1

Onderwerp: buiten de koelkast frambozen mousse????

kan dat?

Ik zou heel graag frambozenmousse maken voor in de verjaardagstaart van mijn dochter.

Echter zal de taart wel een poos buiten de koelkast blijven,
dus kan ik niet de standaard mousse met slagroom maken.


Iemand een suggestie???.......

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

2

Re: buiten de koelkast frambozen mousse????

botercreme van de mix gebruiken met daar doorheen patidess framboos?
Is weliswaar geen mousse, maar het is niet zo bederfelijk als de echte mousse.

taartenvanirma.simpsite.nl
Alles kan, behalve omhoog vallen, dat is onmogelijk...

3 Laatst bewerkt door Siena (24-10-2012 19:40)

Re: buiten de koelkast frambozen mousse????

bedankt voor je hulp,
het is inderdaad geschikt buiten de koelkast,

echter is de andere vulling een mbc met patidess smaakje,
en op deze wijze zou je dus alleen bc vullingen hebben.

Ik ben daar niet zo gek op,
vandaar dat ik graag de andere vulling met echte frambozen wil.

Dus een laag frambozen creme, en een laag merengue botercreme met witte chocolade patidess.



maar hoe maak je een fruit creme zonder boter en/ of slagroom???

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

4

Re: buiten de koelkast frambozen mousse????

Jam van maken, of gewoon vers fruit of gepureerd fruit als vulling ertussen

De nieuwe Trigger Arrow --> www.triggercars.eu www.facebook.com/triggercars
Mijn mooi verzameling sneeuwbalbolletjes --> www.facebook.com/sneeuwbalbolletjes

5

Re: buiten de koelkast frambozen mousse????

Ja, denk dat dat de beste optie is inderdaad.

Ik pieker er nog heel even over, ga zaterdag de taart maken.

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

6

Re: buiten de koelkast frambozen mousse????

de frambozenpasta van geloof ik het merk hero is ook erg lekker. is jam zonder stukjes.

7 Laatst bewerkt door kokkie (25-10-2012 07:42)

Re: buiten de koelkast frambozen mousse????

En flink wat frambozenjam door een deel botercreme mixen? Doe ik ook wel eens met aardbeienjam, en dat gaat ook prima. Heb je tóch een soort creme...

Groetjes Wendy
Morgen maar weer eens géén SAS-dag...

8

Re: buiten de koelkast frambozen mousse????

Siena schreef:

Dus een laag frambozen creme, en een laag merengue botercreme met witte chocolade patidess.

maar hoe maak je een fruit creme zonder boter en/ of slagroom???

:think: waarom met patidess?? gewoon wat witte choc smelten en erdoor doen :9
Geldt ook voor frambozen :Y Pureren die dingen en door je mbc doen: :9  :9

Fruitcrème zonder boter lijkt me idd jam of saus van frambozen :)

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

9

Re: buiten de koelkast frambozen mousse????

Je hebt bij een aantal grote winkels doosjes met diepvriesframbozen. Dit als laag gebruiken?

www.cakelady.nl
regio Zaanstad / 't Gooi / Arnhem / Zevenaar

10

Re: buiten de koelkast frambozen mousse????

Carien schreef:
Siena schreef:

Dus een laag frambozen creme, en een laag merengue botercreme met witte chocolade patidess.

maar hoe maak je een fruit creme zonder boter en/ of slagroom???

:think: waarom met patidess?? gewoon wat witte choc smelten en erdoor doen :9
Geldt ook voor frambozen :Y Pureren die dingen en door je mbc doen: :9  :9

Fruitcrème zonder boter lijkt me idd jam of saus van frambozen :)


ehm... ja... daar zeg je wat... waarom met patidess????
omdat ik er totaal niet aan gedacht heb dat je er ook wellicht gesmolten witte chocolade door kunt doen  :s

Bedankt voor het idee! Heb je tips voor de verhoudingen?
(hoeveel gram witte choco bij hoeveel mbc?)

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

11

Re: buiten de koelkast frambozen mousse????

versie Annette52:
250 gram roomboter(zacht)
250 cc slagroom
250 gram witte chocolade.

Slagroom tegen de kook.
Van vuur af en choco erdoor.
Boter smeuïg roeren.
Dan de afgekoelde choco slagroom mengsel erdoor kloppen 10 minuten.
Indien als vulling (Minder zwaar en vet) nog 250 gram banketbakkers room erdoor kloppen.

Versie DLT

•    200 gr witte chocolade
•    200ml slagroom
250 gr roomboter


Werkwijze
•    De room laten koken en de chocolade in een kommetje doen
•    Als de room kookt die over de chocolade gieten en een beetje roeren tot alles opgelost is
•    Dit alles laten afkoelen
•    De boter tot room mixen en de afgekoelde room en chocolade er langzaam bijgieten
Na nog een tijdje op hogere snelheid mixen

Je kan er nog poedersuiker onderdoen om hem nog zoeter te maken maar dat doe ik niet. Je kan hem in principe dadelijk gebruiken om te spuiten of tussen de taarten te doen.
**********
dit heb ik op m'n compu opgeslagen :)

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

12

Re: buiten de koelkast frambozen mousse????

en dit ook nog :rolleyes:  ;)

meringuebotercreme met chocola
Ik doe op 250 gram boter altijd 200 gram witte chocolade. Daar vond ik altijd wel een goede witte chocolade smaak aan zitten.

Ik doe ongeveer 100 gr puur door 650 gr bc (gemaakt met 100 gr mix).
Met melkchocolade doe ik wat meer (150 ofzo) en met witte chocolade nog meer .

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

13

Re: buiten de koelkast frambozen mousse????

Super bedankt Carien!

Ik ga als eerste de witte choco variant proberen,
ben erg benieuwd!

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

14 Laatst bewerkt door Siena (27-10-2012 19:38)

Re: buiten de koelkast frambozen mousse????

ik heb een receptje gevonden voor rode vruchten mousse zonder slagroom,

Recept:

250-300 g rode vruchten (rode besjes, frambozen, bramen, aardbeien, etc).
2     eiwitten
1 blaadje    gelatine
Suiker     naar smaak (25-30 gram schat ik)


Hulpmiddelen
Zeef, pan, garde/klopper

Voorbereiding
Week de gelatine in een bakje water
Kook de vruchten met de suiker tot alle vruchten `gesprongen` zijn onder voortdurend roeren op zacht vuur. Proef of de saus zoet genoeg is naar eigen smaak evt meer suiker toevoegen.
Passeer de saus door een zeef zodat ook de dikke drab in de saus zit maar de pitjes achterblijven. Je hebt tussen de 200-250 ml saus.
Houd de saus van het vuur en roer er de uitgeknepen gelatine doorheen. Laat rusten

Bereidingswijze
Klop de eiwitten in een schone kom (met azijn+zout vetvrij gemaakt) tot een dik wit schuim. Je moet hem op zijn kop kunnen houden zonder dat het schuim eruit loopt.

Roer de saus nog even goed door.
Schep voorzichtig de eiwitten erdoor totdat de mousse gelijkmatig dik en luchtig is. Klop niet op de rand af om zo min mogelijk lucht verloren te laten gaan.
Schep in kommetjes/schaaltjes/1 grote bak.
Zet in de koelkast voor een paar uur totdat de mousse hard genoeg geworden is.


kan ik dan de eiwitten vervangen door eiwitpoeder?

(ik houd niet zo van rauw ei eten namelijk)


Oja, en wat denken jullie,

er staat alleen 'laat rusten' niet hoe lang,
gewoon tot het afgekoeld is lijkt me? of zie ik dat verkeerd?

iemand hier ervaring mee?

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

15

Re: buiten de koelkast frambozen mousse????

Eiwitpoeder is veiliger, maar kan een beetje muf smaken. Ik denk dat de smaak van je vruchten dit wel overstemt hoor.
Laten rusten is inderdaad gewoon afkoelen.
Dit doet me een beetje denken aan haagse bluf, eiwitten met bessensap erdoor. Om het eiwit nog steviger te maken, zou je er op het laatst wat suiker of hete suikerstroop door kunnen kloppen. Anders vrees ik dat het gewicht van je taart het schuim laat inzakken.

Tieneke

16

Re: buiten de koelkast frambozen mousse????

Tieneke:

bedankt voor je reactie!
Hier heb ik heel veel aan :Y , super.

Om te voorkomen dat de taart het schuim laat inzakken, zou ik toch een dijkje kunnen spuiten?...

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

17

Re: buiten de koelkast frambozen mousse????

Siena schreef:

Tieneke:

bedankt voor je reactie!
Hier heb ik heel veel aan :Y , super.

Om te voorkomen dat de taart het schuim laat inzakken, zou ik toch een dijkje kunnen spuiten?...

Een dijkje kan wel, maar eiwitschuim is niet heel sterk van zichzelf. Ik vrees dat als je er een laag biscuit boven legt, dan het schuim dat niet kan houden, zeker niet met een laag marsepein of fondant eroverheen. Ik zou het echt verstevigen, bijvoorbeeld met suiker, hete suikerstroop of eerst verwarmen zoals de merinque-botercreme maakt. Of misschien moet je dat laatste gewoon doen en dan je vruchten(saus) erdoor.

Ik hoor wel wat het geworden is en hoe het uitpakte allemaal.

Tieneke

18

Re: buiten de koelkast frambozen mousse????

Siena schreef:

ik heb een receptje gevonden voor rode vruchten mousse zonder slagroom,

Recept:

250-300 g rode vruchten (rode besjes, frambozen, bramen, aardbeien, etc).
2     eiwitten
1 blaadje    gelatine
Suiker     naar smaak (25-30 gram schat ik)


Hulpmiddelen
Zeef, pan, garde/klopper

Voorbereiding
Week de gelatine in een bakje water
Kook de vruchten met de suiker tot alle vruchten `gesprongen` zijn onder voortdurend roeren op zacht vuur. Proef of de saus zoet genoeg is naar eigen smaak evt meer suiker toevoegen.
Passeer de saus door een zeef zodat ook de dikke drab in de saus zit maar de pitjes achterblijven. Je hebt tussen de 200-250 ml saus.
Houd de saus van het vuur en roer er de uitgeknepen gelatine doorheen. Laat rusten

Bereidingswijze
Klop de eiwitten in een schone kom (met azijn+zout vetvrij gemaakt) tot een dik wit schuim. Je moet hem op zijn kop kunnen houden zonder dat het schuim eruit loopt.

Roer de saus nog even goed door.
Schep voorzichtig de eiwitten erdoor totdat de mousse gelijkmatig dik en luchtig is. Klop niet op de rand af om zo min mogelijk lucht verloren te laten gaan.
Schep in kommetjes/schaaltjes/1 grote bak.
Zet in de koelkast voor een paar uur totdat de mousse hard genoeg geworden is.


kan ik dan de eiwitten vervangen door eiwitpoeder?

(ik houd niet zo van rauw ei eten namelijk)


Oja, en wat denken jullie,

er staat alleen 'laat rusten' niet hoe lang,
gewoon tot het afgekoeld is lijkt me? of zie ik dat verkeerd?

iemand hier ervaring mee?

Mousse moet sowieso in de koelkast..

19

Re: buiten de koelkast frambozen mousse????

@ etmc:

waarom zou deze mousse in de koelkast moeten?
er zit toch niets bederfelijks in...
het zijn alleen vruchten (frambozen), gelatine, suiker, en eiwitpoeder.

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!

20

Re: buiten de koelkast frambozen mousse????

Omdat het anders inzakt/ontleed... Schuim blijft nl niet staan op kamertemperatuur, of t nou wel of niet rauw is

21

Re: buiten de koelkast frambozen mousse????

ah, oke, dat wist ik niet, weer wat geleerd  :thumb:


dan pieker ik nog even verder over de vulling :think: ... moeilijk hoor  :/

website: One of a Cake! of www.facebook.com/OneOfaCake
ook voor prints op ouwel & frosty!