1

Onderwerp: Marsepein, Fondant. Wie heeft er tips/aanvullingen op mijn werkwijze?

Ik vraag me altijd af hoe mensen zo super strak bekleden, die van mij lijken altijd wel strak maar uiteindelijk komt dit doordat ik er weer iets overheen maak zoals een strook of bloemen ect.

Wat ik ook doe bij mij blijf je altijd de snijlagen zien waar de vulling zit  :rolleyes:
Alsof er iets van lucht zit of dat je er doorheen kan kijken en de snijrand ziet (lijkt zo, is niet zo)

Hoe ik het doe, en dit test ik iedere keer weer anders door bijvoorbeeld de fondant dikker uit te rollen, meer botermcreme of juist minder te gebruiken, de lagen vullingen iets te minderen ect.
Maar dit is wat ik eigenlijk vaak doe en gebruik:

*Biscuitmix,    FunCakes
*Botercreme,  FunCakes
*Fondant kleur, FunCakes
*Fondant wit,  Bakels pettinice

- Biscuit vul ik met 2lagen en spuit altijd dijkjes met botercreme, heb al wat dikkere dijkjes en wat kleinere geprobeerd.
- Afsmeren met botercreme.
- Bekleden met fondant. Voor de dikte van de laag fondant heb ik ook al vele variaties geprobeerd. Gister net de "Wilton Rings" getest maar maakt voor mij ook niet veel verschil.
- Verder gebruik ik 1 smoother  "PME Straight Edge Smoother"  misschien maak ik hier al wel een fout mee ??


OOOOOOOOOOOOOOOFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF :

Ligt het dan toch ook een beetje aan het bekleden met Fondant??
Lees namelijk vaak dat mensen bekleden met marsepein.
Maar marsepein lijkt me zo glimmen.
Vind het wat lastiger te kleuren dan fondant omdat het wat stugger is.
En kun je die wel mooi kleuren met de wat zachtere pasteltinten?
Of doe je eerst een laagje marsepein en dan fondant?

Ben benieuwd hoe jullie het doet en wat jullie ervaringen zijn.
Evt welke merken dat je werkt en/of tips op mijn werkwijze.


Alvast heel erg bedankt 
Groetjes Chantal

2 Laatst bewerkt door Taartenmarie (22-05-2011 19:56)

Re: Marsepein, Fondant. Wie heeft er tips/aanvullingen op mijn werkwijze?

Wat betreft het 'uitpuilen' van de vullagen heb ik ooit de tip gekregen dat je na elke laag even goed de boel moet aandrukken met een platte hand en dan een kleine draaibeweging moet maken. Dat voorkomt dat later de lagen alsnog (door het gewicht van de bovenliggende laag en/of de fondant) war naar buiten piepen en wat uit gaan puilen.
Als dit toch nog gebeurt haal ik het teveel nog weg met een palletmes nadat de taart in de koeling wat op is gesteven (dus voor het bekleden  ;) ).
EDIT: als je niet het uitpuilen bedoelt maar het doorschijnen dan kan je dmv toevoegen van kleurstof ook de botercreme dezelfde kleur geven als je biscuit en dan zie je de lagen niet meer.

Life is what you bake it.

3

Re: Marsepein, Fondant. Wie heeft er tips/aanvullingen op mijn werkwijze?

Afsmeren met 1:1 botercreme,......werkt zoveel beter, strakker......na 1e keer afsmeren in de koelkast en dan nog een keer met warm paletmes....dat helpt echt!!!!!
succes!

4

Re: Marsepein, Fondant. Wie heeft er tips/aanvullingen op mijn werkwijze?

Ik smeer ook af met botercreme 1:1, dus niet die van de mix. En ik kleur het met caramelkleurige kleurstof.
Misschien dat dit een tip voor je is...?
grtjs

Enkel met het hart kan men goed zien,
het essentieële is onzichtbaar voor de ogen.

Re: Marsepein, Fondant. Wie heeft er tips/aanvullingen op mijn werkwijze?

Ik smeer ook af met 1:1 botercreme. Misschien kun je eens proberen om 3 lagen te vullen, maar dan minder dik. En met de dijkjes spuiten iets van de rand afblijven. Iedere laag goed aandrukken. En als het goed is zie je dan iig geen uitpuilende randen :)

'I love it when a cake comes together'

Re: Marsepein, Fondant. Wie heeft er tips/aanvullingen op mijn werkwijze?

Wauw, bedankt voor de tips!
Ik denk dat ik dan de 1:1 botercreme maar eens ga maken..
En de taart in de koeling zetten deed ik ook al wel maar dan zonder nog even aan te drukken of na te smeren.
Zal hier na de eerst volgende taart nog een keer posten of het gelukt is..
Super bedankt  :thumb: