1 Laatst bewerkt door nicole th (22-04-2012 17:42)

Onderwerp: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

Lekkere verse vlaaiendeeg....

250gr bloem
Snuifje bakpoeder ( ik heb 3,5 gr erbij gedaan)
10gr verse gist
65ml water
1 ei
12grsuiker
100gr malse boter
12gr zout

los de gist op in het water en voeg er het losgeklopt ei bij.
Zeef de bloem en het bakpoeder en giet het uit op het werkblad.
Maak er een kuiltje in..
Strooi suiker op de rand.
Leg het zout aan de buitenzijde van de kring.
Snij de boter in blokjes en leg ze op de randen.
Giet he twater met de gist en het ei in het midden van de bloemkring.
Meng met de vingertoppen de ingredientenvan binnen naar buiten.
Voeg stelselmatig meer en meer bloem toe en kneed enkele minuten tot een compacte deeg +/- 5 minuten , niet langer anders wordt het deeg elastisch.
Verdeel in 2 stukken en maak er bolletjes van en laat het 15 minuten rusten in de koelkast in een plasticfolie.
Beboter de de taartvorm , neem de deeg en rol uit tot 3à4mm dikte .
Bekleed de taartvorm met het deeg , goed aandrukken  en zie dat het deeg een paar mm boven de taartvorm uitsteekt .
Rol de 2de deegbol uit tot 3mm en snijhiervan bandjes van 1 cm breedte.
Schik de deegbandjes op de rand van de taart.
Vulling naar keuze

ECHT Hééééééééééééééérlijk.

http://www.mijnalbum.nl/Foto-P7US4GD3.jpg  :9

Vele en lieve groetjes Nicole

2

Re: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

Dank je wel voor het delen van dit recept. Hebt nog nooit een vlaai gemaakt maar ga het nu zeker proberen.

Zoete groetjes, Inti

3

Re: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

Misschien een stomme vraag! Maar kun je de verse gist niet vervangen voor die zakjes ??


Ben een leek op vlaaienbakken maar was net de filmpjes van Sofie Dupont aan het kijken en dat was het eerste wat ik me afvroeg. Nu kwam jij met het recept en heb ik de kans dus ik schiet ook maar even raak!

Dank je wel alvast!

4

Re: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

Druifke schreef:

Misschien een stomme vraag! Maar kun je de verse gist niet vervangen voor die zakjes ??


Ben een leek op vlaaienbakken maar was net de filmpjes van Sofie Dupont aan het kijken en dat was het eerste wat ik me afvroeg. Nu kwam jij met het recept en heb ik de kans dus ik schiet ook maar even raak!

Dank je wel alvast!

Ik zou het niet weten ze gebruik hier in dit recept bij de verse gist nog eens een snuifje bakpoeder.
Ik weet dat de hoeveelheid droge gist niet overeenkomt met verse gist .... die verhoudingen liggen anders.
Misschien kan je eens googlen hoeveel droge gist je nodig hebt om de hoeveelheid verse gist te evenaren  ;)

Vele en lieve groetjes Nicole

5

Re: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

Dank je wel ga eens google  ;)

6

Re: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

Ik heb even gegoogeld over wat info voor gist
http://www.google.be/url?sa=t&rct=j … 6BTLGrG0dw

Vele en lieve groetjes Nicole

7

Re: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

nicole th schreef:

Ik heb even gegoogeld over wat info voor gist
http://www.google.be/url?sa=t&rct=j … 6BTLGrG0dw


Daar was ik dus ook net aan het kijken  :Y

8

Re: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

Bedankt voor dit recept. Alleen snap ik deze regel niet:

"Schik de deegbandjes op de rand van de taart." ?

9

Re: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

Sofia schreef:

Bedankt voor dit recept. Alleen snap ik deze regel niet:

"Schik de deegbandjes op de rand van de taart." ?

Zo staat het in het boek...
Je moet de deegbandjes over de taart leggen van boven naar onder en daarna van links na recht om zo een carré over de taart te krijgen zoals je bij de bakker de latjestaarten ziet  ;)

Vele en lieve groetjes Nicole

10

Re: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

deze wil ik wel eens proberen :9 , alleen...  :think:  wat is malse boter? :o

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

11

Re: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

Carien schreef:

deze wil ik wel eens proberen :9 , alleen...  :think:  wat is malse boter? :o

Boter die al een tijdje uit de koelkast staat , dat kneed makkelijker  ;)

Vele en lieve groetjes Nicole

12

Re: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

nicole th schreef:
Sofia schreef:

Bedankt voor dit recept. Alleen snap ik deze regel niet:

"Schik de deegbandjes op de rand van de taart." ?

Zo staat het in het boek...
Je moet de deegbandjes over de taart leggen van boven naar onder en daarna van links na recht om zo een carré over de taart te krijgen zoals je bij de bakker de latjestaarten ziet  ;)


Ruitjesvlaai zeggen we in Limburg :D tegen je latjestaart

Bedankt voor het delen van het recept.

Maar ik begrijp het recept niet, bakpoeder en gist???
Bakpoeder werkt direct, gist heeft een rijstijd nodig op een warme plek (en jij zet het in de koelkast, dat is goed om de boter op te laten stijven maar niet goed voor de werking van de gist))

Hoeveelheid droge gist is ongeveer de helft van verse gist. 5 gr per 250 gr bloem, bij gewoon brooddeeg.
Bakpoeder normaal 16 gr per 250gr meel. (hoeveelheid staat anders op de zakjes, maar dit werkt in de praktijk)

Deeg voor vlaai is normaal eigenlijk brooddeeg, je kunt er wat suiker extra bij doen.

Laat even weten, wie ook nog dit recept heeft geprobeerd wat de resultaten waren. Ik vind het verwarrend.

Ik bak en kook, gluten en tarwevrij

13

Re: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

ireen123 schreef:
nicole th schreef:
Sofia schreef:

Bedankt voor dit recept. Alleen snap ik deze regel niet:

"Schik de deegbandjes op de rand van de taart." ?

Zo staat het in het boek...
Je moet de deegbandjes over de taart leggen van boven naar onder en daarna van links na recht om zo een carré over de taart te krijgen zoals je bij de bakker de latjestaarten ziet  ;)


Ruitjesvlaai zeggen we in Limburg :D tegen je latjestaart

Bedankt voor het delen van het recept.

Maar ik begrijp het recept niet, bakpoeder en gist???
Bakpoeder werkt direct, gist heeft een rijstijd nodig op een warme plek (en jij zet het in de koelkast, dat is goed om de boter op te laten stijven maar niet goed voor de werking van de gist))

Hoeveelheid droge gist is ongeveer de helft van verse gist. 5 gr per 250 gr bloem, bij gewoon brooddeeg.
Bakpoeder normaal 16 gr per 250gr meel. (hoeveelheid staat anders op de zakjes, maar dit werkt in de praktijk)

Deeg voor vlaai is normaal eigenlijk brooddeeg, je kunt er wat suiker extra bij doen.

Laat even weten, wie ook nog dit recept heeft geprobeerd wat de resultaten waren. Ik vind het verwarrend.

Het zal toch wel ergens goed voor zijn want anders zou het niet geschreven staan  :o en ik moet zeggen dat het deeg SUPERLEKKER was  :Y .
Ik had de hoeveelheid maal 2 gedaan en had er 7gr bakpoeder bij gedaan omdat in het boek een snuifje stond  ;)

Vele en lieve groetjes Nicole

14

Re: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

Ok, proberen we het gewoon
:)

Ik bak en kook, gluten en tarwevrij

15

Re: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

Ik gebruik nagenoeg hetzelfde recept, alleen zonder bakpoeder.
Als ik geen verse gist in huis heb gebruik ik voor 250 gram bloem, een half zakje gedroogde gist, een half ei en 25 gram boter. Verder gebruik ik 100cc melk en een snufje zout.
Ook heerlijk!

Limburgs bakken, Thais koken en Bourgondisch genieten: dat is pas over grenzen heen kijken... ;)

16

Re: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

Peatsmoke schreef:

Ik gebruik nagenoeg hetzelfde recept, alleen zonder bakpoeder.
Als ik geen verse gist in huis heb gebruik ik voor 250 gram bloem, een half zakje gedroogde gist, een half ei en 25 gram boter. Verder gebruik ik 100cc melk en een snufje zout.
Ook heerlijk!



Je onderschrift..mmmmmmmmmmmmmmmmm helemaal mee eens.
Nog een aanvulling in de trant van Bourgondisch???

Ik bak en kook, gluten en tarwevrij

17 Laatst bewerkt door Sofia (28-04-2012 06:51)

Re: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

nicole th schreef:
Sofia schreef:

Bedankt voor dit recept. Alleen snap ik deze regel niet:

"Schik de deegbandjes op de rand van de taart." ?

Zo staat het in het boek...
Je moet de deegbandjes over de taart leggen van boven naar onder en daarna van links na recht om zo een carré over de taart te krijgen zoals je bij de bakker de latjestaarten ziet  ;)


Okee, ik snap het nu. Op de foto hierboven heb jij dus twee vlaaien gemaakt zonder dat raster?

Oftewel: het recept is normaal voor 1 vlaai mét raster? Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel?  :o

Dank je wel alvast voor je antwoord.

18

Re: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

Sofia schreef:
nicole th schreef:
Sofia schreef:

Bedankt voor dit recept. Alleen snap ik deze regel niet:

"Schik de deegbandjes op de rand van de taart." ?

Zo staat het in het boek...
Je moet de deegbandjes over de taart leggen van boven naar onder en daarna van links na recht om zo een carré over de taart te krijgen zoals je bij de bakker de latjestaarten ziet  ;)


Okee, ik snap het nu. Op de foto hierboven heb jij dus twee vlaaien gemaakt zonder dat raster?

Oftewel: het recept is normaal voor 1 vlaai mét raster? Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel?  :o

Dank je wel alvast voor je antwoord.

Hoi Sofie , het recept is idd voor 1 vlaai en raster
Ik heb geen raster gedaan  ;)

Vele en lieve groetjes Nicole

19 Laatst bewerkt door nicole th (29-04-2012 19:19)

Re: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

Ik heb ze vandaag weer gemaakt maar dan in de kleine versie ...
smurfen , aardbei en bresélinetaartjes... :9

http://www.mijnalbum.nl/Foto-VXGCQGJG.jpg  :P  :P  :P

Oja dit deeg heb ik gedaan zonder bakpoeder en dat werkt even goed,
in het boek staan 2 versies , één met bakpoeder en één zonder???
ik moet wel bekennen dat ik heb vorig deeg precies net iets steviger vond (voor het bakken hé  :) )
Dit wilde ik toch met jullie delen!!!  ;)

Vele en lieve groetjes Nicole

20 Laatst bewerkt door Sofia (29-04-2012 19:19)

Re: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

Dank je voor je antwoord Nicole. En die mini-vlaaitjes zien er erg lekker uit!!!  :9

Uit bovenstaand recept kreeg je 7 kleine vlaaitjes? (veel vraag ik hè? sorry!  :o )

Bij de eerstvolgende gelegenheid wil ze maken!!

21

Re: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

Sofia schreef:

Dank je voor je antwoord Nicole. En die mini-vlaaitjes zien er erg lekker uit!!!  :9

Uit bovenstaand recept kreeg je 7 kleine vlaaitjes? (veel vraag ik hè? sorry!  :o )

Bij de eerstvolgende gelegenheid wil ze maken!!

Ja idd maar de deeg is wel redelijk dik uitgerold.....ik denk dat je er eventueel wel 9 stuks kan uit halen als je niet zo'n dikke korst wil  ;)

Vele en lieve groetjes Nicole

22

Re: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

Nogmaals bedankt. Ik laat je nog weten hoe ze smaakten.  ;)

23

Re: Recept van lekkere vlaaiendeeg(niet droog)

ireen123 schreef:
Peatsmoke schreef:

Ik gebruik nagenoeg hetzelfde recept, alleen zonder bakpoeder.
Als ik geen verse gist in huis heb gebruik ik voor 250 gram bloem, een half zakje gedroogde gist, een half ei en 25 gram boter. Verder gebruik ik 100cc melk en een snufje zout.
Ook heerlijk!



Je onderschrift..mmmmmmmmmmmmmmmmm helemaal mee eens.
Nog een aanvulling in de trant van Bourgondisch???

Is al aangepast... :)

Limburgs bakken, Thais koken en Bourgondisch genieten: dat is pas over grenzen heen kijken... ;)