Onderwerp: Jamie Oliver: NYC-Cheesecake
Van de week voor het eerst een cheesecake gemaakt, erg lekker.
Voor 10-14 pers
350 gr biscuitjes (wel erg dikke bodem, ik doe de volgende keer iets minder)
120 gr ongezouten boter, gesmolten
900 gr magere of light kwark
150 gr kristalsuiker
5 grote eieren
sap van 6 limoenen (ongeveer 1 1/4 dl)
geraspte schil van 1 limoen
Voor de merengue
3 grote eiwitten
110 kristalsuiker
40 gr gedroogde kokos
Verhit de oven tot 160 C. Gasoven 2 1/2. Vet een ronde vorm van 24 cm in. Doe de biscuitjes in de keukenmachine en maal ze tot fijne kruimels. (als je geen machine heb, kan het ook in een theedoek, met je deegroller) Meng er daarna de gesmolten boter door. Spreid het mengels gelijkmatig uit in de vorm, goed aandrukken. Zet de vorm in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
Mix de kwark glad en voeg er geleidelijk de suiker bij. Voeg de eieren er één voor één bij. Giet het limoensap erbij en laat de machine nog even draaien tot alles goed gemengd is. Maak je geen zorgen als het mengsel een beetje dun is, dat is de bedoeling. Giet de vulling op de bodem. En zet de taart 45 tot 55 min in de oven- je wilt dat de cheesecake nog een beetje lobbig is in het midden. Haal de taart uit de oven en laat hem 15 min afkoelen. Verhoog de oven naar 220C, gasovenstand 7.
Klop de eiwitten in een vetvrije kom tot het schuim in zachte pieken blijft staan. Voeg geleidelijk de suiker toe en blijf kloppen tot er een dik glanzend mengsel ontstaat. Spatel er ten slotte de kokos er doorheen. Schep dit mengsel op de afgekoelde taart en spreid het met de achterkant van een lepel tot aan de rand uit zodat het de kwark geheel afdekt. De laag moet ong 1 á 2 cm zijn.
Zet de taart nog ongeveer 5 cm in de oven tot de merengue goudbruin en wordt en krokant aanvoelt.
Laat de taart afkoelen en zet hem een paar uur in de koelkast (heel belangrijk) Haal hem voorzichtig uit de vorm en strooi er limoenrasp overheen. Ook heel lekker met mango, aardbeien en frambozen.
Machteld. www.taartjesindepipowagen.com