Ik wil hier toch even wat aan toevoegen, want alcohol verdampt nooit helemaal, ook iet na koken. Er blijft altijd wat achter:
Alcohol verdampt gedeeltelijk in een gerecht, dit gerecht moet dan wel het kookpunt hebben bereikt. Maar nog belangrijker is het aantal minuten dat het gerecht kookt of pruttelt, want alcohol verdampt nooit helemaal bij het koken. Het verdampingspercentages hangt ook af van de manier van koken. Ook geldt: hoe meer alcohol in het gerecht gaat, hoe meer alcohol er achter blijft.
Manier van koken en verdampingspercentage van de alcohol:
Even laten koken: 15%
Flamberen: 25%
15 minuten laten pruttelen: 60%
1 uur laten koken: 75%.
Bij het schilderen met alcohol gebruik je maar enkele druppels, maar dat is dan wel alcohol met een hoog alcoholpercentage. Daar blijft dus ook meer van achter. Dus als je, om wat voor reden dan ook, geen alcohol wilt gebruiken, zou ik met water schilderen.
Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaatwww.facebook.com/cakebym