1 Laatst bewerkt door Ellen63 (25-08-2011 17:49)

Onderwerp: Reliëfmat en lussenstrik

Ik heb vanmiddag mijn verjaardagstaart gemaakt. Wilde de strik eens uitproberen. Heb gisteravond de lussen gemaakt van marsefond met tylose. Vanmorgen de strik ervan gemaakt. Ik heb voor het vastzetten van de lussen Decorator Icing gebruikt (dit zit kant en klaar in een pot), alleen was de pot al eerder opengegaan. Weet niet hoe lang je dit opengemaakt kunt bewaren?
Zojuist de strik op het taartje gezet, maar de lussen zakken helemaal in en zitten ook nog los. Moet het nog langer drogen of gaat het niet met marsefond? Of is mijn Icing niet goed meer?
Heb nu alle bovenste lussen nog maar ondersteund met keukenrol totdat morgen de visite komt. Hoop dat het nog wat wordt.

De taart heb ik met een reliëfmat (bolletjes/cirkels) bekleed. Ging op zich wel goed, maar wanneer je het marsepein op de taart hebt liggen, zakken de zijkanten helemaal uit en dat is ook te zien aan de cirkels. Helaas kwam ook de botercrème erdoor zetten. Waarschijnlijk te dun uitgerold? Hebben jullie nog tips hoe je ook de zijkanten mooi kunt krijgen?
Ik heb het voor nu maar opgelost door in de kleur van de strik kleine rondjes op de taart te doen. Zo kon ik ook de 4 plekjes die te dun waren (en de botercrème er dus uit kwam) verbloemen.

Graag tips, aangezien ik het weekend het taartje nog een keer voor mijn moeder ga maken. Heb voor haar al wel de strik klaar met in alle lussen nog een stuk keukenpapier. Dit zal ik zo maar laten liggen totdat het zondag op de taart gaat. Moet ik er dan nog iets van plasticfolie losjes overheen leggen tot zondag?

Het is een heel verhaal geworden, bedankt voor het lezen en ik hoop op wat tips.

Er is altijd wel een reden om een taartje te maken!
groetjes Ellen

2

Re: Reliëfmat en lussenstrik

Marsefond hard idd niet goed uit. Fondant met tylose wel heel goed! Je kan de lussen ook altijd stutten door keukenrol tussen de lussen te doen.
Niet afdekken met folie, dan kan er condens ontstaan en worden de lussen weer zacht.
Dus gewoon aan de lucht laten drogen.

Wat betreft het relief. Dit gaat altijd wel iets meerekken, dit kan je gedeeltelijk voorkomen door niet al te dun je marsepein/fondant uit te rollen en je mat niet helemaal door te drukken. Net ver genoeg voor de afdruk en dan niet harder.

Succes met de taart voor je moeder.

Joyce
Beter 1 taart in de mond dan 10 op de grond :) ! https://www.facebook.com/lekkersvansjois

Re: Reliëfmat en lussenstrik

de tip voor de strik is echt alleen fondant met tylose of gumpaste gebruiken. dan wordt ie mooi hard.

de mat is denk ik ook een kwestie van oefenen, kunnen we wel een keer bij een frobel doen?

ennuh, (nog) gefeliciteerd met je verjaardag, weet niet wanneer dat precies is.

I never met a calorie I didn't like....

4

Re: Reliëfmat en lussenstrik

Jammer dat de strik alleen met fondant kan, ben totaal geen liefhebber van fondant, zelfs het marsefond vind ik niet zo lekker, heb toch het liefste marsepein.

Nu ja, ik laat de strik voor mijn moeder wel drogen tot zondag en zie dan wel. Op mijn taart blijven de stukjes keukenrol die moeten stutten maar zitten tot morgenochtend. Dan kan het eraf, kan ik een foto maken en dan aansnijden.

Ik heb de mat wel vaker gebruikt, maar meestal was de taart lager dan deze (=8 cm) en dan had ik er geen last van.
Maar ik had het marsepein wel dun uitgerold omdat ik bang was niet genoeg te hebben en het was alweer een tijdje geleden dat ik de mat heb gebruikt. Had dus ook te ver het reliëf erin geduwd. Zondag in de herkansing, hoop dat het dan beter gaat. Nu is de taart voor mijn moeder bewust wat lager dan die van mij, dus wellicht dat het ook daardoor wel beter gaat.

Bedankt voor jullie tips.

Er is altijd wel een reden om een taartje te maken!
groetjes Ellen