1

Onderwerp: Christoffeltaart

Mijn man heeft familie in Limburg en we krijgen vaak vlaai of taart als we op visite komen. Daar smullen wij van....Toen mijn man (lang geleden :D ) bij mijn ouders thuis kwam om kennis te maken nam hij voor hen een Christoffeltaart mee. We vonden die allemaal heerlijk! Voor vaderdag wilde ik er eens 1 zelf bakken. Maar ik zocht in mijn Limburgse kookboek en vond geen recept :nooo Op internet eigenlijk ook niet, tot ik op een hobbybakkersforum kwam. Met vele bekenden! Ik heb mijn recept bij elkaar gesprokkeld uit een topic over hazelnootschuimtaart, met posts van Ladypukky, Puterwt, Lonnes en Bakkertje :) Dames: veel dank! Hij was overheerlijk...... (heb stiekum het taartbord staan leegschrapen met een lepeltje toen ie opwas, zo lekker :D)

Nodig:

voor de schuimbodems (26 cm)
6 eiwitten
360 gram suiker (beste resultaat: half poedersuiker, half fijne kristalsuiker)
1 theelepel azijn
1 theelepel maizena

voor de garnering
2 doosjes van 200 gr slagroom
2 zakjes vanillesuiker
5 eetlepels nesquick (of meer naar smaak)
5 eetlepels basterdsuiker (ook naar smaak)
2 repen van 100 gr chocolade
Blikje kersenvlaaivulling

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 graden. Klop de eiwitten stijf. Voeg tijdens het kloppen de suiker, azijn en maizena toe. Bekleed 1 a 2 bakblikken met bakpapier en teken twee cirkels van 26 cm (neem de bodem van je springvorm als mal). Spreid het eiwitmengsel uit over de cirkels, zodat er twee schuimbodems ontstaan van ong. 2 cm hoog. Dit gaat gemakkelijk en snel met een spuitzak. Schakel de oven uit en laat de bodems de hele nacht in de dichte oven staan. (1 uur bakken op 140 gr. is ook mogelijk)

Hak de helft van een reep chocola fijn. Smelt de rest van de chocola en bestrijk er de afgekoelde schuimbodems mee. Klop ondertussen de slagroom stijf met de vanillesuiker, de basterdsuiker en de nesquick. Laat de chocola opstijven.

Spuit 1 van de bodems vol met toefjes slagroom. Zet de tweede erbovenop. Lepel de vlaaivulling in een cirkel in het midden van de bodem. Spuit rondom toefjes van de overgebleven slagroom. Bestrooi de slagroom met de gehakte chocola.

Groetjes, Jozien.

TIP: ook heel lekker met aardbeien in de zomer:

http://www.mijnalbum.nl/MiniFoto-GVEBJX8O.jpg http://www.mijnalbum.nl/MiniFoto-KWZVEJGN.jpg http://www.mijnalbum.nl/MiniFoto-4T7XLTLE.jpg http://www.mijnalbum.nl/MiniFoto-6C7LO3JR.jpg

 
http://www.mijnalbum.nl/MiniFoto-I6MABIRU.jpg http://www.mijnalbum.nl/MiniFoto-LXSEDLGS.jpg http://www.mijnalbum.nl/MiniFoto-DVJZKV4T.jpg http://www.mijnalbum.nl/MiniFoto-I4GX8D44.jpg

Eigen taart is goud waard! ;)
Klik HIER voor mijn linksite allesovertaart.nl met how to's en HIER voor links van medebaksters!

2

Re: Christoffeltaart

:P :P :P Wil je ophouden, mijn laptop kan niet tegen water!

Tot taarts, Yvonne
Mijn lijfspreuk: "ik blink in niks uit, maar ik kan een heleboel een beetje!"

3

Re: Christoffeltaart

Idd Christoffeltaart is HEERLIJK!!!

Misschien eens een familiebezoek combineren ? :-D

4

Re: Christoffeltaart

Ook lekker met aardbeien!

Zie een versie in de show off daarvan:

http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … p?id=10858

Groetjes, Jozien

Eigen taart is goud waard! ;)
Klik HIER voor mijn linksite allesovertaart.nl met how to's en HIER voor links van medebaksters!

5

Re: Christoffeltaart

ik heb deze gemaakt...alleen met choco en slagroom......als toetje..met een dot advocaat eroverheen............echt heeeeeeeeerlijk.....met de verjaardag van mijn dochter ga ik hem maken met de vlaaivulling..........

groetjes Saskia
www.taartenmeer.nl

6

Re: Christoffeltaart

Ik weet het, oud topic, maar denk ik geen slecht idee om dit fantastische recept opnieuw onder de aandacht te brengen!

Ik heb hem gisteren gebakken met een paar kleine aanpassingen:
- Van het schuim mokkaschuim gemaakt door oploskoffie toe te voegen
- Gevuld met cappuccino negerzoenen ipv. fruit

Het resultaat? Heerlijk! Hij is vandaag al bijna op en we zijn maar met zijn 3en, dus dat zegt al genoeg denk ik!

Dus bedankt voor dit recept!

7

Re: Christoffeltaart

Als voormalig "Roermondenaar"......HEEEEERLIJK!!!!

I eat, sleep and breathe cakes!
Kijk voor mijn taarten en workshops op  www.Kataartjes.nl

8

Re: Christoffeltaart

Kadohke schreef:

Als voormalig "Roermondenaar"......HEEEEERLIJK!!!!

idem :Y  :Y  :Y  :Y

www.wenskoekjes.nl voor koekjes naar wens en workshops!
Groetjes, Wendy

9

Re: Christoffeltaart

Oooooh! Dit is echt jeugdsentiment voor mij! :9 :9 :9

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

10 Laatst bewerkt door KirstenCakes (13-03-2011 23:16)

Re: Christoffeltaart

Hoewel dit een oud topic is wil ik toch even melden dat het bakken van de schuimbodems een stuk sneller gaat dan je dnekt.

1 uur op 125 graden (hetelucht) is echt te lang, ik heb de helft van het schuim moeten weggooien omdat het aan de onderkant donkerbruin tot zwart was helaas.

Anyhow nu heb ik een taart met 1 laag schuim is vast ook heerlijk ^^

Edit: Yup erg lekker!

11

Re: Christoffeltaart

Moet deze taart in de diepvries bewaard worden??

12

Re: Christoffeltaart

Annette84 schreef:

Moet deze taart in de diepvries bewaard worden??

Hij is in elk geval niet erg lang houdbaar; na het maken de volgende dag eten (of dezelfde dag nog). Als je hem later pas nodig hebt, kun je hem inderdaad invriezen  :Y Ik ken zelfs een Limburgse mevrouw die hem nog een beetje bevroren serveert, heb je het idee van ijstaart :)

PS: hihi, toch wel leuk hoor, die oude topics die weer komen bovendrijven met door mij ooit geposte recepten!

Eigen taart is goud waard! ;)
Klik HIER voor mijn linksite allesovertaart.nl met how to's en HIER voor links van medebaksters!

13

Re: Christoffeltaart

De reden dat ik dat vroeg is dat niet bij alle Christoffeltaarten staat dat hij in de diepvries moet, maar het is wel een ijsstaart.
Mijn vriend komt uit Limburg, ik heb laatst voor onze verjardag 2 Christoffeltaarten gemaakt, heerlijk, normaal maakte ik altijd ijsstaarten met bokkebootjes, maar deze is toch wel lekkerder