Onderwerp: Christoffeltaart
Mijn man heeft familie in Limburg en we krijgen vaak vlaai of taart als we op visite komen. Daar smullen wij van....Toen mijn man (lang geleden ) bij mijn ouders thuis kwam om kennis te maken nam hij voor hen een Christoffeltaart mee. We vonden die allemaal heerlijk! Voor vaderdag wilde ik er eens 1 zelf bakken. Maar ik zocht in mijn Limburgse kookboek en vond geen recept Op internet eigenlijk ook niet, tot ik op een hobbybakkersforum kwam. Met vele bekenden! Ik heb mijn recept bij elkaar gesprokkeld uit een topic over hazelnootschuimtaart, met posts van Ladypukky, Puterwt, Lonnes en Bakkertje Dames: veel dank! Hij was overheerlijk...... (heb stiekum het taartbord staan leegschrapen met een lepeltje toen ie opwas, zo lekker )
Nodig:
voor de schuimbodems (26 cm)
6 eiwitten
360 gram suiker (beste resultaat: half poedersuiker, half fijne kristalsuiker)
1 theelepel azijn
1 theelepel maizena
voor de garnering
2 doosjes van 200 gr slagroom
2 zakjes vanillesuiker
5 eetlepels nesquick (of meer naar smaak)
5 eetlepels basterdsuiker (ook naar smaak)
2 repen van 100 gr chocolade
Blikje kersenvlaaivulling
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 graden. Klop de eiwitten stijf. Voeg tijdens het kloppen de suiker, azijn en maizena toe. Bekleed 1 a 2 bakblikken met bakpapier en teken twee cirkels van 26 cm (neem de bodem van je springvorm als mal). Spreid het eiwitmengsel uit over de cirkels, zodat er twee schuimbodems ontstaan van ong. 2 cm hoog. Dit gaat gemakkelijk en snel met een spuitzak. Schakel de oven uit en laat de bodems de hele nacht in de dichte oven staan. (1 uur bakken op 140 gr. is ook mogelijk)
Hak de helft van een reep chocola fijn. Smelt de rest van de chocola en bestrijk er de afgekoelde schuimbodems mee. Klop ondertussen de slagroom stijf met de vanillesuiker, de basterdsuiker en de nesquick. Laat de chocola opstijven.
Spuit 1 van de bodems vol met toefjes slagroom. Zet de tweede erbovenop. Lepel de vlaaivulling in een cirkel in het midden van de bodem. Spuit rondom toefjes van de overgebleven slagroom. Bestrooi de slagroom met de gehakte chocola.
Groetjes, Jozien.
TIP: ook heel lekker met aardbeien in de zomer: