1

Onderwerp: fondant blijft zo kleverig en zo...

Hai,

Gisteren een prinsessentaart gemaakt en een 'gewone' ronde, waarvan ik straks wel foto's zal plaatsen, staan nu nog op het kaartje.
Maar even een vraag over fondant:
* op de taart heeft het de neiging om nogal kleverig te worden. Wat kun je hier aan doen? (ik heb al een botercreme gebruikt zonder toevoeging van water, dus alleen roomboter, poedersuiker en vanillesuiker)
* als tijdens het werken met het fondant de handel erg droog wordt doordat je maar met poedersuiker blijft strooien, kun je dan een paar druppels water er door heen gooien?
* ik had de witte Ballina Paste-to-Cover Cakes 'chocolate' , maar zjin mijn smaakpapillen nou werkelijk zo aangetast? (keelontsteking) Niemand bij ons proefde echt een chocoladesmaak; ja heel erg vaag in de verte, om de hoek, en dan nog 20 km verder...

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Niels.

Groetjes, Niels.
Wil je onze taarten zien? Bezoek dan: http://www.nisastaarten.nl

2

Re: fondant blijft zo kleverig en zo...

Hoi Dracul,
Ik zou nooit water erdoor doen want dan gaat het juist plakken. Ik gebruik water als lijm zeg maar. Tegen het plakken kan je inderdaad poedersuiker gebruiken of crisco. Bij mij wordt het fondant nooit echt droog. Als ik klaar ben met fondant pak ik het gelijk goed in in folie en dan droogt het niet uit. Misschien de volgende keer als het droog is nog even goed doorkneden.

Re: fondant blijft zo kleverig en zo...

Hoi Debbie,

Jouw punt wat water betreft snap ik hoor, maar wat nu als juist je fondant te droog wordt, doordat er veel poedersuiker is opgenomen door het fondant? Doorkneden zou misschien kunnen helpen, maar dan moet je voor het uitrollen juist weer poedersuiker gaan gebruiken, waardoor het per saldo nog droger zal worden (met alle scheurgevaren vandien).

Groetjes,

Niels.

Groetjes, Niels.
Wil je onze taarten zien? Bezoek dan: http://www.nisastaarten.nl

4

Re: fondant blijft zo kleverig en zo...

Je fondant wordt extra plakkerig als je v

Groetjes, Carin
If at night you cannot sleep, count your blessings instead of sheep

Re: fondant blijft zo kleverig en zo...

Als de fondant te droog wordt dan zeker geen water gebruiken maar crisco. Beetje op je handen smeren en je fondant flink doorkneden. Uitrollen op crisco is dan ook een veel beter idee, en een stuk minder plakkerig.
Voor mij is de remedie tegen plakkerige marsepein (met heet weer) ik meng het met fondant, dat heeft toch minder de neiging om erg te plakken. En als het opdroogt is het ook droog en blijft het niet plakkerig.

Mijn taartjes zijn ook te zien op: http://mamasas.mijnalbums.nl/

6

Re: fondant blijft zo kleverig en zo...

Ballina blijft weliswaar wat zachter, is mijn ervaring, maar niet plakkerig, maar je zegt "op de taart", dus dat is nadat je het erover heen hebt gedaan en niet tijdens het uitrollen? Misschien even laten staan, dat het licht droogt?

Als je veel poedersuiker nodig blijkt te hebben, is het misschien wat om op tafelzeil te werken? Dan hoef je niet te draaien en dan kun je het er in

Maar het zal wel iets van suiker zijn - Bløf
Happy Baking, webwinkel en winkel in Den Haag

Re: fondant blijft zo kleverig en zo...

Hoi Sas,

Cisco? Is dat iets olie-achtigs? Waar kan ik dat dan kopen? Ik geloof niet dat mijn AH dat heeft.
Uitrollen op crisco? Je ondergrond daarmee imsmeren, bedoel je?
De Ballina fondant bleef overigens met name nogal klef; de lila van de webshop, had dat minder, maar was op een gegeven moment wat te droog om nog te kunnen verwerken.
Bedankt trouwens voor je reaktie!

Groetjes,

Niels.

Groetjes, Niels.
Wil je onze taarten zien? Bezoek dan: http://www.nisastaarten.nl

Re: fondant blijft zo kleverig en zo...

Hoi Niels,

Crisco kun je bij de toko kopen of bij een speciaalzaak voor taarten. Het is een plantaardig wit vet. Je smeert er inderdaad de ondergrond mee in en dan rol je daarop het fondant uit.

Groetjes, Sas

Mijn taartjes zijn ook te zien op: http://mamasas.mijnalbums.nl/

9

Re: fondant blijft zo kleverig en zo...

Hoi Niels,

Je kunt ipv crisco ook wat eiwit toevoegen aan je fondant als het echt te droog is. Vaak is het door een paar keer goed te kneden alweer goed overigens. In de webshop verkopen we trouwens wel Trex, dat is hetzelfde als Crisco, namelijk een "shortening" ofwel plantaardig vet. Helaas is het alleen op dit moment even tijdelijk uitverkocht :S we krijgen het begin juli weer binnen.

Groetjes, Inge

Groetjes, Inge
Deleukstetaartenshop & Taartopmaat

10

Re: fondant blijft zo kleverig en zo...

ipv crisco kun je ook een beetje gehard frituurvet nemen, van die blokken zeg maar.
Ik geloof dat crisco vooral gebruikt wordt omdat het heel wit is en omdat er geen "slechte" vetten in zitten. Maar als het alleen gaat om een beetje op je handen voor het doorkneden van je fondant voldoet frituurvet ook prima, is mijn ervaring. Voordeel is dat je het in elke super kunt kopen.

Kijk ook voor De TaartenAgenda 2014 op www.lilotaart.nl !