1

Onderwerp: Kwaliteit marsepein en andere vraagjes

Hoi,
Ben even benieuwd: waar komt het verschil in marsepein door? Even uitleggen: ik had uit Noorwegen marsepein meegenomen, en ook eens op de markt hier gekocht. Beiden zijn erg lekker van smaak, maar moeilijk te bewerken. Erg stug en erg plakkerig. De marsepein die ik bij Inge en Marianne bestel, werkt super, is soepel en plakt niet. Weten jullie waardoor die verschillen komen? Ik zag op het etiket van Inge staan: rolkwaliteit en 1:3. Is dit de verhouding vocht/suiker of amandelen/suiker? Het is geen dringende vraag hoor, ben gewoon benieuwd.

Verder wilde ik nog vragen of er ook een alternatief is voor botercreme. Ik bedoel dus om de taart mee te bestrijken voordat er marsepein op gaat, dus niet zozeer als vulling. Mijn familieleden vinden de botercreme toch een beetje boterig (ik vond het overigens wel meevallen). Ik weet dat jam een optie is, maar dit maakt het weer zoeter. Bestaat er misschien nog een alternatief?

Dat was het weer!
Groetjes, Car

Groetjes, Car 
Uno per Uno Workshops

2

Re: Kwaliteit marsepein en andere vraagjes

Hai Car,
Volgens mij gaat het wat betreft marsepin vooral om de verhouding van de amandelen en suiker. Maar ik denk dat Inge dat je gespecialiseerder uit kan leggen. Ik gebruik volgens mij altijd 1:2, kleine pakjes uit Duitsland, gelukkig woon ik dicht bij de grens.
Wat betreft de botercreme om te maskeren, misschien dat je de taart ook kunt abrikoteren (bestrijken met verwarmde abrikozenjam) om de marsepein te doen laten plakken. Daar kun je echter niet de oneffenheden mee wegstrijken of de taart "recht" maken (ik snij nogal scheef vaak, hoe doen al die andere "rechte" snijders dat toch?). Ik heb ook wel eens gehad met geel gekleurd marsepein dat je de taart erdoor zag schijnen, de kleur marsepein is dan dus ook wel handig om aan te passen...
Groetjes
Marianne2

3

Re: Kwaliteit marsepein en andere vraagjes

Hoi Car en Marianne,

Het laagje botercr

4

Re: Kwaliteit marsepein en andere vraagjes

Hoi Evelien,

Even over die taartenzaag waar jij het over hebt... ik heb er ook een keer

Mijn online fotoalbum: http://lonnes.mijnalbums.nl 
Mijn facebook pagina: http://www.facebook.com/BakLonnes

5

Re: Kwaliteit marsepein en andere vraagjes

Hallo allemaal,

Over de marsepein: het is zo dat de marsepein die we verkopen in de webshop volgens de Lübecker methode wordt gemaakt, dit betekend dat de marsepein tijdens de productie wordt verhit en dit levert belangrijke voordelen op voor de houdbaarheid, hygiëne en plasticiteit.

Verder wil de verhouding inderdaad zeggen de hoeveelheid amandelen:suiker, dus in ons geval 1 deel amandelen op 3 delen suiker. Hierdoor is het bijv. iets blanker dan de marsepein die 1: 1,5 of 1:2 is, maar het blijft marsepein kleur (amandelwit). De smaak is ook iets minder sterk, maar wil je het echt verschil zien en proeven moet je echt die 3 verhoudingen naast elkaar zien.

Naast rolkwaliteit bestaat er dus ook "vormkwaliteit". Deze marsepein is meer om zo op te eten in bijv. deze tijd (Sinterklaas) en de marsepein is dan ook "brokkeliger" het smelt als het ware (valt uiteen) in je mond. Daardoor is ze echt minder/niet geschikt om uit te rollen.

Over die zaagjes, we zijn bezig om die ook in de webwinkel te gaan aanbieden. Ik werk er zelf ook mee en ze zijn reuze handig! Zodra ze er zijn laat ik het weten!

Groetjes, Inge

PS Probeer eens met de abrikozengelei! Dat is heel makkelijk te maken en het gaat ook prima. Strijk het er echter wel warm op, dat gaat het beste.

Groetjes, Inge
Deleukstetaartenshop & Taartopmaat

6

Re: Kwaliteit marsepein en andere vraagjes

Hoi,

Over het gebruik van het zaagje:
De zijkanten van je cake kunnen soms wat harder zijn. Je moet dan oppassen dat je zaagje niet breekt. Ik help dan een beetje door met een mes even een inkeping te maken. Vervolgens moet je het zaagje zijwaarts bewegen. Niet te hard naar voren duwen. Laat het zaagje het werk doen. Dus veel zijwaartse bewegingen en dan kun je heel makkelijk door de taart heen komen. Ik heb bij cursisten ook gemerkt dat bepaalde cakesoorten gewoon te stijf zijn voor het zaagje. Met name volkorencake is vrij "hard".

Succes ermee

Groetjes Peronne

Groetjes Peronne
www.tijdvoortaart.nl

7

Re: Kwaliteit marsepein en andere vraagjes

Hoi Lonneke,

Ja precies zoals Peronne zegt, vooral niet te hard tegen je zaag duwen, maar veel heen en weer bewegen (net als een echte zaag trouwens). Bovendien houdt ik de taart met een opengespreide hand plat op de bovenkant vast, zodat ik de druk zoveel mogelijk verdeel en niet een stuk afbreek. Als de zaag eenmaal goed grip heeft, leg ik mijn andere hand tegen de zijkant van de taart om hem niet weg te laten glijden. Je hoeft dan haast geen kracht meer te zetten. Ik heb er alleen nog biscuitdeeg mee gesneden trouwens.

Groetjes Evelien

8

Re: Kwaliteit marsepein en andere vraagjes

Hoi Peronne en Evelien,

Is jullie zaagje ook gemaakt van gewoon glad ijzerdraad? Of meer van gedraaid/geribbeld draad? In ieder geval heb ik morgen reden om het nog een keer te gaan proberen. Mijn zoontje is afgelopen maandag (jaja, op 5 december) 5 geworden en zaterdag komt de familie op visite. Dus ik ga proberen om een kasteeltaart voor hem te maken. Voor zijn verjaardag heeft hij namelijk van ons een mooie ridderkamer gekregen.

Groetjes,

Lonneke

Mijn online fotoalbum: http://lonnes.mijnalbums.nl 
Mijn facebook pagina: http://www.facebook.com/BakLonnes

9

Re: Kwaliteit marsepein en andere vraagjes

Hoi Lonneke,

Mijn zaagje heeft een beetje geribbeld draad (2 zelfs) die ik in hoogte kan veranderen. (Bij Oldenhof gekocht.)

En nog even terug naar de marsepein: Bij het Kruidvat verkochten voor de sinterklaas marsepeinen aardappels (200g voor €0,99), waar alleen een beetje cacao op zit. Ik had ze voor de petits fours gebruikt. De rolkwaliteit is prima! Ik ga morgen kijken of ze er nog zijn. Dan neem ik meteen een paar kilo mee. HAhaha

Groetjes Evelien

10

Re: Kwaliteit marsepein en andere vraagjes

Hoi Lonnes,

Mijn zaagje is gewoon glad en werkt prima. Heel veel succes met de kasteeltaart en ik ben benieuwd naar het resultaat.

Groetjes Peronne

Groetjes Peronne
www.tijdvoortaart.nl

11

Re: Kwaliteit marsepein en andere vraagjes

2 jaar geleden heb ik ook eens de overgebleven marsepeinen figuren van het sinterklaasfeest (muis, appel, peer, goudvis) gebruikt om uit te rollen over een taart voor mijn dochters verjaardag met kerst. Ging ook heel erg goed. Ook daar zal dus weer verschil in zitten.

Groetjes,
Mirjam

If life gives you lemons, make lemoncurd.

12

Re: Kwaliteit marsepein en andere vraagjes

Bedankt voor al jullie reacties! Het is me duidelijk!
Groetjes, Car

Groetjes, Car 
Uno per Uno Workshops