1 Laatst bewerkt door marieke84 (18-01-2012 21:10)

Onderwerp: Eetbare Kerstboomversiersels á la Nigella

Met welliswaar een snufje van mijzelf, de maand december vier ik op mijn blog met een Christmas-countdown waarmee ik elke dag tot en met kerst een kerst-berichtje plaats.

En vandaag besprak ik mijn favoriete kookboek: Nigella's Kerst. En voor dit berichtje had ik ook koekjes gemaakt naar recept van Nigella met dus een snufje van mijzelf. En aangezien het een koekjesrecept is wilde ik het ook met jullie delen:

Eetbare Kerstboomversiersels

  • 300 gr bloem
    1 tl bakpoeder
    1 tl kaneel
    1/4 tl gemalen kruidnagel in mijn geval nootmuskaat
    1 tot 2 tl versgemalen peper
    100 gr zachte boter
    2 eieren losgeklopt & 60 ml  honing
    100 gr bruine suiker

Meng in een keukenmachine de bloem, het bakpoeder, kaneel, kruidnagel of nootmuskaat en de peper tot 1 geheel. Terwijl de keukenmachine draait voeg je de boter en de suiker erbij en daarna geleidelijk het mengsel van ei en honing. Zodra het deeg een samenhangend geheel is kan je keukenmachine stop zetten.
Maak van het deeg een plak die je verpakt in keukenfolie en leg deze in de koelkast. Na een paar uur pak je het deeg uit de koelkast en rol je het deeg uit met behulp van bloem en een deegroller.

Snij met behulp van koekjes uitstekers leuke vormpjes uit en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg dat de oven voorverwarmd is op 170 graden celcius en zet de bakplaat met de koekjes in de oven en bak ze af tot ze gaar zijn.

In het recept van Nigella staat 20 minuten in de oven, in mijn oven duurde het 15 minuten. Het verschilt per oven hoe lang ze moeten. Ik heb ze eruit gehaald op het moment dat ik zag dat ze brossig werden aan de bovenkant.

Laat ze afkoelen en evt kun je ze nog versieren met Icing en koekversieringen.

Smaaktest:
Mijn vriend had ze liever wat zoeter gezien, maar dat zijn ze niet. Ik vond ze erg lekker weer eens wat anders dan de geijkte zoete koekjes en ik heb ze meegenomen naar mijn werk waar iedereen ze ook erg lekker vonden. Ik had er wel van te voren bij verteld dat het geen zoete koekjes waren.
Kortom een heerlijk kruidig koekje met een goede knapperigheid, al denk ik wel dat kinderen het koekje niet zo zullen waarderen.

En dan als laatste nog een foto:

http://gewoonmarieke.com/wp-content/uploads/christmascookies.png

Ik hoop dat jullie er wat aan hebben en wens jullie allemaal alvast een fijn weekend.

Lieve groet,

Marieke

Voor creatieve ideeën en inspiratie kijk je op Gewoon Marieke & voor printables voor Dessert-Tables op Gewoon Marieke Printableshop.

2

Re: Eetbare Kerstboomversiersels á la Nigella

Hee, en als je ze dan wel versiert met icing worden ze vanzelf zoeter he....... :9 Ik was al van plan om kerstboomversierkoekjes te maken met 1-2-3 deeg, maar met die kruiden lijkt me ook erg lekker!!

If life gives you lemons, make lemoncurd.

3 Laatst bewerkt door marieke84 (09-12-2011 17:38)

Re: Eetbare Kerstboomversiersels á la Nigella

Mirjam5 schreef:

Hee, en als je ze dan wel versiert met icing worden ze vanzelf zoeter he....... :9 Ik was al van plan om kerstboomversierkoekjes te maken met 1-2-3 deeg, maar met die kruiden lijkt me ook erg lekker!!

Dat klopt ze worden dan vanzelf zoeter. Maar helaas had ik geen icing in huis. Moet ik toch komende week weer even halen denk ik.

Maar ik vond ze erg lekker en ze lopen ook niet tot nauwelijks uit.

Voor creatieve ideeën en inspiratie kijk je op Gewoon Marieke & voor printables voor Dessert-Tables op Gewoon Marieke Printableshop.

4

Re: Eetbare Kerstboomversiersels á la Nigella

ja dit zijn goerde koekjes voor frosting! omdat ze dan wat zoeter worden. Een kwartie baktijd klinkt wel lang? maarja 300 gr bloem is ook een behoorlijke hoeveelheid

5

Re: Eetbare Kerstboomversiersels á la Nigella

Floor schreef:

ja dit zijn goerde koekjes voor frosting! omdat ze dan wat zoeter worden. Een kwartie baktijd klinkt wel lang? maarja 300 gr bloem is ook een behoorlijke hoeveelheid

Sorry maar ik vind je reactie een beetje warrig. Maar ik denk dat je bedoelt dat dit waarschijnlijk de goede koekjes zijn om te versieren met icing.

En een kwartier baktijd valt nog mee hoor. Dat is een redelijk normale tijd. En 300 gram voor een trommel vol koekjes vind ik ook wel meevallen.

Groetjes

Marieke

Voor creatieve ideeën en inspiratie kijk je op Gewoon Marieke & voor printables voor Dessert-Tables op Gewoon Marieke Printableshop.

6

Re: Eetbare Kerstboomversiersels á la Nigella

de baktijd is ook afhankelijk van hoe dun of dik je je deeg uitrolt. :Y

If life gives you lemons, make lemoncurd.