Inderdaad "moet" zulk deeg een dagje intrekken, dan wordt de smaak een stuk beter.
Als je een speculaasplank flink bestrooit met meel (daar zie je op de koekjes na het bakken echt niets meer van) dan komen ze er een stuk beter uit. Dus niet te zuinig, je hoef niet bang te zijn dat je de resten later nog ziet.
Deeg strak in de vorm drukken, vorm omkeren (dan moet het nog wel even blijven plakken) en zo vlak mogelijk op je aanrecht ze eruit slaan. Of als je mazzel hebt vallen ze er zo al uit.
Zorg ook dat je zo koud mogelijk werkt, als het deeg te warm wordt dan wordt het te zacht waardoor ze uit elkaar vallen en te plakkerig waardoor ze in de vorm blijven plakken! Doe het bij voorkeur in stukken deeg, alleen iedere keer een stuk uit de koelkast halen voor een paar koeken en dat even kneden tot het net soepel genoeg is.
Oja, voor speculaas is Zeeuwse bloem het beste (bij de betere molenaar ook elders in het land te krijgen hoor)...