Onderwerp: Advies gevraagd!
Ben nog steeds op zoek naar lekkere abrikozen vulling. Na wat zoekwerk en tips van jullie kwam ik op deze variatie:
1 laagje abrikozenvulling
1 laagje gesmolten chocolade
1 laagje abrikozen/slagroom vulling
Hieronder staat het recept van de vullingen. Maar nu denk ik erover om de slagroomvulling te vervangen door een abrikozen/botercreme vulling.
Zou dat kunnen bij dit recept, en heb je dan de gelatine nog nodig? Hoewel de slagroom me lekkerder lijkt, is de botercreme natuurlijk praktischer. Er is overigens wel een prima koele ruimte in dat huis in Noorwegen. Voor welke variatie zouden jullie kiezen??? Ik wil dit weekend even de vullingen testen trouwens, leek me wel verstandig :-)
Dit is de eerste vulling:
Ingredients:
2 (6 oz.) packages dried apricots
1 1/2 cups water
2 teaspoons Grand Marnier (optional)
1 tablespoon lemon juice
1/2 - 3/4 cups granulated sugar
In small saucepan place apricots and water and allow to stand, covered, 2 hours. Simmer 20 minutes on very low heat, tightly covered or until apricots are soft. Puree along with any remaining liquid in a food processor fitted with a steel blade. Add Grand Marnier, lemon juice and sugar, mix with several on-off turns. If desired, for a sweeter filling add more sugar.Yields: Filling for 9 in. cake.
Dit is de slagroomvulling:
INGREDIENTS:
1 (.25 ounce) package unflavored gelatin
1/4 cup cold water
1 1/2 cups dried apricots, chopped
2 tablespoons lemon juice
1 cup confectioners' sugar
1/4 teaspoon salt
1 cup heavy cream, whippedDIRECTIONS:
Heat apricots by placing them in a bowl, cover with water, and microwave on high for about 10 minutes or until the water is absorbed. Soften gelatin in the cold water. Blend apricots into the gelatin. Add lemon juice, sugar and salt and mix. Chill until slightly thickened (about 1 hour).
Whip the cooled apricot mixture until frothy. In a separate bowl, whip the cream until soft peaks form. Fold the whipped cream into the apricot mixture.
Split cake into 2 or 3 layers. Fill between layers, and frost side and top. Chill overnight.
Uno per Uno Workshops