1

Onderwerp: Marsmallowfondant, hellup!

Wat is de gouden tip bij het maken van de marsmellowfondant?!? Ik heb het vanavond geprobeerd en het bleef maar plakken aan mijn vingers, als ik ergens een hekel aan heb..Mijn vriend moest er aan te pas komen om poedersuiker bij te strooien om mijn handen van elkaar te halen (grrr:x). Ik heb een zak gekocht bij de Makro. Deze zijn m.n. te gebruiken voor boven het vuur, heb ik dan de verkeerde gekocht? alle marsmellows kun je toch boven vuur houden?
Ik vond het ook erg moeilijk om te kneden toen het niet meer plakte, ook kleuren duurde heel lang voordat de kleur mooi was. Dus wat is nou de truuk??

De Taartatelier en workshopruimte in Deventer, Zutphen, Apeldoorn en Raalte (Lettele, spanjaardsdijk 92B). http://www.zoetenzodeventer.nl. en  https://www.facebook.com/ZoetenZoDeventer

2

Re: Marsmallowfondant, hellup!

Hoi Marije,

Zolang het nog zo erg aan je handen plakt kan je alleen nog maar meer poedersuiker toevoegen. Zorg gewoon dat je het vantevoren in een bak met een lepel erin klaarzet, dan kan je het zelfs met vieze handen zelf pakken.

Als het op een gegeven moment stevig genoeg aanvoelt (moet je een paar keer doen, dan merk je het vanzelf, maar ongeveer iets slapper dan gewone fondant) kan je het even laten rusten. Als het verder afkoelt wordt het namelijk nog steviger.

Als je het gaat verwerken en het plakt nog teveel kan je wat crisco (of zo'n blok plantaardig frituurvet kan ook) aan je handen en op je werkblad smeren. Dat helpt goed tegen het plakken en maakt meteen je fondant iets soepeler.

Wat kleuren betreft kan het ook nog wel eens helpen om het even te laten liggen, dan wordt de kleur vaak nog wat sterker.

Ik hoop dat het de volgende keer wel goed gaat! Ik vind het zelf ideaal spul, fijner dan de gekochte mmf.

Mijn online fotoalbum: http://lonnes.mijnalbums.nl 
Mijn facebook pagina: http://www.facebook.com/BakLonnes

3

Re: Marsmallowfondant, hellup!

dankje, ik ga het dan nog een keer proberen, ik heb namelijk nog een hele zak over. is het handiger om kleurstof bij het water te doen of nadat het balletje is dan te kleuren. dat laatste heb ik dus gedaan, maar ik moest erg veel kleurstof bij voegen, het leek wel of het niet pakte. heeft iemand hier ervaringen mee en kan mij verder helpen?  Alvast bedankt.

Groetjes marije

De Taartatelier en workshopruimte in Deventer, Zutphen, Apeldoorn en Raalte (Lettele, spanjaardsdijk 92B). http://www.zoetenzodeventer.nl. en  https://www.facebook.com/ZoetenZoDeventer

4

Re: Marsmallowfondant, hellup!

JAAA ik vind het ook een heel plakkerig gedoe hoor, zo zelf maken. ik heb de laatste keer het de keukenrobot laten doen, veel leuker. maar er bleef wel veel aan de pot kleven. blijkbaar gaat het kleuren veel beter als je de kleurstof idd bij het water voegt.

en nog een tip, als hij te hard geworden is door in de kast te liggen, paar secondjes in de magnetron.

website : www.detaartenfee.be
het boek van de taartenfee verschijnt op 1 november 2010

5

Re: Marsmallowfondant, hellup!

Ja, ik gebruik (gebruikte) dan meer het recept met originele ingredienten, maar dat plakken is hetzelfde. Ik deed het op den duur anders, bij het vloeibare goedje de kleurstof toevoegen en poedersuiker toevoegen tot roeren wat zwaar word. Dan in een diepe kom, een laag poedersuiker zeven en in een kuil je plakkerige goedje gooien. dan met je handen omscheppen, blijf zolang mogenlijk met je handen van het kleverige gedeelte af, je zal zien dat het beter gaat. Succes. :)

6

Re: Marsmallowfondant, hellup!

Hoi,

Ik heb hetelf nog nooit gedaan maar sta wel op het punt......
Misschien kun je hier eens kijken:
http://www.cakecentral.com/article47-Ho … t-MMF.html

Ik hoop dat "ons" forum en deze site over een tijd tot net zoiets als die van Cake Central zal gaan uitgroeien
(Marianne..hoe vaak moet je ons dan gaan verhuizen ? ;-) )
Er staan zo veel goed voorbeelden en foto's in....vind het een super-site (bijna net zo leuk als deze :)

7

Re: Marsmallowfondant, hellup!

Ik ga het van de week nog een keer proberen, ben benieuwd of het lukt zonder sticky vingers en zonder mijn vriend ;)

De Taartatelier en workshopruimte in Deventer, Zutphen, Apeldoorn en Raalte (Lettele, spanjaardsdijk 92B). http://www.zoetenzodeventer.nl. en  https://www.facebook.com/ZoetenZoDeventer

8

Re: Marsmallowfondant, hellup!

zucht...of zoalsl velen zeggen...Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...
Ik krijg die mmf niet gerold...het blijft plakken terwijl het toch niet steviger moet.
Zelfs op een siliconen-mat plakt het meteen muurvast als ik ga rollen.

Vind het zoooooooo jammer want de smaak is best goed en ik denk dat veel kinderen het lekkerder vinden dan de gewone fondant.

Rollen jullie het allemaal uit met poedersuiker ? (dat doe ik met de gewone fondant/marsepein nooit)

9

Re: Marsmallowfondant, hellup!

ik maak ook regelmatig mmf, en ik heb gemerkt dat crisco (of gewoon plantaardig frituurvet, dat gebruik ik) veel beter werkt tegen plakken.
Ik koop ook wel fondant bij de bakker, daar werkt het vet weer heel slecht bij, dan gebruik ik juist poedersuiker.
Maar in ieder geval vind ik bij mmf het vet tegen plakken echt een uitkomst.

Mijn website: Presentaart

10

Re: Marsmallowfondant, hellup!

bedankt...ga ik dat even proberen ...aanhouder wint zeggen ze ;-)

11

Re: Marsmallowfondant, hellup!

misschien een domme vraag, maar hoe maak je marshmallowfondant en gebruik je het voor de bekleding of i.p.v bijvoorbeeld royal icing?

een beginneling...

12

Re: Marsmallowfondant, hellup!

Hoi Anneke,

Je gebruikt het als bekleding en je kan het recept hier op het forum onder recepten vinden.

En voor iedereen:
Afgelopen weekend heb ik met twee verschillende marshmallows mmf gemaakt om het verschil uit te proberen. De ene was met Frisia mms (AH, Xenos) die ik meestal gebruik en de andere was met spekken die ik bij Kruidvat had gehaald. De Kruidvat spekken voelen iets zwaarder en minder 'fluffy' aan.
De mmf met frisia was zoals ik hem natuurlijk gewend ben, klein beetje plakkerig maar goed op te lossen met wat Crisco of poedersuiker. Verder heel fijn om te verwerken.
De kruidvat mms maakten een veel plakkerige mmf. Even stevig, maar het blijft gewoon plakken. Ook met Crisco. Poedersuiker kan het waarschijnlijk wel minder plakkerig maken maar dan wordt het ook te hard om goed mee te kunnen werken.

Dus voor degenen die het geen fijn spul vinden: probeer eens een ander merk marshmallows!

Mijn online fotoalbum: http://lonnes.mijnalbums.nl 
Mijn facebook pagina: http://www.facebook.com/BakLonnes

13

Re: Marsmallowfondant, hellup!

Nou Lonnes...bedankt voor deze reactie...dat geeft de burger weer moed...
Ik had namelijk stiekem de mmf al van mijn lijstje geschrapt want het bleef een plakkerige ramp !!!

Ik had nog een zak "Chrismas Mallows"liggen uit het kerstpakket van vorig jaar en die zijn allemaal wit. Made in Belgium (sorry Belgen :o )
Mischien ga ik het dan toch maar een tweede kans geven en koop ze bij de Xenos.

Nog iemand anders die goedwerkende MM weet ?

14

Re: Marsmallowfondant, hellup!

Die van Princes werken bij mij heel goed. Het zit in een donker blauwe zak met een raampje. Er zitten rose en witte in en ik had ze gekocht bij de Vomar en Supercoop. Het wordt idd eerst plakkerig, maar dam moet je gewoon meer poedersuiker blijven toevoegen.

Succes!
Groetjes, Jos

15

Re: Marsmallowfondant, hellup!

Nee, in mijn geval gaat meer poedersuiker niet helpen ...dan wordt het beton vrees ik :D