geworden, althans zo zag het eruit... het smaakte alleen nergens naar...

Helaas. Wat deed ik verkeerd??

Omdat je het niet echt naar caramel smaakt in jouw beleving....echte caramelfreaks vinden de bijsmaak niet lekker.....je zou dus gewoon echte creamcaramel moeten maken :)

Als je intersse hebt wil ik wel even een paar recepten posten.

Ik ben gek op caramel, dus ik ben erg nieuwschierig naar je recept(en) van creamcaramel o.i.d...

Groetjes
Jiska

8 Laatst bewerkt door dutchdecorator (24-08-2007 11:03)

Re: Dulce de leche

Ik ook!

Oh en heb jij dan misschien ook een goed recept voor enelse fudge?
de mijne blijft maar zacht het wordt met een blikje gecondenseerde melk en gesmolten chocolade gemaakt.
laatst kon ik er blokjes van snijden pas na een paar weken staan droogde het zo uit dat het wel ging ha ha.


Saskia

Mijn Taarten en workshops vind je op mijn site!
Een bijzondere dag verdient een bijzondere taart!

9

Re: Dulce de leche

dutchdecorator schreef:

Ik ook!

Oh en heb jij dan misschien ook een goed recept voor enelse fudge?
de mijne blijft maar zacht het wordt met een blikje gecondenseerde melk en gesmolten chocolade gemaakt.
laatst kon ik er blokjes van snijden pas na een paar weken staan droogde het zo uit dat het wel ging ha ha.

De fudge op basis van gecondenseerde melk is en chocolade is altijd smeeuig, de mijne wordt redelijk hard maar je meot hem wel in de koelkast zetten om te harden en te bewaren. De volgende dag is hij snijdbaar of kun je er bolletjes van draaien etc.

Ik zal zo even de recepten erbij zoeken, deze fudge is trouwens het beste koelen totdat het snijdbaar/vormbaar  is, dan even door gesmolten chocolade halen.

150 gram chocolade gallets of grof gehakte chocolade
150 gram gesuikerde gecondenseerde melk
30 gram roomboter (kamertemperatuur)
eventueel een extra smaakje.

De gecondenseerde melk verhitten in een dikke pan terwijl je roert tot het begint te bubbelen (je kunt het natuurlijk ook in een goede schaal in de microwave bewerken), nu van het vuur afhalen en de chocolade toevoegen en net zolang roeren totdat alle chcoclade gesmolten is, geen nood het smelt echt allemaal, nu de boter in kleine stukjes toevoegen en ook deze eronder roeren totdat echt alles gesmolten is, eventueel gelijk een smaakje toevoegen en of gehakte noten. Nu in een bakblik dat ingevet is of met ingevet bakpapier bekleed is, de fudge geven, gladstrijken en in de koelkast zetten om uit te harden, dit duurt minstes de nacht, de volgende dag is de fusge snijdbaar en vormbaar, erg lekker is om ze even door een temperde chocolade te halen, uit te laten harden, eventueel een versiering aan te brengen en verpakken.

I believe in Sandy Claws

10

Re: Dulce de leche

jiska schreef:

Ik ben gek op caramel, dus ik ben erg nieuwschierig naar je recept(en) van creamcaramel o.i.d...

Groetjes
Jiska

Okee.pan met dikke bodem heb je nodig, middenmaat (spul bruist tijdens afblussen en is gloeiend heet) dus geen te kleine pan nemen.
Extra steelpannetje voor de slaroom.

250 gram witte kristalsuiker
250 gram (let op grammen) slagroom.
60 gram room boter (kamertemperatuur)

Zet de slagroom op het vuur en verwarm deze tot aan de kook en blijf roeren zodat ze niet aanzet, als ze kookt zet op het laagste pitje en zet je dikke pan op het vuur.

Doe de helft van de suiker in de pan en laat deze rustig smelten (niet te hoog vuur en erbij vlijven want suiker verbrandt razensnel), voeg nu steeds wat suiker bij totdat alles gesmolten is en je geen kristallen meer ziet, de kleur zal nu licht bruin zijn, neem de pan van het vuur en je garde en al roerend voeg je nu een klein deel van de room, toe, niet panieken want eht ziet er niet uit, blijven roeren en room toevoegen totdat alles is toegevoegd, blijven roeren en als het niet meer bruist terug op een laag vuurtje totdat er geen brokken etc meer in zitten maar de saus een dikke glade homogeen mengsel is geworden, nu haal je hem van het vuur af en blijf nog even roeren, zet weg op een rooster en laat afkoelen tot lauwwarm, voeg nu de roomboter in stukjes toe en roer deze door het mengsel todat ze zijn opgenomen.

Je kunt deze caramel cream gebruiken vermengd in vullingen, ijs, toetjes, in chocladecups, in cupcakes spuiten (dat doe je met een lange dunne spuitmond vaak te vinden in standaard spuitzaksetjes), mengen met slaroom, botercreme, etc.....en dit is echte caramelroom :))

Wil je een vanille smaak aan je caramelcream dan doe de inhoud van 1 vanillepod uitschrappen en voeg deze aan de slagroom toe als je die in het pannetje doet om op te warmen.

Met dit soort recepten kan ik het niet over mijn hart krijgen om nepvanillesmaakjes toe te voegen :))

I believe in Sandy Claws

11

Re: Dulce de leche

Bedankt. Dit lijkt me echt super lekker! Ga het binnenkort maar eens proberen...

Groetjes
jiska

12

Re: Dulce de leche

Jammer dat ik nu op vakantie ben ;)  (maar niet heus) en dat ik moet wachten met uitproberen tot ik thuis ben. Het klinkt erg jammie  :Y  !!!

Groetjes, Carin
If at night you cannot sleep, count your blessings instead of sheep

13

Re: Dulce de leche

Deze recepten klinken inderdaad goed.

Ik vind gecondenceerde melk erg lekker dus de truc met het blikje is wel aan mij besteed.

14

Re: Dulce de leche

rachellarose schreef:

Deze recepten klinken inderdaad goed.

Ik vind gecondenceerde melk erg lekker dus de truc met het blikje is wel aan mij besteed.

Dan probeer ook het fudge recept uit, dat zal je bekoren :)

I believe in Sandy Claws

15

Re: Dulce de leche

ik heb de gecondenseerdemelk met 25 fudgesnoepjes en een beetje boter in laten koken en af laten koelen...mjammie was heerlijk op de pindakaas cupcakejes!!!

golf is knikkeren voor rijke mensen die te lui zijn om te bukken

16

Re: Dulce de leche

rianne1970 schreef:

ik heb de gecondenseerdemelk met 25 fudgesnoepjes en een beetje boter in laten koken en af laten koelen...mjammie was heerlijk op de pindakaas cupcakejes!!!

Zo te zien ben je een echte fan van Amerikaanse smaken, mag ik je deze site aanraden: http://allrecipes.com/

Zoek maar eens op fudge of condenced milk etc. wil je iets uitproberen kijk wel even naar de rating die mensen er aan geven die de recepten hebben uitgeprobeerd.

Ik maak regelmatig recepten van die site en pas ze dan aan of verander ze zodat ze ook bruikbaar voor mij zijn.

I believe in Sandy Claws

17

Re: Dulce de leche

Heb het net uitgeprobeerd...wat lekker... Hoe lang ik het nu bewaren??

Er is een tijd van komen, er is een tijd van gaan.

18

Re: Dulce de leche

sandravos schreef:

Heb het net uitgeprobeerd...wat lekker... Hoe lang ik het nu bewaren??

Weet iemand dit???

Er is een tijd van komen, er is een tijd van gaan.